Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi roštilj

Balkanika Show Maria Lepena nudi okuse roštilja od Zagorja do Leskovca

Boris Ščitar
23.03.2024.
u 07:11

Ništa novoga nećemo reći kada kažemo da je najpopularnije jelo u Zagrebu – roštilj. U redu, možda smo tome i sami malo krivi jer smo pomalo zapostavili tradicijska jela poput štrukli, a sa zagrebačkim možda i pretjerali i sveli ga na nezasluženu običnost. Za popularnost je roštilja dosta zaslužan zagrebački sajamski život u bivšoj državi, dakle Zagrebački velesajam na čije su manifestacije dolazili ljudi i iz susjednih država. I zbog njih se radio roštilj, nastojalo se približiti recepturi leskovačkog ili nekog drugog mesa pripravljenog na grillu. I tako se roštilj sa svojim predivnim mirisima udomaćio i u Zagrebu. Pizzerije ili roštiljarnice, najbrojnije su to lokacije bilo brzinskog bilo restoranskog zalogaja. Tako je doista izazov probiti se u tako velikom društvu koje vreba praktično iza svakog ugla. Sasvim smo sigurni kako neku roštiljarnicu imate upravo tu negdje jako blizu. Mario Lepen osmislio je etiketu za koju smatra da se može probiti kroz ozbiljnu gužvu. Upoznali smo njegovu ideju na Balkanika Showu, predstavljanju njegova roštiljskog brenda u restoranu Pri dečkima na Trnovčici. Ovdje će biti i jedno od mjesta gdje će se pripremati jedno od jela s Lepenova jelovnika.

Foto: Boris Ščitar

– Želio sam u jednom zamjesu ponuditi sve okuse roštilja koje smo ovdje već upoznali. I leskovački, i travnički i banjalučki, sarajevski, ali nisam zaboravio ni meso kako ga spremamo u Zagorju. Nastojim u ovom konceptu naglasiti piletinu i janjetinu. Mariniranje je, jasno, jako bitno, kao i pečenje, koristim Volcano roštilj koji je doista odličan za bilo koju vrstu mesa – kazao nam je Mario Lepen na Balkanika Showu u Krčmi Pri dečkima.

Foto: Boris Ščitar

U svojem konceptu Lepen nudi recepturu, dakle neki od recepata koje je osmislio možete pripremati u svojem restoranu, zatim je tu i edukacija i catering, pa će Lepen i njegova ekipa napraviti za vaš tulum sve što treba. Na tulumu gdje se zasviralo i zapjevalo popularnih pjesama na tradicionalnim instrumentima, malo mačevalo i veselo pričalo pa se stvorio jedan “roštiljski” ambijent, mesne plate stizale su jedna za drugom, po uzoru na leskovački voz, recimo. Ono što možemo odmah reći jest da je kod svakog jela ostao dobro sačuvan okus mesa od kojeg je napravljeno, dakle pravilno je marinirano i dobro ispečeno, nismo primijetili ni danas trendovskoga “rarea” na mljevenom mesu. Nekoliko jela, recimo, dođe na štapu tako da dosta podsjeća na brazilski roštilj, a što je dosta zgodno jer se dobije obilnija porcija. Pravilno, rekli bismo kada se o roštilju radi, najzastupljenije je mljeveno meso, odnosno pljeskavice i uštipci koji se poslužuju s dodacima ovisno o tome kakvo ste jelo odabrali. To mogu biti bijele ili crne perle od aceta balsamica ili pinjoli i pistacije, a sa strane je marmelada od luka. Ono što je također interesantno pa i dobro došlo jest to da Balkanika nema previše priloga, odnosno nema ih gotovo uopće. Imate tek lepinju koja je doista ukusna, pa je slobodno probajte uz neko od glavnih jela.

Foto: Boris Ščitar

Uvod su, dakako, mazalice – svijetle, odnosno pileće, i tamne, od janjetine. U meniju koji broji dosta jela spoj je varijacija na temu pljeskavice i mesa na štapu, neki bi jednostavno rekli šiša. Gurmanov uštipak jednostavno je uštipak od opisanog zamjesa, dok je Zlatni uštipak napravljen od piletine. Nekima će novitet biti Slavna janjeća što je ime za janjeću pljeskavicu, Gurmanski mix također je za nas bio novitet jer se radi o pljeskavici napravljenoj od pola balkanika zamjesa i pola piletine. Zatim su tu mješavine, odnosno Balkanika Francuz što je pljeskavica od balkanika zamjesa punjena sirom brie i brusnicama dok je Pileći Francuz isto to samo je pljeskavica od pilećeg mesa. I onda na štapu, Balkanski reljef gdje je pet vrsta mesa, Balkanika šiš je, naravno, šišćevap napravljen od balkanika zamjesa, ali imate i Janjeći Exkluziv što je janjeći šiš. Tavuk šiš je od piletine. Sve u svemu, riječ je o hrabrom pokušaju da se drukčijim roštiljem probije u ponajprije zgusnutoj zagrebačkoj ponudi, ali moguće i s ambicijama da se ode dalje, i preko granice, ne samo istočne nego možda čak i zapadne gdje odavno postoji afinitet za roštilje s prostora bivše države.

Foto: Boris Ščitar

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije