Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razuzdani učenici

Alkohol u školi: Zbog opijanja učenike više ne vode na izlete!

alkohol
Pixsell
15.12.2011.
u 10:00

Imali smo slučaj da je učenik u boci coca-cole na izlet nosio crno vino. Učiteljsko i Razredno vijeće raspravljalo je o tome te uvelo samo jednodnevne izlete, objasnio je jedan ravnatelj.

Opijanje osnovnoškolaca na školskim izletima nagnalo je ravnatelje zagrebačkih osnovnih škola na drastične mjere.

Videonadzor protiv čašice

– Na izlete idemo isključivo u hotele koji imaju vlastitu zaštitarsku službu te videonadzor. To će za roditelje biti 20-30 kuna skuplje, ali sami su dali svoj blagoslov za ovakve mjere jer na prvom je mjestu sigurnost djece – opisao je Marijan Grbac, zamjenik ravnatelja u Osnovnoj školi Bartola Kašića, način na koji se bore protiv konzumacije alkohola.

I u školi imaju postavljene kamere, a videonadzor mnoge je ipak udaljio od čašice u toj obrazovnoj ustanovi.

A da su drastične mjere na suzbijanju alkohola među djecom potrebne, pokazalo je poražavajuće sedmogodišnje istraživanje profesorice Vesne Jureše s Medicinskog fakulteta, prema kojem čak 7,2 posto prvašića pije alkohol više od šest puta u mjesec dana. Taj postotak drastično se penje s brojem godina djeteta.

– Imali smo slučaj da je učenik u boci coca-cole na izlet nosio crno vino. Učiteljsko i Razredno vijeće raspravljalo je o tome te uvelo samo jednodnevne izlete – objasnio je situaciju u Osnovnoj školi Sveta Klara Slavko Čačinović.

Profesori se boje

Dodao je da učenici danas ne poštuju autoritet nastavnika pa se u takvim okolnostima profesori boje posljedica.

– Ne mogu ponijeti odgovornost za neodgovorno ponašanje učenika pa smo izlete sveli na jedan dan – kaže ravnatelj Čačinović.

Loših iskustava s opijanjem učenika nije bilo u Osnovnoj školi Medvedgrad. No i tamo su kao preventivnu mjeru uveli zabranu višednevnih izleta, jer upravo na njima učenici očekuju da se “izluduju”, uz konzumaciju zabranjenog pića, ističe ravnateljica Blaženka Gašljević.

– U godinama u kojima su osmoškolci uvijek je važnije mišljenje grupe nego roditelja. Iz tih razloga nekome će pasti na pamet da posegne i za alkoholnim pićem, a upravo to želimo suzbiti – priznaje B. Gašljević.

Žali jer nema zakonskog uporišta za pregled sadržaja školskih torbi ili ostalog što učenici nose na izlete, čime bi profesorima na terenu bilo znatno lakše kontrolirati pije li se alkohol.

Zabranu višednevnih izleta uvelo je još nekoliko škola u Zagrebu, a sve radi boljeg nadzora osnovnoškolaca, koji već sa sedam godina bez problema konzumiraju alkohol.

No svi ravnatelji redom ističu kako sklonost zabranjenom piću djeca ipak donose od kuće i od roditelja koji o tome ne vode računa.

Komentara 27

Avatar žič
žič
11:43 15.12.2011.

da države želi a NEEEE želi radi punjenja državnog proračuna,zabranila bi prodaju alkohola maloljetnicima i to jako brzo i efikasno,da masnom novčanom kaznom kazne par prodavača a još masnijom kazno,,rebnu,,vlasnika i da to objave u svim medijima nikome više ne bi palo na pamet da maloljetnicima prodaje alkoholna pića..........

ZI
zigi7darko
12:08 15.12.2011.

Djecom se treba baviti, a ne očekivati da ih samo škola i netko drugi odgaja. Iza svakog dječjeg postupka je neodgovorni roditelj, kojeg treba dobro opaliti po novčaniku. Teško da će za nekolko godina netko trčati raditi u školu kao učitelj, već sada je alarmantno. Pa tisuće sati nastave se dnevno ne održi hrv. školama zbog krivnje nesposobnih učitelja i s druge strane zbog neodgojene djece. Većina \"normalne djece\" trpi i šuti.To su dnevno stotine tisuća kuna bačenih u vjetar. Svi to znaju ali šute. Lijepi pozdrav!

IS
istima
10:05 15.12.2011.

Hm hm...... batina iz raja izašla......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije