Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Advent će proširiti na kvartove, a kućice će dijeliti povjerenstvo

Odluka o zakupu ide na Skupštinu, jedna od lokacija bit će kod žičare
22. listopada 2020. u 11:08 2 komentara 1151 prikaza
Advent na ulicama Zagreba
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Bit će ga, pa ga neće biti. Točnije, njegovo održavanje je upitno. Organizirat će ga Tržnice Zagreb, a po najnovijem i Zagrebački velesajam. Zbunjujući su posljednjih dana medijski napisi oko organizacije najveće gradske manifestacije. No zasad je sigurno, govore u gradskoj upravi, da će Advent ove godine biti u manjem obimu od prethodnih. Kako će točno izgledati, odnosno koliko će ugostitelja smjeti biti na pojedinim lokacijama i na koji način će se posluživati hrana, još je pod upitnikom.

Adventski ugođaj ADVENT NE ŽIVI OD STRANIH TURISTA Gost na Adventu troši 30-50 kuna, a stranci mijenjaju po 10-20 eura

– Tek smo prije dva dana načeli tu temu, na radnim ćemo sastancima definirati detalje. Jasno je da Advent neće moći biti na razini kao prethodnih godina, jer je manje dolazaka turista i putovanja općenito – rekla je Mirka Jozić, pročelnica Ureda za gospodarstvo. Na sastancima je ipak dogovoreno da će ugostitelje disperzirati pa tako Advent neće biti samo u središtu grada, već i u kvartovima, a dat će mogućnost, kažu u Gradu, i županijama da sudjeluju na ovoj manifestaciji na način da izlože svoje suvenire.

– Glavna atrakcija bit će prostor oko žičare, gdje će ugostitelji također nuditi svoje proizvode – kažu u Gradu. Za organizaciju, što se tiče dodjele kućica i ugostiteljskog dijela, napominju također, bit će zadužen Zagrebački velesajam u suradnji s Udruženjem ugostitelja Zagreba te Nezavisnom udrugom ugostitelja, a logistiku će preuzeti Tržnice Zagreb.
– Tražili smo i da se za najam kućica ili štandova eliminira svatko tko nije ugostitelj. To bi se trebalo riješiti određivanjem posebnih koeficijenata temeljenih na broju zaposlenih, prihodima i prometu pojedinih ugostitelja – rekao je Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja i vlasnik restorana RougeMarin, koji je i dosad sudjelovao na Adventu, a ujedno je i predstavnik struke na sastancima s gradskom upravom. Medak vjeruje da bi do kraja tjedna mogli imati “kostur” organizacije Adventa. Što se tiče dodjele kućica, kaže, ugostitelji traže da o tome odlučuje poseban odbor u kojemu će biti i netko iz Grada i iz sektora ugostiteljstva, Obrtničke komore... Predvidjela je njihov posljednji zahtjev očito i gradska uprava, odnosno gradonačelnik Milan Bandić, koji je na sjednicu Skupštine zakazanu za 27. listopada poslao prijedlog odluke o davanju u zakup i na drugo korištenje površina javne namjene. Iako se njome nastoji regulirati dodjela javnih površina tijekom cijele godine, odluka je, može se čuti iz gradske uprave, zapravo odgovor na prošlogodišnje prozivke medija zbog netransparentne dodjele ugostiteljskih kućica. Odnosno, njome se željelo uvesti reda u cijelu priču.

Advent na Štrosu 'PREVIŠE JE KUĆICA' Ugostitelj o Adventu u Zagrebu: 'Rizik je prevelik i mnogi su kolege na kraju razočarani'

Tako će ubuduće, prođe li odluka na Skupštini, postupak dodjele površine javne namjene provoditi posebno povjerenstvo koje će imati predsjednika i četiri člana te njihove zamjenike. Lokacije će se dodjeljivati putem javnog natječaja, pristigle ponude razmatrat će povjerenstvo, a potom i utvrditi najpovoljniju te podnijeti svoj prijedlog gradonačelniku.

Najpovoljnija ponuda u postupku javnog natječaja za postavljanje kioska, pokretnih naprava ili onih za prigodnu prodaju je ponuda koja ispunjava uvjete javnog natječaja i sadrži najviši ponuđeni iznos jednokratne naknade za lokaciju – objašnjavaju u odluci koja je ljetos prošla i javnu raspravu. Pravo prednosti na natječaju imat će zakupnik koji je to mjesto koristio i prije, no jedna tvrtka ili trgovačko društvo neće moći unajmiti više od 40 posto površina javne namjene. Lokacije će se, doduše, moći dodijeliti i neposredno, bez javnog natječaja, i to u slučaju da nakon provedenog natječaja ostane slobodnih mjesta. O tome tko će neposredno dobivati lokaciju također će odlučivati povjerenstvo, odnosno kandidate će predlagati gradonačelniku.
A što se tiče organizacije kulturnih događanja, za koja je zadužena zagrebačka Turistička zajednica, ona će se odvijati, kažu, po preporuci Nacionalnog stožera, čije mjere tek očekuju.
– U stalnom smo kontaktu s njima, a čekamo i odluku Skupštine, pa ćemo onda znati u kojem će smjeru sve ići. Zasad imamo nekoliko okvirnih scenarija, a detalje ćemo brusiti – kažu u Turističkoj zajednici.

Adventski ugođaj OTKRILI TKO SU GOSTI Advent ostvario odličan rezultat po noćenjima GASTROVODIČ Što se (i gdje) na Adventu nudi vegetarijancima
Zagreb: Počelo antigensko testiranje testiranje u srednjim školama
UČINKOVITOST CJEPIVA
Stručnjaci otkrili što se može dogoditi dođete li u dodir s virusom 10 dana nakon prvog cijepljenja
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
  • Kokoiduhovi:

    Ljudi moji, koji Advent. Kaj vam je. Pa poglete fotke ioz prošle godine. Čovjek na čovjeku. I sad bi tak htjeli, jer će svi ziher nositi maske. kak ne. S maskama buju jeli i pile te se dovikivali. Koji crni ... prikaži još! Advent. To kaj buju neki ostali bez love koju su ubirali - pa cijela zemlja pate pa i oni će sa svima patiti.

  • trade_mark:

    kućice će dijetiti povjerenstvo. hahaha! povjerenstvo za kriminal i korupciju! samo ljubaf!