Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Riječka nadbiskupija ograđuje se od govora Marina Miletića na prosvjedu učitelja

"U slučaju javnog istupa vjeroučitelja Marina Miletića koji se okupljenima obratio iz pozicije prosvjetnog djelatnika koji prosvjeduje, točnije vjeroučitelja u srednjoj školi i sindikalnog povjerenika iste škole, ovime se Riječka nadbiskupija u potpunosti ograđuje od sadržaja njegova govora", navodi se u priopćenju
26. studenoga 2019. u 10:36 179 komentara 29564 prikaza
Marin Miletić
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Riječka nadbiskupija oglasila se o vjeroučitelju Marinu Miletiću koji je održao govor na velikom prosvjednom skupu učitelja i nastavnika.

Sindikalisti na prosvjedu prosvjetara Prosvjed na trgu Vjeroučitelj oduševio govorom: Premijeru, mi učitelji Liga smo prvaka

Kako oni navode, vjeroučiteljska služba u školi određena je kanonskim mandatom koji vjeroučitelj prima uime mjesne crkve. Kad je riječ o javnom nastupu vjeroučitelja, Riječka nadbiskupija potpuno se ograđuje od sadržaja njegova govora. 

Ističu da vjeroučitelj Miletić o svom javnom angažmanu nije prethodno obavijestio Katehetski ured niti se o tome konzultirao s odgovornim osobama u Riječkoj nadbiskupiji, te nije dobio suglasnost ureda za službu sindikalnog povjerenika. 

Priopćenje prenosimo u cijelosti. 

"Dana 25. studenog u organizaciji školskih sindikata na Trgu bana Jelačića u Zagrebu održan je veliki prosvjedni skup učitelja i nastavnika na kojemu je, između ostalih, sudjelovao i vjeroučitelj Riječke nadbiskupije Marin Miletić koji se okupljenima obratio javnim protestnim govorom. Prema Ugovoru između Svete Stolice i RH o suradnji na području odgoja i kulture, kao i Ugovoru o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama između Vlade RH i Hrvatske biskupske konferencije, vjeroučiteljska je služba u školi određena kanonskim mandatom (missio canonica) kojeg vjeroučitelj prima u ime mjesne Crkve koja mu povjerava ovu službu. Ova se služba, snagom kanonskog mandata, ne odnosi se samo na profesionalno djelovanje osobe u školi nego i na njezin cjelokupni vjernički, društveni, kulturni, medijski i svaki drugi angažman u javnom prostoru.

ŠTRAJK U ŠKOLAMA VIDEO Pitali smo građane što misle o prosvjedu učitelja

U slučaju javnog istupa vjeroučitelja Marina Miletića koji se okupljenima obratio iz pozicije prosvjetnog djelatnika koji prosvjeduje, točnije vjeroučitelja u srednjoj školi i sindikalnog povjerenika iste škole, ovime se Riječka nadbiskupija u potpunosti ograđuje od sadržaja njegova govora. Vjeroučitelj Miletić o svom javnom angažmanu na prosvjedu nije prethodno obavijestio nadležni Katehetski ured niti se o tome konzultirao s mjerodavnim osobama u Riječkoj nadbiskupiji iako se prosvjednicima obratio iz pozicije zaposlenog vjeroučitelja, te nije dobio suglasnost istog ureda za službu sindikalnog povjerenika u srednjoj školi u kojoj je zaposlen na osnovu kanonskog mandata", navodi se u priopćenju, javlja IKA.

Podsjećamo, vjeroučitelj Marin Miletić jučer je održao govor na prosvjedu učitelja i nastavnika na Trgu bana Josipa Jelačića. 

Marin Miletić Oduševio govorom Vjeroučitelj poslao poruku 'onima koji ih žele stavljati u ideološke rovove': Vi ste prošlost!

– Štrajkamo jer nas mogu anonimno prijavljivati! Ne želimo anonimne prijave! Gospodine premijeru, ovo je Liga prvaka. Mi učitelji Liga smo prvaka, u nas trebate ulagati, a ne u neke fejk tablete koji nakon mjesec dana više ne rade – kazao je na zagrebačkom trgu vjeroučitelj, komentirajući govor premijera Plenkovića koji je nekoliko dana prije rekao kako je u Zagreb doveo Ligu prvaka, misleći na Kongres pučana koji se održao u zagrebačkoj Areni.

VIDEO: Ana Tuškan s prosvjeda u Zagrebu

KiK prosinac
PROMO
Prolistajte novi KiK katalog i ne propustite super popuste!
 • Split71:

  HZMO-a, objavljenom u srpnju 2016. RH je plaćala 16.841 partizansku mirovinu, 7531 domobransku, 7464 pripadnicima bivše JNA koja nas je, usput rečeno, napala i razarala četiri godine, 50.140 mirovina Srbima iz bivše "SAO Krajine" koji žive u Srbiji i koji ... prikaži još! su možda i sudjelovali u pobuni protiv RH, te su 5. kolovoza 1995. na traktorima napustili zemlju. Te mirovine isplaćuju se temeljem Zakona o konvalidaciji iz 1997., a koji se sastoji od samo četiri članka

 • Croman 95:

  Što ove jugokomunjare toliko privlači na stranice ovog portala, pogotovo kada se pojavi neki članak koji ima veze sa katoličkom crkvom. Baš zanimljivo.

 • Avatar tkozna
  tkozna:

  Crkva dijeli Hrvate na one domoljube koji ne štrajkaju i na đavolski soj koji štrajka! Amen.