Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJED PROSVJETARA

Pregovori trajali satima: 'Štrajk se nastavlja, pregovore nastavljamo sutra'

Branimir Mihalinec
Foto: screenshot 24 sata
1/14
Autori: Tea Romić, Hina
25.11.2019.
u 23:01

Kada sindikati budu imali konačnu ponudu Vlade za prestanak štrajka, najavila je Sanja Šprem, poslat će je na izjašnjavanje zaposlenima osnovnim i srednjim školama.

Sutra ćemo imati pregovore, saznat ćete kada. Najbolje da ništa ne govorimo, da ne dajemo lažne nade - rekao je Branimir Mihalinec nakon što su predstavnici sindikata izašli iz Banskih dvora. Rekao je i kako se štrajk nastavlja.

– Štrajk se sutra nastavlja normalno kao što je bilo do sada. Ukoliko sutra završimo pregovore ići ćemo na referendum i ono što vas molim je da istražite istraživanje policije o prosvjednicima, popise prosvjednika. Smatramo da je to zastrašivanje ljudi koji su u štrajku – rekao je nakon sastanka Mihalinec.

Nije htio govoriti o tome jesu li što dogovorili u Vladi.

– Najbolje da ništa o tome ne govorimo, da ne dajemo lažne nade, ne nade...

– Ovo je bilo iscrpljujuće, dali smo svoj maksimalni doprinos da razgovori budu konstruktivni i da vode rješenju. Više je opcija na stolu, naša očekivanja su da se štrajk plati – kazala je pak Sanja Šprem.

Sindikalisti su tražili i da se provjere informacije da je policija popisivala prosvjednike te kažu kako je ministar Božinović rekao da su samo željeli procijeniti koliko će autobusa doći na prosvjed.

'Ponuda koju nam je dala Vlada vrlo je mala'

Školski sindikati nakratko su napustili razgovore s predstavnicima Vlade u ponedjeljak navečer radi međusobnih konzultacija, a neslužbeno se doznaje da im nije ponuđeno ništa novo te da se ni u jednom trenutku nije razgovaralo o sindikalnom zahtjevu za povećanjem koeficijenata od 6,11 posto u prosvjeti.

Sastanak sindikalnih predstavnika s predstojnikom Ureda premijera Zvonkom Frkom Petešićem počeo je u 16 sati, a sindikalisti kažu da nije pregovaračke nego konzultativne prirode jer Frka Petešić nema mandat s njima razgovarati o promjeni koeficijenata.

"Ponuda koju nam je dala Vlada vrlo je mala", rekla je glavna tajnica Sindikata učitelja Ana Tuškan novinarima te dodala da se raspravlja samo o dodacima.

Neslužbeno se doznaje da je Vladina poruka toliko skromna da sindikatima nije prihvatljiva.

 Uz Frku Petešića sa Vladine strane u razgovorima sudjeluje i posebni savjetnik premijera za društvena pitanja Zvonko Kusić, dok su među sindikalistima Sanja Šprem, Vilim Ribić, Ana Tuškan, Branimir Mihalinec, Željko Stipić i Igor Radeka.

Policija u školama

Sindikalni čelnici koji već satima pregovaraju s Vladom o sporazumu kojim se želi zaustaviti štrajk pokazali su poruku u kojoj im je javljeno da je policija u Krapinsko-zagorskoj županiji popisivala podatke o profesorima u školi i tko je organizirao odlazak na prosvjed. 

- Kao povjerenica sam ostala u školi zbog bolesti i nisam išla na prosvjed. Nakon odlaska kolega u školu je došla policija, tražila moje osobne podatke, status, tko je organizator odlaska na prosvjed - poslala je sindikalnim čelnicima profesorica iz Krapinsko-zagorske županije i dodala kako je 'odgovarala na pitanja kao malo dijete' te da su nakon toga policajci otišli u susjednu školu, javlja portal Vijesti.hr.

Potvrđeno im je da je policija bila skoro u svim školama u Krapinsko-zagorskoj županiji, a ravnateljima je rečeno da je to rutinska provjera radi sigurnosne procjene.

Šprem: Vidjet ćemo ponudu Vlade. Ja ne dijelim optimizam drugih

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem izjavila je uoči sastanka s predstavnicima Vlade u Banskim dvorima da nije optimistična jer Vlada do sada nije pokazala želju za rješavanjem problema prosvjetnih radnika koji su u štrajku, iako je vrijeme da se problem riješi.

"Vidjet ćemo ponudu Vlade. Ja ne dijelim optimizam drugih, mislim da je vrijeme da se problem riješi, ali optimistična nisam", kazala je Šprem uoči sastanka s predstavnicima Vlade na čelu s predstojnikom Ureda premijera Zvonkom Frkom Petešićem.

Šprem i drugi čelnici obrazovnih sindikata sastaju se s Petešićem kako bi nastavili razgovore koji su započeli prošlog petka, nakon kojih su sindikalci izrazili umjereni optimizam oko mogućnosti dogovora kojim bi prestao štrajk u obrazovnom sustavu, koji je danas ušao u 31. dan.

Branimir Mihalinec
1/38

Šprem je izjavila kako je očekivala da na sastanku bude i premijer Andrej Plenković, jer je on odgovoran za štrajk u sustavu.

Poručila je kako ne zna kakva će biti nova ponuda Vlade, ali štrajk će prestati samo ako Vlada sindikatima ponudi ono što od početka traže - povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto.

Kada sindikati budu imali konačnu ponudu Vlade za prestanak štrajka, najavila je, poslat će je na izjašnjavanje zaposlenima osnovnim i srednjim školama.

Plenković: Ultimatum nije dobar ni u kojem aspektu života

– Sve ovo što se sad zbiva, s obzirom na naša postignuća, po meni je pretjerano. Zašto zahtjev od 6,11 posto nije bio tema prijašnjih Vlada? Zašto samo nama? – zapitao se pak premijer Andrej Plenković nakon velikog prosvjeda prosvjetara. Ponovio je da je njegova Vlada profesorima i učiteljima već digla plaće 11,49 posto, a ako prihvate temeljni kolektivni ugovor, dodao je, imat će 18,3 posto više plaće. Osim toga, nabrojio je, diže božićnice, regres, dar za djecu, iznos otpremnina, zapravo, poručio je, rade sve što nije radila Vlada Zorana Milanovića.

“Laž je da ne razgovaramo”

– Plus, investicije u znanost i obrazovanje nikada veće, ulaganje u škole, ulaganje u brojne projekte. To je cijeli apsurd. Ovo što imamo danas kumulirani je problem koji traje otprilike 20 godina. Teza da Vlada ne razgovara je lažna. Laž. Naši ministri stalno razgovaraju sa sindikatima. Vlada, ministri, ja, razgovarali smo, nismo se jednom sastali. Ovaj posao radimo jer mislimo da možemo učiniti nešto za opće dobro. Nema drugog motiva. Ja smatram da trebamo voditi računa o onima o kojima je najbitnije ovdje voditi računa, a to su djeca. Ako su pregovori, onda se trebate negdje naći. Ako nisu pregovori, onda je ultimatum. Ultimatum nije dobar ni u kojem aspektu života, a pogotovo ne onima koji vam dižu plaću – naglasio je premijer nakon prosvjeda, a uoči nove runde pregovora članova njegova kabineta sa sindikatima. Sve što se sad zbiva sa sindikatima je, tvrdi, pretjerano. Zaključio je kako netko u zemlji mora voditi širu sliku te kako ni od njega ni od članova njegove Vlade nije bilo nijedne krive riječi ni poteza upućenog prema sindikatima.

Resorna ministrica obrazovanja Blaženka Divjak ustvrdila je da su učitelji jasno pokazali svoj stav i snagu dodavši da to treba poštivati.

“Ključ za rješenje je na stolu”

– Pozorno sam pratila poruke koje su poslane Vladi s prosvjeda na Trgu bana Jelačića i adresirat ću ih u svojem radu kao ministrica, kao i u slučajevima kad smo se izborili za napredovanje i nagrađivanje najboljih i za status službene osobe. Smatram da su ključevi za izlaz iz štrajka na stolu. Još jedanput apeliram na sve uključene da pokažemo djeci, učenicima i studentima da radimo u njihovu interesu i da smo u stanju rješavati kompleksne probleme – ustvrdila je Divjak. Ministar financija

Zdravko Marić pak objasnio je se u nekoliko navrata po različitim resorima događalo da su se plaće mijenjale jer se netko za nešto izborio pa se onda svi referiraju na to, što je proizvelo složeni sustav, “šumu dodataka i materijalnih prava”. Učitelje osim koeficijenata, zaključuje, muče i druge stvari o kojima treba razgovarati.

Komentara 159

ZR
Zrinskagora
17:10 25.11.2019.

Ministrica Divjak mora odstupiti, nije dorasla funkciji koju obavlja .Ne može sjediti na dva stolca

Avatar Cinco
Cinco
16:57 25.11.2019.

Primijeniti Milanovićev recept: Smanjiti im plaće i nazvati ih parazitima!

DE
derin
17:11 25.11.2019.

Kada je drug Milanović rezao im plaće onda su šutjeli, kad dođe hdz na vlast i kad su neki izbori pred vratima, onda odmah na ulice bez obzira što im se plaća povećala 20%. Uostalom većina sindikata ima adresu na Iblerovom trgu. Sramotni likovi koji nisu ni jednom riječju spomenuli djecu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije