Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijesni rekord

Zračna luka Franjo Tuđman prvi put s više od tri milijuna putnika

Zračna luka Franjo Tuđman
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/3
18.12.2017.
u 20:00

Brojci od tri milijuna putnika ove godine približit će se i Split, dok Dubrovnik 2017. prvi put ima više od dva milijuna putnika

Zračna luka Franje Tuđmana ove će godine prvi put u svojoj povijesti nadmašiti broj od tri milijuna putnika u jednoj godini.

Jubilarni trimilijunti putnik svečano će biti dočekan sutra na zagrebačkom aerodromu, a doletjet će iz Bruxellesa na letu Croatia Airlinesa. Rekord od dva milijuna putnika u jednog godini tadašnja Zračna luka Zagreb ostvarila je 2008. godine. Od kraja 2013. zagrebački je aerodrom pod koncesijom tvrtke Međunarodna zračna luka Zagreb, koju čini konzorcij nekoliko kompanija predvođenih francuskim tvrtkama Bouygues i Aeroports de Paris. Koncesionari su preuzeli zagrebački aerodrom s 2,3 milijuna putnika i dosad su u ove četiri godine, koliko njime upravljaju, povećali broj putnika za više od 700.000.

U prvih 11 mjeseci ove godine preko zračne luke Franje Tuđmana prošlo je 2,87 milijuna putnika, što je 13 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Kad su Francuzi preuzimali Pleso, nadali su se godišnjem rastu broja putnika od osam posto, no taj rast ove godine nadmašio je očekivanja, naročito u ljetnim mjesecima, pa je dvoznamenkast. Novi upravitelji privukli su i nove aviokompanije poput Emiratesa. No i hrvatska nacionalna aviokompanija Croatia Airlines povećala je broj svojih operacija na zagrebačkom aerodromu pa je u zadnje dvije godine uvela osam novih linija i ove godine srušila svoj povijesni rekord te prevezla više od dva milijuna putnika. Uz Franju Tuđmana s tri milijuna putnika, Hrvatska će ove godine imati još dvije zračne luke s više od dva milijuna putnika.

Prošle godine svoj je povijesni rekord od dva milijuna putnika srušio splitski aerodrom, a ove godine u studenome to je uspjelo i Zračnoj luci Dubrovnik. Split će se približiti ove godine i brojci od tri milijuna putnika. U prvih 11 mjeseci ove godine devet hrvatskih zračnih luka imalo je 9,2 milijuna putnika, 18 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Zračna luka Franjo Tuđman
1/12

Komentara 2

MU
mulag
06:04 19.12.2017.

da se nacije ne raseljavaju bili bi prazni

Avatar mama mia
mama mia
13:13 19.12.2017.

Molim, nije li to zračna luka osuđenog za udruženi zločinački poduhvat Franjo Tuđman hoćemo li sad i to njekat vrlo domoljubno i vjerodostojno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije