Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Putovanja

Gdje Hrvati radije odmaraju, u domovini ili u inozemstvu?

Želja putnika da obiđu još više odredišta bit će jača u 2018. godini, pri čemu čak 70% putnika iz Hrvatske želi posjetiti što više odredišta, a 34% želi biti pustolovnije.
28. studenoga 2017. u 14:12 2 komentara 498 prikaza
putovanje
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/5

Donošenje odluke o smještaju ključan je i zabavan dio planiranja godišnjeg odmora. Od opuštajućih spa resorta do nezavisnih gradskih apartmana, jedinstvenih smještaja u igluima, kućama na drvetu ili brodovima. No gdje će putnici iz Hrvatske sljedeće godine najvjerojatnije boraviti za vrijeme godišnjih odmora? 

Danas turizam manje slavimo, sve češće kritiziramo zaboravljajući što bi bilo kad ga ne bi bilo. KUPUJMO HRVATSKO Domaći proizvod ključ je turizma

Booking.com proveo je istraživanje među 19.000 putnika iz 26 zemalja, uključujući i Hrvatsku, kako bi otkrio što putnici najviše očekuju od svog drugog doma za vrijeme godišnjeg odmora u 2018. 

Istraživanja su pokazala da više više od pola ispitanika iz Hrvatske (61%) planira ići na više putovanja u 2018. u odnosu na 2017. godinu. Popularnost vikendica će još porasti u narednoj godini – više od pola putnika iz Hrvatske (49%) radije će boraviti u privatnom smještaju kao što su vikendice ili apartmani, nego u hotelima, a malo više od četvrtine (27%) razmislit će o tome da doda svoj objekt na stranicu za rezervaciju smještaja.

Generacija svjetskih putnika

S obzirom na to da četvrtina putnika iz Hrvatske (26%) smatra da su letovi na daleka odradišta sve povoljniji, uopće ne čudi da će želja za putovanjem u 2018. godini samo rasti. 16% putnika iz Hrvatske smatra kako je postalo jednostavnije pronaći i rezervirati egzotičnije destinacije, a gotovo polovica putnika iz Hrvatske (49%) kaže da će u 2018. putovati u dalje odredište u odnosu na 2017. godinu.

Čak štoviše, želja putnika da obiđu još više odredišta bit će jača u 2018. godini, pri čemu čak 70% putnika iz Hrvatske želi posjetiti što više odredišta, a 34% želi biti pustolovnije. 

Putovanje  | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock Photo: Thinkstock

Ne tako daleka putovanja

I dok će putovanja u daleka odredišta nastaviti rasti, u 2018. godini velik će broj putnika odabrati odredišta bliža kući, pri čemu polovica putnika iz Hrvatske (50%) planira više putovanja unutar države u nadolazećoj godini.

Ovakav entuzijazam prema odmoru u vlastitoj zemlji temelji se na tome što velik broj putnika (36%) smatra da su putovanja unutar zemlje povoljnija, a više od polovice putnika iz Hrvatske (60%) svjesna je da još ima toliko predivnih odredišta u vlastitoj zemlji koja mogu posjetiti. Još jedan važan faktor je mogućnost odlaska na više putovanja s obzirom na to da jedan od tri putnika iz Hrvatske (37%) smatra da su dva ili tri kraća putovanja bolja od jednog dužeg u neko udaljenije odredište. Više ode pola putnika iz Hrvatske (63%) namjerava otići na više vikend-putovanja u 2018. u odnosu na 2017. godinu.

Svrha godišnjeg odmora u 2018. godini neće biti samo razgledavanje mjesta nego i stvaranje doživljaja prilikom otkrivanja odredišta poput lokalnog stanovnika, što će biti ključni faktor za privlačenje putnika. Nezavisni smještajni objekti postaju sve popularniji jer putnicima daju veću fleksibilnost i slobodu da izađu i dožive odredište na autentičniji način. 

Kada je riječ o tome što putnici posebno cijene u smještajnom objektu, 40% putnika iz Hrvatske navelo je besplatan WiFi, 38% želi imati prekrasan pogled iz smještaja, a s obzirom na to da se putnici sve više fokusiraju na hranu, skoro trećina putnika (30%) potražit će kvalitetnu lokalnu hranu, 29% putnika iz Hrvatske vole raznolik izbor hrane, a četvrtina (25%) besplatan parking. 

turisti Istraživanje Hrvatski kampovi nadmašili rekordnu 1986., potrošnja gostiju veća za 16 eura Ronald Korotaj Ronald Korotaj: 'Ne možemo biti hit 10 godina zaredom, dolaze loše sezone' Elise Zanotti, Talijanka na Malom Lošinju TALIJANKA NA LOŠINJU 'Znam da se Hrvati iseljavaju, ali meni nigdje ne bi bilo bolje nego kod vas'
Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • borutkorajze:

    Naslov je gramatički netočan - Hrvati ne odmaraju, nego se odmaraju. Odmarati mogu oči, noge, ruke, ild.