Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Roman o krhkoj poziciji tuđinca u zajednici punoj predrasuda i pritajene ali snažne mržnje

25.09.2016. u 22:30

Crace je roman odlučio napisati iz fokusa gospodarevog pobočnika koji pripada nižem staležu ali ima snažniji intelektualni potencijal od svojih suseljana

Jim Crace nije nepoznato ime hrvatskoj književnoj publici. Na hrvatski su prevedena tri njegova romana, “Iskušenje”, “Biti mrtav” i “Žetva” koju je još lani uoči Interlibera objavio zagrebački nakladnik Oceanmore, a zajedno su je preveli Marko Kovačić i Saša Drach.

Roman “Žetva” prije tri godine ušao je uži izbor uglednog britanskog Bookera, a Crace je tada postigao i neslavni rekord; bio je najstariji pisac koji je ušao u uži izbor te unosne nagrade (laureatu donosi čak 50.000 funti). Bookera nije dobio (bio mu je to drugi put da je ušao u uži izbor), ali je zato dobio nagradu Windham-Campbell ‘tešku’ čak 150.000 dolara, a onda je 2015. godine Crace dobio i zvučnu nagradu IMPAC Dublin. U svom zapaženom romanesknom opusu Crace se bavi raznorodnim temama.

U “Žetvi” se odlučio za specifičnu povijesnu tematiku ne zanemarujući pri tome distancirani otklon prema strogo kontroliranom ljubavnom romanu u kojem strastvena erotska nemirna znatiželja protagonista može doći i glave. Radnju je Crace u svom nevjerojatno mračnom, ali krajnje minuciozno ispisanom romanu smjestio u seosku, turobnu Englesku tamo negdje u 16. stoljeće, kada je englesko selo proživljavalo dramatične promjene i kada je okoštali nemaštoviti feudalizam dobivao nove, valjda i suvremenije konture. U omanje, siromašno selo kojem tradicionalno nedostaju žene, a ima previše udovaca i to u najboljim godinama (jer muškarcima supruge zbog niske kvalitete života vrlo često umiru prilikom porođaja), iznenada dolazi čudan, tajnoviti trolist sa dva muškarca, i to starijim i mlađim te izazovnom ženom. Drčni i gnjevni puk ih optužuje za potpalu vatre i opasne nečasne namjere, a onda slijedi ritualno i surovo kažnjavanje i ponižavanje koje ima niz neugodnih posljedica za cijelu krhku zajednicu. Engleska seoska kakva-takva idila prepuna neimaštine i grubosti, ali ipak relativno uređena, odjednom se pretvara u kaotičnu zbilju u kojoj svi svima postaju neprijatelji, u kojoj susjed špijunira susjeda, i u kojoj svi dotepenci u selo naglo postaju sumnjivci (sličnost sa današnjim zbivanjima u Europi možda i nije slučajna kako se čini na prvi pogled). Tuđinci tako malom vatrom izazivaju veliki, nezaustavljivi požar. Neodlučni i dobrodušni gospodar sela koji također ne može prežaliti umrlu suprugu, nema energiji niti snage za zaustavljanje pogroma koji će selo u samo sedam metaforičkih biblijskih kataklizmičkih dana pretvoriti u napušteno i razoreno naselje u kojem više neće biti niti domaćih životinja, a kamoli ljudi.

Crace je roman odlučio napisati iz fokusa gospodarevog pobočnika koji pripada nižem staležu ali ima snažniji intelektualni potencijal od svojih suseljana. No, i Walter Thirsk, koji je još jedan u nizu seoskih potentnih udovaca u stalnoj potrazi za ženkom, je tuđinac, te i njegovoj položaj postaje osjetljiv bez obzira na naklonost koju uživa kod starog, konzervativnog i malodušnog gospodara. Općenito, krhka pozicija tuđinca u zajednici punoj predrasuda i pritajene mržnje, jedna je od središnjih preokupacija pisca koji u “Žetvi” opisuje drastično razaranje jedne omanje ljudske zajednice koju je pregazilo vrijeme i koja ne može živjeti u novim ekonomskim uvjetima u kojima će teme profita i trgovine polako početi ulaziti i u živote ljudi koji su totalno na dnu hranidbenog i svakog drugo lanca. S Walterom Thirskom (pre)lako se identificirati. On je obziran, human, osjećajan, ali u isto vrijeme i radišan, živog seksualnog apetita, podatan i zaljubljiv. Donekle je i hrabar i buntovan i može ga se ubrajati u junake koji svijet mijenjaju na bolje ili barem svijet čine boljim mjestom za život. Ipak, Thirsk je takav kakav je i idealna žrtva u surovim bitkama za preživljavanje, idealist kojem samo instinkti i sretne okolnosti pomažu u izbjegavanju svih opasnosti koje mu iz dana u dan prijete u svijetu u kojem materijalno siromaštvo logički prerasta i u ono duhovno. “Žetva” je tamni podsjetnik na crne dane čovječanstva koji je to strašniji što nas toliko često podsjeća i na današnjicu u kojoj se kapitalizam bezuspješno koprca u samrtničkom stisku bezdušnog profita.

>> Najiščekivanija knjiga godine istovremeno s izvornikom i na hrvatskom jeziku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije