Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Zemlja noću s najboljeg vidikovca na svijetu

23. listopada premašen je rekord za neki stalno naseljeni izvanzemaljski objekt koji je sa 3644 dana držala ruska orbitalna stanica Mir
18. studenoga 2010. u 15:25 9 komentara 47 prikaza
Astro_Wheels (1)
Foto: Douglas S. Wheelock/NASA
Pogledajte galeriju 1/12

Prije deset godina 31. listopada prema Međunarodnoj svemirskoj stanici, koja se sastojala od dva velika životna prostora i bila je dobro opskrbljena, poletjela je njena prva stalna posada: William M. Shepherd, Sergej Krikaljov i Jurij Gidzenko. Od tada do danas ondje neprekidno netko boravi, a stalne se posade smjenjuju. Sada u tom nebeskom domu, na visini od prosječnih 350 kilometara, oblijećući matični planet brzinom od 25.000 kilometara na sat, boravi već njena 25. stalna posada.

Velik je doseg što se može reći da je ljudska vrsta stalno naselila nisku Zemljinu orbitu. ISS još nije dosegnuo "staž" svemirske stanice Mir (1986.-2001.), ali je 23. listopada premašen rekord stalno naseljenoga izvanzemaljskog objekta od 3644 dana, koji je držala ruska orbitalna stanica.

U povodu toga jubileja, a u želji da obilježi i rekord i jubilej na neki poseban način, američki astronaut David H. Wheelock načinio je niz spektakularnih noćnih fotografija koje je, kako su nastajale tako, slao na Zemlju. One najbrže stignu do korisnika Twittera koji Wheelocka mogu pratiti na identitetu @Astro_Wheels.

Za razliku od svemirskih letjelica i prijašnjih svemirskih stanica čiji su prozori gotovo veličine podmorničkog, ISS od proljetos ima u Italiji izgrađenu Cupolu, poluloptasti vidikovac čijih sedam prozora ima veću površinu od neprozirnih. Vidikovac s najljepšim pogledom na svijetu!

 

Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
PROMO
Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
A1 Hrvatska
#OSTAJEMDOMA
Novi načini plaćanja: Što sve možete obaviti bez da napuštate svoj dom
 • Avatar Chicha
  Chicha:

  Italija bljesti a Balkan u mraku. E moj Tesla.....dzaba si krecio.

 • -obrisani-:

  Da, to je prvo što pada u oči! na Balaknu jedino Solun malo svetli, i Beograd. Ostalo pomrčina!

 • GeemBaa:

  nema na ćemu MAK