Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zekanović napokon objasnio što je htio postići okretanjem Manolićeve slike u Saboru

Zekanović je odgovorio kako je snimka nastala nakon prošlotjedne sjednice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost
19. listopada 2020. u 16:16 10 komentara 3373 prikaza
Foto: Facebook
Pogledajte galeriju 1/4

Slika je najmanji problem. Važna je poruka, a tim sam činim htio poručiti svoj stav o djelovanju Josipa Manolića u vrijeme komunizma.  Ne o njemu, nego o njegovu ponašanju i njegovu djelovanju, svemu onome što je radio u prošlom režimu jer uvijek moramo odvojiti čovjeka od njegovih djela i razgovarati o tim djelima. A problem je u tome što su radili ljudi koji su u bivšem režimu obnašali čelne funkcije, među kojima je i Manolić. On je radio u tajnim službama koje su, među ostalim, bile odgovorne i za egzekucije. I smatram da bismo se mi kao jedna moderna država morali pozabaviti s tim te se ugledati na neke zemlje, poput recimo Izraela, koje i desetljećima nakon što su se neke stvari dogodile pronalaze krivce za neka zlodjela - kazao nam je danas Hrvoje Zekanović pojašnjavajući zašto je izveo svoj performans s okretanjem Manolićeve slike.

U ZNAK PROSVJEDA VIDEO Zekanović se poigrao s portretom Joze Manolića: 'Nema Sabora, nema Jože'

Naime, Zekanović je na društvenim mrežama objavio kratku snimku na kojoj se vidi kako u jednoj od saborskih dvorana prilazi zidu na kojem se nalazi slika s portretom Jože Manolića te sliku okreće na stražnju stranu, tako da se Manolićev lik više ne vidi. Snimku je Zekanović popratio kratkom porukom: "Nema Sabora, nema Jože". 

Na pitanje kada je to učinio i u kojoj saborskoj dvorani te je li Manolićevu sliku, nakon snimanja, vratio na pravi stranu, Zekanović je odgovorio kako je snimka nastala nakon prošlotjedne sjednice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koja je održana u saborskoj dvorani Janka Draškovića, u kojoj se, na jednom od zidova, nalazi i Manolićeva slika. 

Josip Manolić OKRENUO MU SLIKU Manolić o Zekanovićevu performansu: Očito nema drugog posla nego spletkariti

- I nebitno je jesam li tu sliku kasnije vratio na pravu stranu ili nisam. Bitna je poruka koju sam objasnio. A u Saboru ima na stotine djelatnika i nekima od njih posao je da krive stvari vraćaju na pravu stranu ili na pravo mjesto, i obrnuto. No, ipak ću reći, sliku sam ostavio okrenutu, ali pretpostavljam da je ona sad već okrenuta u prvobitnom smjeru - reče Zekanović. 

Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti