Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Piloti se dogovorili

Zbog štrajka kabinskog osoblja i dalje izmjene u letovima CA

Croatia airlines štrajk (1)
Foto: Josip Galoić/PIXSELL
1/3
21.05.2013.
u 10:12

S obzirom na to da će se štrajk SKOZ-a nastaviti i sutra, 21. svibnja 2013., međunarodni i domaći redoviti letovi i dalje će se obavljati prema izmijenjenom redu letenja.

Uprava Croatije Airlinesa i Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP) danas su postigli sporazum na temelju kojega je sindikat pilota istodobno obustavio štrajk i pristupio nastavku pregovora oko potpisivanja novoga kolektivnog ugovora, priopćeno je iz CA.

Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) zasad ne pristaje na obustavu industrijske akcije i povratak u pregovore pa se zbog toga očekuju poremećaji u redovitom letenju. 

Croatia Airlines i HSPP uspjeli su pronaći prihvatljivo rješenje oko materijalnih i nematerijalnih prava pilota, kojim se ne ugrožava predviđeni program restrukturiranja, a nakon što današnji sporazum dobije pravni okvir, očekuje se i potpisivanje kolektivnog ugovora. Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova zasad nije pokazao razumijevanje za aktualno stanje u tvrtki te nastavlja s provođenjem industrijske akcije, koja je u proteklih sedam dana Croatiji Airlinesu prouzročila izravnu financijsku štetu veću od 7,5 milijuna kuna, dodaje se u priopćenju.

Stoga uprava Croatije Airlinesa, kako navode, zbog normalizacije poslovanja, osiguranja opstojnosti tvrtke i sigurne budućnosti, kao i sigurnosti svih zaposlenika, poziva članove SKOZ-a da obustave industrijsku akciju i pristupe kolektivnim pregovorima u svrhu postizanja dogovora sukladnog programu restrukturiranja kompanije. Croatia Airlines ne može pristati na trenutačne zahtjeve SKOZ-a jer tako bi se izravno ugrozio plan restrukturiranja, a istodobno i budućnost tvrtke. S obzirom na to da će se štrajk SKOZ-a nastaviti i sutra, 21. svibnja 2013., međunarodni i domaći redoviti letovi i dalje će se obavljati prema izmijenjenom redu letenja.

Očekuje se djelomični poremećaj prometa jer će većina putnika biti prevezena zrakoplovima Croatije Airlinesa prema redovitom redu letenja, a jedan dio putnika zrakoplovima partnerskih kompanija, odnosno unajmljenim zrakoplovima. Za sutrašnje letove ukupno je predbilježeno gotovo 4700 putnika, a oko 1000 putnika može osjetiti određene poremećaje u planiranom putovanju.

Sindikat Akademska solidarnost priopćio je da ulazi u štrajk solidarnosti s radnicima i radnicama Croatia Airlinesa. Štrajk će se, navode,  provesti na više institucija iz područja znanosti i visokog obrazovanja.

>>CA: Piloti pristali na kraj štrajka, kabinsko osoblje nije

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije