Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zbog državnih subvencija nagli skok cijena stanova

Ovogodišnjim sretnicima država će subvencionirati stambeni kredit sljedećih pet godina – od 30 do 51 posto mjesečne rate
30. srpnja 2018. u 14:29 40 komentara 18362 prikaza
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL/Ilustracija
Pogledajte galeriju 1/6

Od rujna počinje drugi krug odobravanja subvencioniranih stambenih kredita za kupnju stana ili gradnju/kupovinu kuće. Za razliku od prošle jeseni kad je država odobrila subvenciju polovice mjesečne rate kredita na četiri godine, ovogodišnjim će sretnicima država subvencionirati rate kredita sljedećih pet godina. Subvencije će za najrazvijenije gradove biti 30, a za najsiromašnije sredine 51 posto!

APN ZADNJI DAN ZA ZAHTJEV Subvencije digle cijene stanova

Povoljnije kamatne stope

Primjerice, žiteljima Osijeka subvencionirat će se 33 posto rate kredita, Kutine i Siska 36, Novske i Valpova 42, a onima koji se odluče skućiti u malim nerazvijenim općinama, država će otplaćivati 51 posto mjesečne rate kredita. Zakon koji je regulirao novi krug subvencija kaže da će se subvencije odobravati zaključno do 2020. godine, a njegov se utjecaj već osjeti na cijeni stanova u velikim gradovima budući da su potencijalni kupci krenuli u potragu za nekretninama.

Stanovi u Zapruđu Prijedlog APN-a Subvencije za stan na pet godina

Zagrepčanka koja lani nije uspjela kupiti željeni stan kaže da su ove godine tražene cijene nekretnina u glavnom gradu 30 do 40 posto veće nego prošle godine. U nekim kvartovima, primjerice zagrebačkim Vrbanima, prodavatelji rabljenih stanova traže oko dvije tisuće eura za kvadrat stana, za koliko su se stanovi prodavali prije desetak godina.

 | Autor : Davor Puklavec/PIXSELL/Ilustracija Foto: Davor Puklavec/PIXSELL/Ilustracija

Pedesetak kvadrata stana na zagrebačkoj Sigečici ili Ferenščici lani se moglo kupiti za 60 tisuća eura, a sad prodavatelji traže od 75 do 90 tisuća eura, na Malešnici su se slični stanovi lani prodavali za 50 tisuća eura, a sad se tražena cijena kreće od 62 do 68 tisuća eura. U novozagrebačkom naselju Travno stan od 50 kvadrata lani se prodavao za 62 tisuće eura, a sad se cijene penju i do 74 tisuće eura.

Nagli skok cijena u Zagrebu i ostalim većim gradovima u unutrašnjosti uglavnom je vezan za državne subvencije, tako da će novi kupci kroz skuplje cijene kvadrata možda izgubiti dobiveno kroz subvencije i povoljnije kamatne stope, koje im je osigurala država.

 | Autor : Grgo Jelavic/PIXSELL/Ilustracija Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL/Ilustracija

Lani je subvencije za kredite dobilo oko 2300 građana, većinom u Zagrebu (820), po stotinjak u Osijeku i Rijeci te 75 u Splitu. Za te gradove po novom će se davati 30 posto subvencije, primjerice za ratu kredita od 3000 kuna država će sljedećih pet godina subvencionirati 900 kuna, a ne 1500 koliko je odobreno prošle godine.

Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta, kaže da je evidentan oporavak tržišta nekretnina, no tražene cijene su jedno, a realizirane sasvim drugo.

Skuplja novogradnja Porasla cijena kvadrata novog stana u godinu dana, evo za koliko

– Oporavak gospodarstva također stvara pritisak na rast cijena, a i jedan dio građana koji se bavi turizmom ulaže u nekretnine jer novac u bankama ne donosi kamatu – tumači Maruška Vizek. Pohvalno je, kaže, što je Vlada unaprijed objavila uvjete za subvencioniranje kredita, kao i razdoblje do kojega će ono trajati, čime se smanjuje umjetni pritisak na povećanje cijena.

Eurostat: cijene rasle 8,5%

– Ako se neka subvencija dijeli jednokratno, tada postoji pritisak da se kupoprodaja realizira odmah i u danom roku što utječe i na kretanje cijena. Ljudi koji ne uspiju kupiti stan ove godine znaju da će subvencija biti i sljedećih godina, tako da bi utjecaj subvencija na prodajne cijene nekretnina trebao popustiti – kaže Vizek.

 | Autor : Damir Spehar/PIXSELL/Ilustracija Foto: Damir Spehar/PIXSELL/Ilustracija

Inače, prema podacima Eurostata, u prvom kvartalu ove godine cijene nekretnina u Hrvatskoj su na godišnjoj razini porasle 8,5 posto, s tim što je grad Zagreb s povećanjem od 11,4 posto predvodio rast, na Jadranu su nekretnine skuplje 8 posto, a u ostatku Hrvatske 4,2 posto.

stanovi POS OGRANIČENJE I BANKAMA Otkriveno kako je raspoređen novac za subvencioniranje stambenih kredita

Prema podacima portala Njuškalo, najskuplji je kvadrat stana i dalje u Dubrovniku – u prosjeku 3512 eura, u Opatiji je 3228, u Splitu 2633... Najjeftiniji su stanovi u Bjelovaru (807 eura za četvorni metar), Slavonskom Brodu (805), Sisku (780) i Vukovaru (580). Kuće su, pak, u Dubrovniku skuplje, a u Vukovaru jeftinije od stanova – u prosjeku 4574 eura kvadrat stoji u Dubrovniku, a 541 euro u Vukovaru.

 

>> Oliver Dragojević

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
10 PITANJA O POTRESIMA
Što znači kad je dva dana mirno, a onda cijelu noć tutnje mali potresi?
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma
  • Rocky.Zg:

    Znači, većini su stanovi poskupjeli. Baš pametna državna intervencija.

  • dopizdilomi:

    molim Vladu i Sabor nemojte više intervenirati i pomagati nam jer kad nam pomažete još nam je gore.

  • Mimosvit:

    Onima koji nisu u sustavu subvencija, a takvih je najviše, država je svojim uplitanjem u tržište nekretnine učinila još nedostupnijima. S druge strane zbog turističkog najma stanova poskupile su značajno i najamnine tako da i podstanarstvo postaje neodrživo. Sve u ... prikaži još! svemu još jedan veliki doprinos vlade depopulaciji i iseljavanju. Toliko su glupi, nesposobni i destruktivni da lakoća s kojom rade takve stvari zabrinjava.