Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skuplja novogradnja

Porasla cijena kvadrata novog stana u godinu dana, evo za koliko

15.03.2018.
u 08:59

Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, u drugom polugodištu 2017. prosječna cijena kvadrata novogradnje bila je 12.390 kuna

Cijene novih stanova u Zagrebu i dalje rastu, i to vrtoglavo. Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) u drugom polugodištu 2017. godine prosječna cijena četvornog metra novogradnje u hrvatskoj metropoli iznosila je 12.390 kuna, što je čak 24,8 posto više nego godinu prije.

Zagrepčani se pritom pitaju tko si to uopće može priuštiti, posebice ako se u obzir uzme da njihov grad očito odskače od ostatka Hrvatske gdje se cijena kvadrata smanjila 0,2 posto te je iznosila 9838 kuna, stoji u priopćenju DZS-a. Kada se govori o stanovima koje su prodavala trgovačka društva i druge pravne osobe, bez programa društveno poticane stanogradnje (POS), cijena je još veća te iznosi 12.418 kuna, dok je kupac u prosjeku za kvadrat POS-ova stana u Zagrebu trebao izdvojiti 7990 kuna. U odnosu na drugo polugodište 2016. godine ta se cijena čak smanjila 2,4 posto, a u toj je kategoriji Zagreb i jeftiniji od ostatka Hrvatske, gdje je cijena POS-a skočila 19,2 posto, na 8206 kuna.

Podaci DZS-a pokazuju i da je u drugom polugodištu 2017. prodano ukupno 1330 novih stanova u cijeloj Hrvatskoj, od čega ih je 647 prodano u Zagrebu. Od ukupnog broja prodanih stanova, samo 52 su bila POS-ovi.

U galeriji pogledajte posljedice naglog zatopljenja u Hrvatskoj:

1/8

Komentara 1

Avatar ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs
ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs
15:40 15.03.2018.

Pitaju se Zagrebčani tko si to može priuštiti? Pa ako si Zagrebčanin valjda već imaš gdje živiš , a ako želiš postati Žagrebčanin onda trebaš biti kreditno sposoban, ili ti tata dalmatinac mora prodati apartman i kupiti stan, ili trebaš dobiti na lotu , ako ne ide ni tako onda živiš u Bedekovčini ... Hahahha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije