Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezavisni hrvatski sindikati

Zbog cijena kredita traži se hitna sjednica Povjerenstva za cijene

31.12.2008.
u 13:47

Nezavisni hrvatski sindikati u pismu kojim se obraćaju premijeru Ivi Sanaderu pozdravljaju Vladinu intervenciju koja je spriječila najavljeno podizanje kamata na sve vrste kredita Zagrebačke banke, što bi prema ocjeni sindikata uvjetovalo lančanu reakciju podizanja kamata na kredite i kod svih ostalih banaka.

Ističu u pismu kako su građani, prema posljednjim podacima HNB-a, poslovnim bankama krajem mjeseca rujna bili dužni više od 121,7 milijardi kuna. Tako na svaku hrvatsku obitelj prosječno otpada više od 97,2 tisuće kuna toga duga. Prosječno toj istoj obitelji mjesečno nedostaje 27-28 posto sredstava potrebnih za pokrivanje mjesečnih troškova, što u pravilu nadoknađuje najvećim dijelom zaduživanjem i nešto manje dodatnim radom pa i na crno.

Neto primanja građana već su maksimalno opterećena i ratama kredita pa im za život mjesečno ostaje daleko manje od statistički prikazanoga. Tako je i realno stanje gore od onog koje nam nude službene statistike, ocjenjuju u sindikatu, dodajući da gotovo 50 posto kreditne zaduženosti građana otpada na kratkoročne nenamjenske gotovinske kredite, minuse na tekućim računima građana i kreditne kartice, što je u pravilu zaduživanje za preživljavanje.

Naglašavaju i vijesti iz svijeta o smanjenju kamata na kredite dok banke u Hrvatskoj najavljuju potpuno suprotno – njihovo povećanje. Budući da su prijašnjih godina, pa i ove, u Hrvatskoj izuzetno dobro zarađivale i budući da ih nije uzdrmala svjetska financijska kriza, budući da im je HNB otpustio dobar dio obveznih rezervi i time im ojačao kreditnu i funkcionalnu sposobnost, a Vlada RH povećala iznos štednog uloga za čiju sigurnost jamči, najmanje što banke mogu učiniti, ako već ne spuštaju kamate, je da ih ne povećavaju, smatraju Nezavisni hrvatski sindikati u svom obraćanju predsjedniku Vlade.

Premijera podsjećaju i na zaključak sa zadnje sjednice Povjerenstva za praćenje cijena kako će se sljedeća sjednica Povjerenstva održati krajem studenoga ili početkom prosinca.
- Kako sjednicu Povjerenstva niste sazvali niti do kraja prosinca, tražimo hitno sazivanje sjednice početkom siječnja na kojoj, uz cijene komunalija i druge cijene, posebno hrane i energije, na dnevnom redu trebaju biti i cijene kredita u Hrvatskoj - istaknuli su.

(S.M.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije