Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30. rođendan hdz-a

Je li se HDZ udaljio od desnog centra?

U povodu 30. obljetnice osnutka HDZ-a izaslanstvo položilo vijence na grobu Franje Tuđmana
Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL
1/26
18.06.2019.
u 12:25

Vladimir Šeks, doajen te stranke, jedan od utemeljitelja i nekadašnji blizak Tuđmanov suradnik, premda je bilo uspona i padova u njihovim odnosima, otklanja bilo kakvu kritiku o HDZ-u koji se nagnuo ulijevo.

HDZ je jučer zaokružio 30. rođendan, u tri desetljeća od osnivanja te stranke nastala je hrvatska država i postali smo članica Europske unije i NATO-a. Gdje je danas HDZ u odnosu na Tuđmanovo vrijeme, djeluje li HDZ i dalje na Tuđmanovim temeljima, je li stranka usidrena u desnom centru ili je pod vodstvom Andreja Plenkovića otklizala ulijevo kako kritičari i unutar samog HDZ-a prigovaraju predsjedniku te stranke.

Vladimir Šeks, doajen te stranke, jedan od utemeljitelja i nekadašnji blizak Tuđmanov suradnik, premda je bilo uspona i padova u njihovim odnosima, otklanja bilo kakvu kritiku o HDZ-u koji se nagnuo ulijevo.

HDZ mora zadržati širinu

– Andrej Plenković HDZ čvrsto drži u središtu, na tragu osuvremenjene Tuđmanove doktrine u novim političkim okolnostima. Oni koji Plenkoviću zamjeraju da je HDZ gurnuo previše ulijevo žele da se HDZ vrati na desnicu, što nijedan predsjednik HDZ-a od Tuđmana nadalje, osim Tomislava Karamarka, nije radio – rekao nam je Šeks.

Na našu primjedbu da je Plenković u stranci marginalizirao desne i konzervativno orijentirane članove, a Tuđman okupljao i one s desnog i one s lijevog krila, Šeks odgovara da je Plenković pasivizirao ekstremnu desnicu, što je činio i Tuđman. Šeks je Tuđmana nazvao državničkim genijalcem zahvaljujući čijoj je karizmi i znanstvenom te povijesnom znanju i pristupu ostvarena hrvatska država.

– HDZ-u sada preostaje da ostvari drugi dio programa koji je, također, zacrtan od osnivanja stranke, a to da Hrvatska postane socijalna i pravedna država, Vlada mora razviti strategiju kojom će se omogućiti demografski i gospodarski oporavak i uzlet Hrvatske – zaključio je Šeks.

Za razliku od njega, Luka Bebić, bivši predsjednik Sabora i jedan od utemeljitelja HDZ-a, smatra da HDZ danas nije na poziciji desnog centra.

– HDZ je u 30 godina ostvario epohalne uspjehe, stvorena je država i sve njezine institucije. Temelji HDZ moraju uvijek biti na Tuđmanovim vrijednostima, HDZ mora biti u desnom centru, dakle mora okupljati i s lijeve i s desne strane, bez ekstrema. Međutim, HDZ danas verbalno i teoretski jest desni centar, ali u konkretnim potezima stranka se udaljila od te pozicije. Došlo je do određenih poremećaja što se jasno vidjelo na rezultatima europskih izbora na kojima je HDZ osvojio 22,7 posto glasova – upozorio je Bebić.

Navodi kako je došlo do raskoraka i disharmonije između onoga što se verbalizira i što bi nominalno trebalo biti i onoga što se politički čini.

HDZ-ov zastupnik i sin prvog predsjednika HDZ-a i Hrvatske Miroslav Tuđman naglašava, pak, kako je Franjo Tuđman uvijek isticao HDZ kao središnju stranku u odnosu na osamostaljenje i obranu države te brigu o nacionalnim interesima.

– Po mojem mišljenju, treba držati tu poziciju, na kojoj je HDZ bio formiran dijelom kao nacionalni pokret i koju je zadržao i svih ovih godina, bez obzira na određene oscilacije – kaže Tuđman.

Uvjeren je kako se HDZ tih kategorija treba držati i danas, bez obzira na izmijenjene okolnosti, iako priznaje da je, za razliku od vremena borbe za osamostaljenje i međunarodnog priznanja Hrvatske, nacionalne interese danas teže prepoznati. Kad je riječ o tvrdnjama stranačkog vrha da je HDZ čvrsto na poziciji desnog centra, Tuđman kaže kako je to istina u okviru uvriježene terminologije kakva se danas koristi u Europi i svijetu, no uvjeren je da HDZ uz to mora zadržati širinu, budući da stranka “ima i desno i lijevo krilo”.

– Te silnice uvijek postoje i u HDZ-ovu biračkom tijelu. O toj širini ovisi i to koliko je biračko tijelo zadovoljno i tom je pitanju potrebno posvetiti veću pažnju – smatra Tuđman.

Milan Kovač, jedan od utemeljitelja HDZ-a, smatra, međutim, da je današnji, Plenkovićev HDZ, unatoč naporima da dokaže kako se radi o desnom centru, otklizao prema ljevici te da nije na tragu onoga što je zagovarao Franjo Tuđman.

U povodu 30. obljetnice osnutka HDZ-a izaslanstvo položilo vijence na grobu Franje Tuđmana
1/14

Još ima vremena za popravak

– Potpuno mi je nezamislivo da bi Tuđman tako važno ministarstvo kao što je Ministarstvo obrazovanja dao u ruke lijevoliberalnoj stranci kakva je HNS. Radije bi joj dao tri druga ministarstva – uvjeren je Kovač.

Taj HDZ-ov veteran kaže kako je obrazovanje jedan od najvažnijih resora u kojima se kroz obrazovni sustav odgaja 30 posto članova HDZ-a koji su rođeni poslije Tuđmana, što je šef Kluba utemeljitelja stranke Mario Kapulica u intervjuu za Jutarnji list naveo kao razlog zbog kojega HDZ “više ne može razmišljati u kategorijama Tuđmana i Šuška”.

– Tuđmanov program počivao je na državotvornosti Ante Starčevića, mirotvorstvu i republikanizmu Stjepana Radića i domoljubnoj ljevici koju je predstavljao Andrija Hebrang. Danas se čini da su prve dvije sastavnice ostale u zapećku, u odnosu na ovu treću i zato nam je rezultat na euroizborima slabiji nego što se očekivalo – tumači Kovač.

Dodaje, međutim, kako se sve to da ispraviti u idućem razdoblju te da stranka, bude li mudrosti, još uvijek ima vremena popraviti ono što je dovelo do njezina slabljenja. 

Andrija Hebrang, jedan od HDZ-ovih veterana, već je neko vrijeme izrazito kritičan prema politici Andreja Plenkovića, za kojega tvrdi da je stranku u zadnjih nekoliko godina odveo izrazito ulijevo.
– No, to skretanje ulijevo nije posljedica ničijeg hira, nego promjena u članstvu i stranačkom tijelu – tumači Hebrang, koji podsjeća da su u nekoliko posljednjih unutarstranačkih izbornih ciklusa “stari HDZ-ovci” izgubili, a njihova su mjesta zauzeli “neki novi klinci”.
– Mi stari, dragovoljci Domovinskog rata i sljedbenici Tuđmanove ideje izgubili smo izbore i sada su u vrhu stranke oni koji su u HDZ ušli prije par godina i koji su u vrijeme rata bili izvan Hrvatske, ili su čak za rata otišli iz Hrvatske, poput Kujundžića – kaže Hebrang. Uvjeren je da je HDZ danas daleko od Tuđmanove demokršćanske opcije, a da je tomu tako svjedoči, kaže, i koalicija s HNS-om, “strankom koja je tvrdila da je Hrvatska počinila agresiju na BiH”, i SDSS-om, “koji ni dandanas ne priznaje Oluju kao oslobodilačku akciju”.
– No, to je demokracija, očito je riječ o volji većine članstva HDZ-a – zdvojan je Hebrang.

Komentara 10

DU
Deleted user
12:36 18.06.2019.

A di im je crni labud....

Avatar southman
southman
12:40 18.06.2019.

Kao da 99% ljudi u Hrvatskoj uopće zna što je to desni centar ??

DU
Deleted user
12:35 18.06.2019.

Hdz danas je neokomunisticka stranka ... jer ju vode djeca komunizma ..a vodstvo vrlo lose glumi evropejce i liberale..kad za sebe kazu da su demokrscani to je nonsens ....pa danas su ivica poslali negdje u bih oda pocast onima kojiji su nosili kapu sa tri roga i koji su se borili protiv B....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije