Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prošla pomoć

Zastupnici Bundestaga podržali drugi paket pomoći Grčkoj

bundestag,angela merkel (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
27.02.2012.
u 20:19

Za paket pomoći Europske unije i MMF-a glasovalo je čak 496 zastupnika. Protiv ih je bilo 90, a petero je bilo suzdržano.

Zastupnici njemačkog Bundestaga podržali su drugi paket novčane pomoći Europske unije i MMF-a Grčkoj vrijedan 130 milijardi eura, i to s 496 glasa za, 90 protiv i petero suzdržanih, prenosi BBC. Od svih zemalja Njemačka će morati izdvojiti najviše novca.

Osim CDU-a kancelarke Angele Merkel te njihovih koalicijskih partnera LPD-a, pomoć Grčkoj imala je potporu dvije oporbene stranke, SPD-a i Zelenih. Zanimljivo je da se nekoliko CDU-ovih zastupnika usprotivilo pomoći, no nije poznati jesu li na kraju glasovali protiv nje.

Sama Merkel pozvala je zastupnike da podrže dogovor uz riječi kako je svijesna zabrinutosti da bi Grčka mogla biti "beznadan slučaj" i da bi eurozoni bilo bolje bez nje. Međutim, zaključila je kako su prilike koje ovaj paket pomoći nosi važnije od rizika.

Bivši ministar financija iz SPD-a, Peer Steinbrück, zastupnicima je rekao kako je dogovor u gospodarskom i nacionalnom interesu Njemačke. Vođa Lijeve stranke Gregor Gysi kritizirao je socijaldemokrate i zelene zbog podupiranja dogovora, usporedivši ga s Versajskim ugovorom kojim su Njemačkoj nakon 1. svjetskog rata nametnuta ogromna financijska opterećenja u vidu ratnih odšteta.

- Grčkoj je potreban Marshallov plan, a ne Versajski ugovor - rekao je Gysi.

Komentara 33

Avatar Alfons_x
Alfons_x
20:58 27.02.2012.

Zastupnici EU odobrili drugi paket \"pomoći\" Njemačkoj i Francuskoj, kao najvećim vjerovnicima Grčke.....jer sva ta \"pomoć\" će se odmah vratiti natrag u te dvije zemlje kao otplata duga, uvećana za nove kamate...jer im \"pomoć\" nisu dali beskamatno... Od sada kada budem (ako ikad budem) išao u banku po kredit, to neću zvati tako nego POMOĆ....svakako ljepše zvuči nego kredit....e moj bože

OB
-obrisani-
21:04 27.02.2012.

Budale sa fakultetima. Mnogi kazu da ako imas diplomu doktora nauka to znaci da si pametan. Ne slazem se.najvec ljudi u istoriji su bili polupismeni.Tito bravar,Hitler slikar,isus stolar.Muhamed trgovac.ovi ekonomski eksperti predstavljaju samo svoje globalne kompanije a ne narod ii nemaju pojma sta rade.Tacka

ST
Startrack
16:21 28.02.2012.

Kobra bio ja mljekar ili smetljar to vama nece pomoc. U onom tekstu dole ti je sva istina. Ne da ja zelim tako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije