Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZLOŽBA GODINE

Zanimljiv život i bogata ostavština slavonskih plemića i plemkinja

Osječko baranjska županija
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/3
27.04.2018.
u 12:03

U Belišću se postavlja skulptura Matije Ljubeka

Izložba “Vlastelini Prandau-Normann” izložba je godine u Osijeku i Valpovu. Veliki je to projekt koji prikazuje život i ostavštinu slavonskog plemstva. Bogata građa valpovačkih vlastelina, umjetnička, arhivska, numizmatička, kulturno-povijesna, knjižnična i glazbena prvi se put na takav način predstavlja javnosti. Izuzetan je to primjer, ističu u TZ-u Osijeka, međumuzejske i međuinstitucionalne suradnje.

Iza izložbe stoje, naime, Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku, Državni arhiv u Osijeku, Muzej Slavonije i muzej u Valpovu. Otvorena je do 30. lipnja. Inače, obitelj Hilleprand von Prandau upravljala je valpovačkim posjedom 164 godine, a upravljačku palicu zatim preuzima obitelj Von Normann-Ehrenfels, koja je njime vladala do konfiskacije 1945. U dvorcu Prandau-Normann u Valpovu danas je Muzej Valpovštine.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

U Belišću se postavlja skulptura Matije Ljubeka, u čiju se čast u Zagrebu održava i Međunarodna memorijalna utrka. Gosti Belišća skulpturu kanuista Matije Ljubeka, najtrofejnijeg hrvatskog sportaša i dvostrukog olimpijskog pobjednika, od sutra, kada se otkriva, moći će razgledati kod kružnog toka prema mostu 107. brigade HV-a.

Osječki licitar na popisu kulturne baštine UNESCO-a
Na svjetskoj listi nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a Osijek ima – licitar. Licitarsko srce, lutka, konjić, ali i moderniji oblici poput autića, vlaka ili aviona, ukrašeni jarkocrvenom jestivom bojom omiljeni su pokloni. “Ogledalce u sredini nosi posebnu poruku onome komu ga darujemo – kada se vidi u ogledalcu, ta osoba dobro zna da je zauvijek u našem srcu”, kažu u TZ-u Osijeka. Osječka radionica Blažeković svojim licitarima već godinama ukrašava božićna drvca od Vatikana i Rima preko Pariza i Beča do Berlina.

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije