Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zakuhali dvojezični kaos pa ga zaboravili

Na dijelu grada ploče stoje, a preko dugih su nalijepljene hrvatske zastave
09. srpnja 2016. u 14:26 81 komentara 10017 prikaza
vukovar
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nepune tri godine od prvih postavljanja dvojezičnih ploča na području Vukovara situacija s uvođenjem dvojezičnosti u ovome gradu i dalje je kaotična.

Građani se i danas sjećaju prosvjeda i skidanja ploča, kordona interventne policije, ponovnog stavljanja ploča, a onda i sudskih procesa osobama koje su skidale ploče. Situacija je toliko zbunjujuća da se više i ne zna trebaju li na zgradama u kojima se nalaze državne institucije stajati postavljene dvojezične ploče ili ne.

Tako na nekim zgradama i danas stoje dvojezične ploče propisanih veličina, na nekima su postavljene male dvojezične ploče koje su prelijepljene hrvatskom zastavom, s trećih su ploče skinute pa nisu vraćene, a na četvrtima nikad nisu niti postavljene.

Ćirilica Ćirilićne table Odbor za ljudska prava šalje Statut grada Vukovara na ocjenu ustavnosti novska BURNO U NOVSKOJ Ništa od koncerta za Vukovar zbog svađe branitelja i gradonačelnika

I gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kaže kako u vezi dvojezičnosti vlada blagi kaos, ali da nema nikakvih informacija o toj problematici.

– Znamo da je Statut Grada Vukovara na snazi, ali i da je netko zatražio ocjenu njegove ustavnosti. Sukladno važećem Statutu pitanje dvojezičnosti u gradu smo riješili, ali za objekte u kojima se nalaze državne institucije nismo mjerodavni – rekao je Penava.

Njegov zamjenik iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković dodaje kako sve stoji te da konačnu odluku o Statutu grada treba donijeti Ustavni sud na prigovor koji je uputio Odbor za ljudska i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora.

– Od dvojezičnosti u Vukovaru ostalo je to da su materijali koje dobivam dvojezični. Dvojezičnih ploča na objektima nema, a sve ide toliko daleko da na nekim objektima one nisu nikada ni stavljene. Posljednja je skinuta sa zgrade policije pa ni ona čak nije vraćena na svoje mjesto – rekao je Milaković.

Više informacija o dvojezičnosti u Vukovaru nema ni čelnik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić.

– Znamo samo da je do sada 30-ak članova Stožera osuđeno ili se i dalje vode sudski postupci za skidanje ploča protiv njih – rekao je Josić. 

SVEMOĆ UDBE
Bivši agent Udbe progovorio za Večernji: Priče o službi nisu mit, znam tko danas drma Hrvatskom
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
 • Avatar mileudarcina 1
  mileudarcina 1:

  Čudi me kako nisu donijeli zakon po kojem i hrvatske reprezentacije moraju nosit dvojezične natpise na dresovima, a možda i to doživimo od ove orjunaške seoske stranačke bagre jadni li smo......

 • Manolo46:

  Jasno je da su te ploče stavljenje u 3-4 sata ujutro jer je i Milanoviću koji je to naredio bilo jasno a se time krši članak 8. Ustavnog zakona pravima nacionalnih manjina, kao što je jasno da su te ploče ... prikaži još! stavljenje jer tema Lex-Perković nije silazila s denvnog reda u to ljeto 2013. godine pa je trevalo izvršiti neku diverziju kako bi ta tema koja je nanosila veliku političku štteu SDP-u bila stavljena u drugi plan. A to je najlakše tako da ideš provocirati žrtve, koje su same od sebe "kratkog fitilja" zbog svih trauma koje su prošli.

 • Avatar MilaneseBolognese
  MilaneseBolognese:

  Treba otvoreno reći tko ga je zakuhao - Milanović sa svojom, neću reći prosrpskom jer ta vlada je bila srpska u punom smislu te riječi! Pod okriljem noći kao razbojnici su postavili ploče pljujući time još jednom na žrtvu hrvatskih ... prikaži još! branitelja i Domovinski rat. 4 godine on i ta vlada su divljali s svojim antifašizmom"po šumama i gorama" i uvodili nasilno ćirilicu u Vukovar umjesto da su se bavili životom ljudi. Hoće li antifašizam nahraniti ljude, hoće li ćirilica otvoriti nova radna mjesta? To je ta "napredna" ljevica!