Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbunjujuće u vukovaru

Zakuhali dvojezični kaos pa ga zaboravili

vukovar
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
1/3
09.07.2016.
u 14:26

Na dijelu grada ploče stoje, a preko dugih su nalijepljene hrvatske zastave

Nepune tri godine od prvih postavljanja dvojezičnih ploča na području Vukovara situacija s uvođenjem dvojezičnosti u ovome gradu i dalje je kaotična.

Građani se i danas sjećaju prosvjeda i skidanja ploča, kordona interventne policije, ponovnog stavljanja ploča, a onda i sudskih procesa osobama koje su skidale ploče. Situacija je toliko zbunjujuća da se više i ne zna trebaju li na zgradama u kojima se nalaze državne institucije stajati postavljene dvojezične ploče ili ne.

Tako na nekim zgradama i danas stoje dvojezične ploče propisanih veličina, na nekima su postavljene male dvojezične ploče koje su prelijepljene hrvatskom zastavom, s trećih su ploče skinute pa nisu vraćene, a na četvrtima nikad nisu niti postavljene.

I gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kaže kako u vezi dvojezičnosti vlada blagi kaos, ali da nema nikakvih informacija o toj problematici.

– Znamo da je Statut Grada Vukovara na snazi, ali i da je netko zatražio ocjenu njegove ustavnosti. Sukladno važećem Statutu pitanje dvojezičnosti u gradu smo riješili, ali za objekte u kojima se nalaze državne institucije nismo mjerodavni – rekao je Penava.

Njegov zamjenik iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković dodaje kako sve stoji te da konačnu odluku o Statutu grada treba donijeti Ustavni sud na prigovor koji je uputio Odbor za ljudska i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora.

– Od dvojezičnosti u Vukovaru ostalo je to da su materijali koje dobivam dvojezični. Dvojezičnih ploča na objektima nema, a sve ide toliko daleko da na nekim objektima one nisu nikada ni stavljene. Posljednja je skinuta sa zgrade policije pa ni ona čak nije vraćena na svoje mjesto – rekao je Milaković.

Više informacija o dvojezičnosti u Vukovaru nema ni čelnik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić.

– Znamo samo da je do sada 30-ak članova Stožera osuđeno ili se i dalje vode sudski postupci za skidanje ploča protiv njih – rekao je Josić. 

Komentara 81

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
15:04 09.07.2016.

Čudi me kako nisu donijeli zakon po kojem i hrvatske reprezentacije moraju nosit dvojezične natpise na dresovima, a možda i to doživimo od ove orjunaške seoske stranačke bagre jadni li smo......

MA
Manolo46
15:04 09.07.2016.

Jasno je da su te ploče stavljenje u 3-4 sata ujutro jer je i Milanoviću koji je to naredio bilo jasno a se time krši članak 8. Ustavnog zakona pravima nacionalnih manjina, kao što je jasno da su te ploče stavljenje jer tema Lex-Perković nije silazila s denvnog reda u to ljeto 2013. godine pa je trevalo izvršiti neku diverziju kako bi ta tema koja je nanosila veliku političku štteu SDP-u bila stavljena u drugi plan. A to je najlakše tako da ideš provocirati žrtve, koje su same od sebe "kratkog fitilja" zbog svih trauma koje su prošli.

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
15:09 09.07.2016.

Treba otvoreno reći tko ga je zakuhao - Milanović sa svojom, neću reći prosrpskom jer ta vlada je bila srpska u punom smislu te riječi! Pod okriljem noći kao razbojnici su postavili ploče pljujući time još jednom na žrtvu hrvatskih branitelja i Domovinski rat. 4 godine on i ta vlada su divljali s svojim antifašizmom"po šumama i gorama" i uvodili nasilno ćirilicu u Vukovar umjesto da su se bavili životom ljudi. Hoće li antifašizam nahraniti ljude, hoće li ćirilica otvoriti nova radna mjesta? To je ta "napredna" ljevica!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije