Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za Sabor se mogu kandidirati svi osuđeni za zloporabu položaja i ovlasti

Ustavni sud u odluci objašnjava kako kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, propisano člankom 291. stavkom 1. KZ-a, nije najteže unutar kategorije kaznenih djela
24. rujna 2015. u 23:32 37 komentara 2107 prikaza
Ustavni sud
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Ustavni sud ukinuo je odredbe Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor prema kojima bi stranke i nezavisne liste za kandidaturu morale skupiti po 1500 potpisa birača. Također, brisana je i odredba po kojoj se za zastupnike ne bi smjeli kandidirati osuđeni za zloporabu položaja i ovlasti te odredba po kojoj bi se iz izborne utrke diskvalificirale liste na kojima je manje od 40 posto kandidata podzastupljenog spola.

 – Odredba kojom se kandidiranje onemogućava počiniteljima točno određenih, po društvo i sustav osobito opasnih kaznenih djela, poput genocida, ratnog zločina ili teškog ubojstva te protiv počinitelja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, kao najtežeg oblika kaznenih djela protiv službene dužnosti, dok za ista kaznena djela ne nastupi rehabilitacija predstavlja želju zakonodavca da onemogući osobe koje su se posebno teško ogriješile o pravni sustav da sudjeluju u donošenju najvažnijih pravnih akata jedne države – zakona i Ustava. Takva je norma određena usko – ona se odnosi samo na počinitelje najtežih kaznenih djela i vremenski je ograničena – traje od pravomoćnog izricanja kazne do nastupa rehabilitacije, koji nastup ovisi o težini izrečene kazne, navodi se u odluci Ustavnog suda.

Također, Ustavni sud u odluci objašnjava kako kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, propisano člankom 291. stavkom 1. KZ-a, nije najteže unutar kategorije kaznenih djela protiv službene dužnosti, kao što je pogrešno utvrđeno u očitovanju predlagatelja.

>> 'Metropolizacija Sabora': Zastupnika iz Zagreba u Saboru previše

Valentina Valjak
NEOPISIVA TUGA
Valentinu su pokopali u vjenčanici i s prstenom na ruci, dogodine bi bila doktor znanosti
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima
  • Deleted user:

    Znaci vraca se ekipa iz Remetinca ;-)

  • LeonardS:

    Zar je ovo država za koju sam se borio, nek propadne , sramota u ustavnom sudu sjede uhljebi a ne časni suci

  • DOBARDAN:

    Možda da se Sabor premjesti u Remetinec i smanje troškovi izbora i rada Sabora. Lijepa poruka, ako si puno ukrao prema zasluzi možeš biti i predsjednik Sabora.