Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko još uz milijana brkića na listi za ministra

Vukovarci i generalski zbor predložit će nove kandidate

Milijan Brkić
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
06.03.2016.
u 08:30

Đakić, Milas ili Dečak sigurno neće protiv odluke vrha HDZ-a

Premda je sastanak branitelja s najvišim dužnosnicima Vlade dobra vijest za tu populaciju, brojna pitanja još čekaju svoje odgovore. Prije svega ono goruće, izbor ministra čije ime javnost još uvijek nije doznala. Nakon sastanka tek je jedna činjenica postala bjelodana: da vladajuća koalicija nema čvrst, jedinstven stav o imenovanju Milijana Brkića na funkciju ministra pa je premijer Tihomir Orešković u pomoć pozvao braniteljske udruge apelirajući da mu predlože svoje kandidate.

Poziv stigao prekasno

Premda je braniteljska zajednica jedinstvena u ocjeni da premijer iskreno želi najbolje za branitelje, iznenađeni su jer smatraju da imenovanje ministra nije njihov posao te da je ovakav poziv stigao prekasno. Premijerova spremnost na dijalog nije dovoljna jer ovakav apel potvrđuje i njegovo nepoznavanje činjenica i nerazumijevanje političkih procesa. A ključna je činjenica da krovne braniteljske udruge s najvećim članstvom, poput Hvidre, predvode aktualni i bivši saborski zastupnici HDZ-a. Zar je realno očekivati da će Josip Đakić, Zvonko Milas ili Đuro Dečak mimo odluke središnjice stranke predložiti protukandidata glavnom tajniku Brkiću?

Kada je pak riječ o Dražimiru Jukiću i Josipu Klemmu, vođama braniteljskog prosvjeda, ujedno vođama članstvom brojnih udruga Specijalne policije i Zbora udruga gardijskih postrojbi, oni ostaju dosljedni svom stavu da ne istupaju s imenima kandidata.

– Ministra treba rješavati politika, njegovo imenovanje politička je odgovornost, a mi smo spremni na suradnju s onim koga Vlada postavi – kaže Dražimir Jukić.

Za razliku od trojice šefova udruga iz redova HDZ-a kojima to nalaže stranačka stega, Klemm i Jukić podržali su predloženog kandidata Milijana Brkića zato što vjeruju da će upravo on svojim autoritetom efikasno rješavati probleme i gorljivo braniti interese branitelja, pa ni od njih dvojice ne treba očekivati da će Brkiću predložiti protukandidata.

Ipak podrška premijeru

Međutim, premijer će u braniteljskoj zajednici ipak naići na podršku. Premda također smatra da odgovornost za izbor ministra mora biti politička, Hrvatski generalski zbor ovih će dana premijeru predložiti jedno ili dva imena iz svojih redova.

– Svi se slažemo da Milijan Brkić može preuzeti resor i da su njegove zasluge u Domovinskom ratu neupitne, ali ako iz nekog razloga ne bude mogao biti izabran, mi ćemo premijeru Oreškoviću ponuditi svoje prijedloge – otkriva predsjednik HGZ-a general Pavao Miljavac, jedan od sudionika sastanka održanog u petak u Banskim dvorima.

I nije jedini od nazočnih sastanku koji će se odazvati pozivu premijera. Učinit će to i Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša.

– Sve ministre branitelje osim Ivice Pančića dosad je imenovala Vlada i da se mene pita, ja bih i sada taj izbor prepustio Vladi. Međutim, sada se prijedlozi traže od nas, i iako mislim da bi bilo dobro da su s nama kontaktirali ranije, mi ćemo s imenima izaći idući tjedan – najavljuje Rehak.

Također, doznajemo da će koordinacija vukovarskih udruga predvođena Zdravkom Komšićem u ponedjeljak u javnost odaslati imena nekoliko kandidata. Međutim, kada se zna da krovne braniteljske udruge čvrsto stoje iza izbora Milijana Brkića, taj će gordijski čvor u konačnici ipak morati razmrsiti premijer.

>> Brkić se sastao s glavnim tajnikom stranke Angele Merkel

>> Petrov: Ovo što sam sad čuo, Milijan Brkić jest kandidat

Komentara 280

HB
hr_bombarder
10:01 06.03.2016.

Komunjare i orjunasi bi nam birali ministre hahahaha na kojoj kruski su rasli? Hahaha! Da nam budu i ovce site i vukovi nabroju ja predlazem dragovoljce Bruxellskih podruma prave jugoljube Olivera Frljica i glavnog favorita ....Zlorana Muljanovica! Hahahahahaha!..... Trazim sekundanta,a, javljaj te se gubitnici dok nisam povukao prijedlog;)))

DO
dobarsavjet
09:37 06.03.2016.

Po nekima bi trebalo osnovati ministarstvo NOB-a, a ukinutu ministarstvo branitelja, ali neće moći. Sve što je Hrvatsko bi izgleda ukinuli, a pomisao na ministarstvo branitelja ih dovodi do ludila.

VE
verakruz
10:05 06.03.2016.

Samo da ovim orjunašima, prekodrinskim cmizdravcima jasno kažem - gospodin Milijan Brkić će biti ministar hrvatskih branitelja, pa onda plačite do mile volje! Pripremite se sa jačom dozom apaurina, jer će on protresti sva vaša imena na raznoraznim spiskovima i biti ćete izbačeni sa spiska hrvatskih branitelja te primjereno kažnjeni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije