Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAČIĆ U ZAGREBU

Vučiću poslana poruka o agresiji, nestalima...

storyeditor/2023-01-06/PXL_060123_97663851.jpg
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/7
06.01.2023.
u 18:22

Na prijmu ni ove godine nije bilo predsjednika Zorana Milanovića, koji ovaj put nije ni dobio pozivnicu.

Ne mislimo isto po mnogim pitanjima, ali moramo razgovarati i dogovarati se, poruka je koju je danas u Zagreb iz Beograda donio prvi potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić. Bio je to njegov prvi dolazak u Hrvatsku nakon sedam godina. Dačić je doputovao na tradicionalni božićni prijam Srpskog narodnog vijeća na inicijativu predsjednika Aleksandra Vučića. Najbolji odnosi Hrvatske i Srbije od prvenstvenog su interesa za dva naroda i cijelu regiju - istaknuo je Dačić i dodao da je njegov dolazak snažna poruka o potrebi razgovora i redefiniranja trenutačnih odnosa između Zagreba i Beograda. Od prijma u povodu pravoslavnog Božića puno se očekuje jer je napravljena takva atmosfera, naglasio je i pozvao na rješavanje otvorenih pitanja između dviju država i dijalog na ravnopravnoj osnovi koji je, kako je rekao, jedini put za rješavanje otvorenih pitanja koja opterećuju dvije države te na pronalaženje konstruktivnih rješenja.

- Srbija je svjesna da su neka, pogotovo povijesna i naslijeđena otvorena pitanja s Hrvatskom, ozbiljna i teška, i ne mogu se riješiti u kratkom roku, neovisno o našoj zajedničkoj opredijeljenosti da se rješavanje ubrza - rekao je Dačić. Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac nije krio zadovoljstvo što se na prijmu, koji je i važan politički i društveni događaj na početku godine, u vrijeme kad Hrvatski sabor ne zasjeda, okupio tako "važan i značajan sastav" predstavnika vlada dviju država i što će nakon tri desetljeća predstavnici Srba iz Hrvatske i predstavnici Hrvata iz Srbije crtati zlatni most između dva naroda i dvije države.

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

- Treba prevladati stare i izbjeći nove podjele. U takvom kontekstu je važno da se utiša govor mržnje i svako 'za dom spremni', svako vrijeđanje stradanja jednih od drugih, svako slavljenje ratnih zločinaca kao heroja i svako skandiranje 'ubij Srbina' i 'ubij Hrvata' - poručio je Pupovac. Premijer Andrej Plenković podsjetio je da je Hrvatska bila žrtva Miloševićeva režima i da ta činjenica živi s nama, obiteljima nestalih, poginulima, vojnicima, braniteljima i civilima.

- To nasljeđe je teško i opterećuje odnose. Bitno je da razumijemo činjenice, da ne ignoriramo nešto što je tu među nama, čime se sve vlade trebaju baviti. Kao vlada činit ćemo sve da pronađemo one za kojima se traga, da učinimo sve da se procesuiraju ratni zločini, ali ćemo isto tako činiti sve da gradimo mostove suradnje - istaknuo je premijer Plenković i dodao da se odnosi mogu graditi na istini i stvarnim koracima isprike i pomirbe. Hrvatska manjina u Srbiji je imenovanjem Tomislava Žigmanova za ministra dobila novi život - istaknuo je Plenković. Dolazak ministra Dačića u Zagreb gleda se i u svjetlu naloga predsjednika Aleksandra Vučića da treba odmrznuti i popraviti srpsko-hrvatske odnose. Dačić je na TV Pink rekao da je Vučić doista tražio da se odlede odnosi s Hrvatskom. Danas je čestitao Hrvatskoj ulazak u Schengen i rekao da bi se pojedinačni napredak susjeda trebao promatrati kao zajednički uspjeh.

- Umjesto natjecanja u mržnji, želim da se natječemo u izgradnji mira i dobrih odnosa. Moja poruka je da probamo pronaći zajednički interes čak i onda kad ne mislimo isto. Ako već živimo jedni pokraj drugih, onda je u redu da živimo u miru - izjavio je Dačić. Na prijmu ni ove godine nije bilo predsjednika Zorana Milanovića, koji ovaj put nije ni dobio pozivnicu. M. Pupovac je, kako prenose mediji, rekao da su se malo umorili od pozivanja. No, Milanović je bio spomenut na prijmu. Sjetio ga se Dačić.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

- Kada je Zoran Milanović kao premijer bio u posjetu Srbiji, ja sam bio premijer. Na konferenciji za novinare rekao sam da, kad bi nas netko gledao sa strane, a da nas ne poznaje, bi li mogao tako lako reći tko je Hrvat, a tko Srbin? - rekao je Dačić. Na prijemu navodno nije viđen nitko iz vrha SDP-a. Pokušali smo doznati koji je tomu razlog, jesu li i oni možda ostali bez pozivnica ili se pak nisu htjeli zamjeriti Zoranu Milanoviću? Glavni tajnik SDP-a Vedran Babić rekao nam je da je poziv stigao Peđi Grbinu koji je zbog putovanja bio spriječen doći na prijam. Nakon prijma Dačić se sastao s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom. Tanjug je objavio da bi susret u Zagrebu trebao biti prvi mali korak prema otopljavanju odnosa između dviju država koje, javlja ta agencija, još imaju otvorena pitanja poput nestalih, suđenja za ratne zločine, pitanje granica i drugo.

VIDEO Najbolji grad za život je u našem susjedstvu: Provjerite zašto je dospio na vrh

Komentara 144

Avatar Bongozg
Bongozg
18:33 06.01.2023.

dok ne dodje sa podacima o nestalima, ne mora ni da dolazi

DO
domagoj1492
19:08 06.01.2023.

Vučicu Propala “osovina sa Budimpeštom”, “bratija sa Rusijom”, pa sad nema kud nego u Zagreb i Hrvatsku. Valjda moliti kao kako su prije 1000 godina molili kralja Tomsilava da im se pomogne kontra današnjih “bugara” koji su ustvari oni samii sebi, sa svojim lošim ciljevima i državnim strategijama.

Avatar BanŠokčević
BanŠokčević
18:53 06.01.2023.

Sto se tice SPCe ugledajte se na Kurtija , kakva druzenja i gluposti , oni su nevjernici .. zna se sto je SPC u Hrvatskoj i sire ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije