Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na prijemu SNV-a

Pogledajte njegovu reakciju: Plenković u kruhu pronašao zlatni novčić

Plenković na prijemu Srpskog narodnog vijeća u kruhu pronašao zlatni novčić
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/9
06.01.2023.
u 14:44

Nakon pozdravne riječi domaćina Milorada Pupovca i obraćanja gostiju, uslijedio je obred lomljenja česnice

U hotelu Westin u Zagrebu održan je tradicionalni prijam SNV-a u prigodi pravoslavnog Božića, "Hristos se rodi - Vaistinu se rodi!". Na prijamu su bili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Anja Šimpraga, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, a Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u srbijanskoj Vladi, zajedno s Ivicom Dačićem, prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova, predstavljao je Vladu Republike Srbije.

Nakon pozdravne riječi domaćina Milorada Pupovca i obraćanja gostiju, uslijedio je obred lomljenja česnice. Zlatni novčić u kruhu pronašao je premijer Andrej Plenković, a njegovu reakciju možete vidjeti u fotografijama u nastavku. 

Plenković na prijemu Srpskog narodnog vijeća u kruhu pronašao zlatni novčić
1/9

Prema običajima, na pravoslavni Božić nezaobilazna je česnica - božićni kruh koji se dijeli među ukućanima. Na božićno jutro, domaćica zamijesi tijesto od kojeg peče kruh. U njega se tradicionalno stavlja zlatni dukat koji se u obitelji prenosi generacijama, a može poslužiti i zrno graha ili suhe grožđice.

Česnica se lomi na onoliko dijelova koliko ima članova obitelji. Onoga koji dobije dio česnice u kojem je skriven dukat, prema narodnom vjerovanju, pratit će sreća tijekom cijele godine. Kada se završi lomljenje česnice, ukućani jedni drugima čestitaju blagdan i okupljaju se oko stola.

 

Komentara 84

MA
MaxBunker
15:35 06.01.2023.

Okupila se beogradska žgadija i hrvatska ciganija!

BR
Brandfackel2
15:12 06.01.2023.

Kakvo licemjerje... Po Saboru, medijima i pred međunarodnom zajednicom glumataju kao zaštitnici Ukrajine, a Božić slave s proruskim političarima... Onima koji zastupaju radikalnije stavove nego sam Putin...

KO
kompakt
14:52 06.01.2023.

Koja navlakuša,sve na korupciji pa i ovo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije