Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podjela EU novca

Vrkić: Ne može nikad ruralni puč srušiti urbanu cjelinu, pa makar dolazi iz Antunovca ili Punitovaca

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/3
09.03.2020.
u 17:47

Jedanaest općina koje čine Urbanu aglomeraciju Osijek, od njih ukupno 19, opozvalo je nedavno osječkog gradonačelnika Ivana Vrkića kao predsjednika Upravljačkog odbora te aglomeracije, a on im je u ponedjeljak odgovorio

Jedanaest općina koje čine Urbanu aglomeraciju Osijek, od njih ukupno 19, opozvalo je nedavno osječkog gradonačelnika Ivana Vrkića kao predsjednika Upravljačkog odbora te aglomeracije. Za novu predsjednicu izabrali su Jasnu Matković, načelnicu Općine Punitovci.

Ustvrdili su tada kako je Akcijski plan Strategije Urbane aglomeracije Osijek, pa tako i raspodjela EU novca za razvojne projekte, mijenjan bez suglasnosti većine jedinica lokalne samouprave. Koplja su se lomila, među ostalim, oko Gospodarskog centra, zajedničkog projekta Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Gradonačelnik Ivan Vrkić i čelnici još tri jedinice lokalne samouprave, u ponedjeljak su, pak, poručili kako nitko nije želio ugroziti taj projekt te kako su tvrdnje "druge strane" neistine.

- Ogorčen sam i zgrožen konstatacijama kako je ovo upravljačko tijelo donijelo odluke koje su na štetu Grada Osijeka. To je bezočna laž, o kojoj svjedoče svi dokumenti. Laž je da je Upravljački dobor želio ugroziti projekt Gospodarskog centra Grada Osijeka. Odbor je donio odluku kako je Gospodarski centar primarni strateški projekt Urbane aglomeracije Osijek. Niti jednom to nije dovedeno u pitanje – kazao je Dinko Burić, gradonačelnik Belišća.

- Ostalo je neraspoređeno 12,4 milijuna kuna, za neke druge strateške projekte unutar Urbane aglomeracije, a za koju se očekivao raspis javnog poziva. Rečeno nam je potom da aglomeracija sama odredi kako će potrošiti taj novac, da ne propadne, ne dovodeći u pitanje novac koji je osiguran za Gospodarski centar. Upravljački odbor je koncem siječnja jednoglasno usvojio listu šest strateških projekata. Četiri bi se financirala od neiskorištenih 12,4 milijuna kuna, a dva preostala predložilo bi se za financiranje ukoliko ne bude bilo moguće realizirati Gospodarski centar (ako ne budu spremni svi papiri u roku, nap.a.) - pojasnio je Burić.

Na toj sjednici u siječnju, dodao je, svih 16 prisutnih članica se složilo s tom odlukom, da bi kasnije, u pisanoj privoli potrebnoj za Gradsko vijeće Osijeka, stiglo 8 glasova "za" i 6 "protiv". U Gradu Osijeku, pak, tvrde kako je naknadno, izvan roka za očitovanje, došlo do promjene mišljenja pa je pred samu sjednicu Vijeća čak 10 članica bilo protiv takvog dogovora.

- Sva sredstva koja za ovih 19 jedinica stoje na raspolaganju ne dijele se proporcijalno, nego prema kompletno zgotovljenim projektima. Ako je netko mislio da to ide "jedan dio meni, jedan dio tebi", prevario se – zaključio je Burić.

Ivan Vrkić poručio je kako on ostaje na čelu Aglomeracije, jer je tako propisano zakonom i sporazumom, ali i da činjenica što su ga opozvali, tehnički ništa ne mijenja jer su sve odluke već donesene.

- Neka dođe revizija ministarstava, niti jednu grešku neće naći. Nastavljamo se ponašati kao i dosad. Ovo tijelo traje do konca godine, iduće se formira nova Urbana aglomeracija Osijek jer slijedi i nova financijska omotnica – naveo je.

- Ne može nikad ruralni puč srušiti urbanu cjelinu, pa makar dolazi iz Antunovca ili Punitovaca. Ništa od toga nije istina. Znamo da se nikad Osijek neće razvijati ako ne bude zajedno radio sa Županijom. Nikada nam nije padalo na pamet da se odričemo projekata iz kojeg je stajala Županija. Grad nikad nije odustao od Gospodarskog centra – poručio je Vrkić, koji vjeruje kako cijela priča ima veze s unutarstranačkim izborima u HDZ-u.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije