Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svjedočila pred istražnim povjerenstvom

Von der Leyen mora opravdati 700 milijuna eura za savjetnike

Ursula von der Leyen
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
15.02.2020.
u 12:24

Čelnica EK zbog afere iz ministarskih dana ispitana u Bundestagu

Ne baš ugodna prošlost sustigla je predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen, koja je jučer u Bundestagu morala svjedočiti pred istražnim povjerenstvom koje istražuje zloupotrebe pri angažiranju skupih vanjskih savjetnika u vrijeme kada je današnja šefica Komisije i osoba od povjerenja njemačke kancelarke Angele Merkel bila njemačka ministrica obrane.

U aferi i Ursulin sin

Uoči svjedočenja Von der Leyen je branila odluku o angažmanu vanjskih stručnjaka, iako je priznala da je bilo nepravilnosti. Aferu su mediji prozvali afera Savjetnik, a riječ je o najvećoj aferi u njezinom mandatu u Ministarstvu obrane. Afera je izbila nakon što je otkriveno kako je u njezinom mandatu njemačko Ministarstvo obrane, uz zaobilaženje procedure, na vanjske savjetnike potrošilo više od 700 milijuna eura, a dio tog iznosa otišao je na račune konzultantske kuće McKinsey iz Düsseldorfa, što je kontrolirala njezina zamjenica Katrin Suder, koja je ranije radila kao savjetnica u McKinseyu.

Suder je u Ministarstvo obrane došla 2014., odmah nakon imenovanja Ursule von der Leyen za ministricu u prosincu 2013., postavši državna tajnica za obranu. Na toj je funkciji ostala do 2018., kada je prešla na čelo novoosnovanog Digitalnog vijeća njemačke vlade. U Ministarstvu obrane Suder je bila najvažnija suradnica ministrice i osoba od njezinog najvećeg povjerenja. Stoga je uživala i posebnu slobodu. Upravo je Katrin Suder bila zadužena za angažman vanjskih savjetničkih tvrtki koje su, zahvaljujući unosnim ugovorima, dobivale milijune iz njemačkog državnog proračuna. Radilo se o nevjerojatnom broju od čak 3800 ugovora, zaključenih od 2014., a uglavnom su se odnosili na reorganizaciju Bundeswehra i područje informatike. Svjedočeći pred istim povjerenstvom pred kojim se jučer pojavila i njezina bivša šefica Suder se mnogih detalja i poslova “nije mogla sjetiti”.

Čini se da je upravo McKinsey među angažiranim savjetničkim tvrtkama uživao poseban status, što je dobilo poseban kontekst nakon što je utvrđeno da je u McKinseyu zaposlen i David von der Leyen, sin Ursule von der Leyen koja, inače, ima sedmero djece. Spiegel je nedavno objavio kako su ugovori sa savjetničkim tvrtkama sklopljeni odmah po njezinom dolasku na čelo Ministarstva obrane te da je u njezinom mandatu u ministarstvu djelovala “armija savjetnika”, koja se ponašala kao dio institucije, zbog čega im je internim dopisom ujesen 2018. naloženo da više ne nastupaju kao dijelovi ministarstva i da s tim usklade i natpise na svojim uredima. Njemačka revizorska služba utvrdila je da je Ministarstvo obrane godinama nepropisno angažirala savjetničke kompanije za područje softvera i informatike, plaćajući ih sredstvima koja uopće nisu bila predviđena za tu namjenu.

S obzirom na to da su višemilijunski ugovori u njezinom ministarskom mandatu dodjeljivani uz izbjegavanje zakona o javnim nabavkama, a očito je bilo i nepotizma, opozicija je nakon utvrđenih nepravilnosti zahtijevala ostavku ministrice obrane, smatrajući da bi afera “Savjetnica” trebala dobiti pravosudnu završnicu. Međutim, umjesto ostavke ona je prošle godine neočekivano izabrana za šeficu Europske komisije, ostavivši za sobom brojne neraščišćene afere u obrambenom resoru.

Izbrisani podaci s mobitela

Ursula von der Leyen, koja je 2015. bila optužena za plagijat tijekom studija medicine, nije uspjela objasniti ni aferu s izbrisanim podacima s dvaju mobitela što ih je koristila kao ministrica obrane, lakonski odgovorivši da je mobitele vratila ministarstvu i kako nije imala pojma da su podaci s njih izbrisani. Opozicija ju je odmah optužila da je izbrisala podatke kada je shvatila da bi ti podaci mogli biti korišteni kao dokazi u istrazi.

Iako je kao obrambena ministrica uspjela osigurati povećanje obrambenog proračuna i zaustaviti osipanje Bundeswehra, njezinu ministarsku reputaciju dovele su u pitanje brojne afere. Osim afere Savjetnik, osobito je odjeknulo otkriće djelovanja desničarskih ekstremista u Bundeswehru, na što se ona distancirala od Bundeswehra. U njezinom mandatu, unatoč povećanju vojnog budžeta i basnoslovnim ugovorima za savjetnike, mediji su opširno izvještavali o njemačkim oklopnim vozilima koja ne voze, podmornicama koje ne plove i avionima koji, zbog kvarova, ne lete.

Video: Britanci slave izlazak iz EU

Komentara 2

PL
Playmaker
04:03 16.02.2020.

Deutschland Kein Problem !!!! Šta je 700 Mio

RE
realisticki
12:59 15.02.2020.

Istu je Plenković podržavao na sve načine, isto kao i Kolindu. To koliko poslije koštaju savjetnici, odnosno oni koji nadupunjuju njihovo ne znanje, to je manje važno. Govoriti par jezika je samo jedna trčina od kvalifikacija za visoke dužnosi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije