Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROPAST REFERENDUMA

Vlada uzvraća sindikatima: Vaši potpisi ne vrijede!

referendum (1)
Foto: Pixsell
1/3
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
02.09.2010.
u 15:13

Ministri ne znaju koliko je točno važećih potpisa, a u izvješću o provjeri potpisa nema zaključka.

Referenduma o Zakonu o radu, kako stvari stoje, neće biti jer potpisi nisu prikupljeni sukladno Zakonu o referendumu, odnosno nisu prikupljeni na unaprijed uvezanim listovima.

Broj prikupljenih potpisa, dakle, neće biti presudan za odluku o raspisivanju referenduma. Ipak, više je od 92 tisuće potpisa eliminirano, a njih 356.358 ministru su ocijenili "ne spornim, ali simptomatičnim" jer se građani nisu upisivali na najbližem mjestu, nego su neki, kako bi se potpisali, putovali u stotine kilometara udaljena mjesta.

Sve to piše u izvješću o provjeri potpisa koje su sindikati prikupili za referendum. Među potpisima pronađen je, rečeno je na sjednici Vlade, cijeli niz nepravilnosti, ali je zaključak na kraju izvješća izostavljen, kao i točan broj u potpunosti ispravnih potpisa. Tek je ministar uprave Davorin Mlakar ustvrdio da je riječ o okvirnom broju od 300.000, a ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, na upit novinara, rekao je da ne može reći koliko je potpisa važećih.

Zakon o referendumu propisuje da se potpisi prikupljaju u uvezene listove, u odijeljene vodoravne redove označene rednim brojevima, dok su sindikati potpise prikupljali na neuvezenim papirima, a redni brojevi su mijenjani.

>>"Razgovarat ćemo na ulicama ako odluče da su potpisi nezakoniti"

Propisano je i da se birači sami upisuju u popis svojim imenom i prezimenom, navode matični broj te se osobno potpisuju, a Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo uprave naišli su na 90.800 potpisa koji nisu vlastoručni. Također, potpisi se mogu prikupljati samo na odobrenim i prijavljenim potpisnim mjestima, a ministarstva su utvrdila da su potpisi prikupljani i na radnim mjestima, u kućama te na 25 potpisnih mjesta koja nisu bila odobrena.

Od ukupno 815.826 potpisa priznato je 809.378, a od tog je broja 92.229 potpisa eliminirano. Više od 60 tisuća građana upisalo je pogrešni matični broj građana, a bilo je i gotovo 15.000 višestruko upisanih birača. Svoje ime i prezime nečitko je upisalo 9482 građana, a u 35 kutija s potpisima bili su i potpisi 171 stranca, dok je jednoj osobi u vrijeme potpisivanja za referendum prestalo hrvatsko državljanstvo, a protiv Zakona o radu izjasnilo se i 810 maloljetnika, 56 mrtvaca...

Čak je 49 posto potpisa prikupljeno na naknadno umetnutim listovima, a svaki peti građanin nije vlastoručno napisao ime i prezime i MBG. Međutim, kako se grafološko vještačenje nije moglo provesti, u izvješću se navodi da je "teško utvrditi koliko je potpisa prikupljeno sukladno zakonu".

>>Vlada prekršila zakon: Objavila identitet potpisnika referenduma

Ključne riječi

Komentara 387

OB
-obrisani-
18:19 02.09.2010.

forca kamoćemo kraina daje utočište, kome čemu u pašaluku

Avatar DucMan
DucMan
06:54 03.09.2010.

Ovakav pokušaj Vlade sam i očekivao. A sad su prebacili lopticu na Sabor tako da podijele krivnju ako ovo potpisivanje proglase nevažećim. A znamo da u Saboru zastupnici nemaju mišljenje, stanka misli za njih.

OB
-obrisani-
18:19 02.09.2010.

Izgleda da četniku wotanu smetaju Hercegovci hahahaha Nisam Hercegovac, ali mogu reći da je hrvatstvo duboko ukorjenjeno u njih. S.S. Kranjčević je posjećivao Hercegovinu jer je smatrao da se tamo govori najčišćijim hrvatskom jezikom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije