Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Ne reviziji Vatikanskih ugovora, iz posla s avionima izvući ćemo pouke

- Proces je proveden transparentno, nijedna država se nije žalila na natječaj. Hrvatska nije mogla utjecati na ishod, nije odgovorna i nema financijske štete, kaže Krstičević.
07. veljače 2019. u 10:44 26 komentara 1367 prikaza
Sjednica Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade osvrnuo se na pitanje revizije Vatikanskih ugovora koje ponovno aktualizirala oporba. 

F-16 F-16 Barak Hrvatska nabava aviona postala je poligon za glavnu političku bitku

- Još jednom smo vrlo jasno ponovili stav Vlade da nema potrebe za takvim inicijativama. Smatramo da je suradnja s Crkvom i svim vjerskim zajednicama dobro uređena i nastavit ćemo i dalje tako. Kažemo jasno 'ne' reviziji i dalje ćemo provoditi četiri aktualna ugovora sa Svetom Stolicom - naglasio je premijer. 

 

Govoreći o interpelaciji o kupnji borbenih aviona koju je podnijelo 16 zastupnika u Hrvatskome saboru Plenković je kazao da će, kada se odredi vrijeme, on i ministar Krstičević u Sabor ići braniti svoj odgovor. 

- Odbacujemo i odbijamo ovu interpelaciju jer je sve što je ova Vlada radila u tom pogledu bilo odlučnije i hrabrije glede modernizacije Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nego ijedna Vlada do sada. Poduzeli smo sve što smo mogli da Hrvatskoj osiguramo nove zrakoplove koji su kvalitetni, moderni, dobro opremljeni i cjenovno priuštivi u razdoblju od 10 godina. Nažalost, od razloga koji su bili izvan mogućnosti Hrvatske, ta transakcija se nije dogodila i iz toga ćemo izvući pouke. Važna je naša odlučnost da moderniziramo ratno zrakoplovstvo. Kada odredimo trenutak, krenut ćemo u tu aktivnost - dodao je Plenković i naglasio:

- Nastavljamo imati dobre odnose i s Izraelom i SAD-om.

Andrej Plenković IMOTSKI Plenković: HDZ će uvjerljivo pobijediti na izborima za Europski parlament

Nadovezao se ministar obrane Damir Krstičević rekavši da je interpelacija neutemeljena.

- Proces je proveden transparentno, nijedna država se nije žalila na natječaj. Hrvatska nije mogla utjecati na ishod, nije odgovorna i nema financijske štete.

Ministar je iznio i financijske detalje ponuda za kupnju zrakoplova.

- Izrael je nudio zrakoplove za 475 milijuna dolara, Grčka za 171 milijun eura no nisu bili definirani dodatni troškovi niti su avioni bili modernizirani.Ponuda Švedske iznosila je 933 milijuna eura, a ukupna procjena troškova 1,1 milijardi eura. Osnova ponuda SAD-a bila je 1,55 milijarde dolara bez troškova obuke. Zaključili smo da je ponuda Izraela najprihvatljivija.

Galerija: Političari - ulovljeni kada misle da ih nitko ne gleda

Sjednica Vlade
1 / 26
Hrvatski sabor mjesto je donošenja najvažnijih odluka za sudbinu države, no nerijetko njegova sabornica zna biti poprište neobičnih situacija u kojima su glavni akteri, naravno, zastupnici.

Vezano za uredbu o kriterijima za bodovanje prijava za stambeno zbrinjavanje, Plenković je podsjetio da je dvije trećine Hrvatske obuhvaćeno Zakonom o stambenom zbrinjavanju na potpomognutom području.

Naveo je da je u provedbi programa obnove i stambenog zbrinjavanja dosad uloženo 22 milijarde kuna te da je Hrvatska sama, bez međunarodnih financijskih institucija, obnovila ili izgradila 156.000 kuća i stanova.

Milorad Pupovac i Andrej Plenković Milan Ivkošić Jednojajčane političke blizance Plenkovića i Pupovca sve je teže razlikovati

- To vam je kao da smo sagradili deset Šibenika - kazao je premijer, dodavši da je taj proces ujedno i dio Vladine politike demografske revitalizacije. 

 

Video - Večernjakovi reporteri otkrivaju nove dokumente i detalje o slučaju aviona F-16 Barak

  

Raspisani prijevremeni izbori

 Vlada je na sjednici u četvrtak raspisala prijevremene izbore za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije, Gradsko vijeće Grada Iloka, Gradsko vijeće Grada Ogulina i Općinsko vijeće Općine Davor, jer kao predstavnička tijela u jedinicama lokalne i regionalne samouprave (JLS) nisu usvojila proračune za ovu godinu, a izbori će se održati u nedjelju 10. ožujka.

Ministar uprave Lovro Kuščević podsjetio je da je Vlada 17. siječnja raspustila ta predstavnička tijela jer u zakonom propisanom roku nisu donijela proračun za ovu godinu, niti odluku o privremenom financiranju.

Sukladno Zakonu o lokalnim izborima, prijevremeni izbori za članove predstavničkih tijela kojima je mandat prestao zbog raspuštanja održavaju se u roku od 90 dana od dana raspuštanja predstavničkog tijela, a od dana raspisivanja izbora do dana njihovog održavanja ne može proteći manje od 30 niti više od 60 dana, naveo je Kuščević obrazlažući Vladinu odluku.

NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
 • bacenheider:

  sto se tice ugovora sa Svetom Stolicom,kad nam je trebalo onda smo potpisali ugovore,a sad kad nam se cini da nam netreba onda otkazati ugovore.tako se to ne radi u Medunarodnim odnosima.dajte referendum, dali da dajemo crkvi ili ljevicarsko guzicarskim ... prikaži još! ljenim udrugama koje kasiraju miljarde,a ne rade nista.crkveni objekti su 80% kulturna bastina Hrvatskog naroda i katolicke crkve,i cak svjetska kulturnuabastina,a sto ste vi ljevicari uradili od 45 do 90,a da je uslo u Hrvatsku ili svjetsku kulturnu bastinu!pogledajte kolike dvorce ste zapustili od 45-90g. koji su propali i koji su u rusevnom stanju,a idite u Austriju pa pogledajte njihove dvorce koji su uscuvani i koji stoje posjetiteljima na usluzi.tko ne postiva svoju proslost nema ni buducnosti,a to vam drugovi nece proci.tko mene pita dali hocu placati ljevicarske udruge na drzavnim sisama,nitko i moram placati.

 • Avatar Ronin
  Ronin:

  Vatikanske ugovore treba raskinuti i uvesti crkveni porez. Tko želi plaćati popovima E-klase, neka plati.

 • Avatar Kljusar
  Kljusar:

  A da se da na referendum revizija vatikanskih ugovora ? Te vrste demokracije kod nas nema.