Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

Plenković: Ne reviziji Vatikanskih ugovora, iz posla s avionima izvući ćemo pouke

Sjednica Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
07.02.2019.
u 10:44

- Proces je proveden transparentno, nijedna država se nije žalila na natječaj. Hrvatska nije mogla utjecati na ishod, nije odgovorna i nema financijske štete, kaže Krstičević.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade osvrnuo se na pitanje revizije Vatikanskih ugovora koje ponovno aktualizirala oporba. 

- Još jednom smo vrlo jasno ponovili stav Vlade da nema potrebe za takvim inicijativama. Smatramo da je suradnja s Crkvom i svim vjerskim zajednicama dobro uređena i nastavit ćemo i dalje tako. Kažemo jasno 'ne' reviziji i dalje ćemo provoditi četiri aktualna ugovora sa Svetom Stolicom - naglasio je premijer. 

 

Govoreći o interpelaciji o kupnji borbenih aviona koju je podnijelo 16 zastupnika u Hrvatskome saboru Plenković je kazao da će, kada se odredi vrijeme, on i ministar Krstičević u Sabor ići braniti svoj odgovor. 

- Odbacujemo i odbijamo ovu interpelaciju jer je sve što je ova Vlada radila u tom pogledu bilo odlučnije i hrabrije glede modernizacije Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nego ijedna Vlada do sada. Poduzeli smo sve što smo mogli da Hrvatskoj osiguramo nove zrakoplove koji su kvalitetni, moderni, dobro opremljeni i cjenovno priuštivi u razdoblju od 10 godina. Nažalost, od razloga koji su bili izvan mogućnosti Hrvatske, ta transakcija se nije dogodila i iz toga ćemo izvući pouke. Važna je naša odlučnost da moderniziramo ratno zrakoplovstvo. Kada odredimo trenutak, krenut ćemo u tu aktivnost - dodao je Plenković i naglasio:

- Nastavljamo imati dobre odnose i s Izraelom i SAD-om.

Nadovezao se ministar obrane Damir Krstičević rekavši da je interpelacija neutemeljena.

- Proces je proveden transparentno, nijedna država se nije žalila na natječaj. Hrvatska nije mogla utjecati na ishod, nije odgovorna i nema financijske štete.

Ministar je iznio i financijske detalje ponuda za kupnju zrakoplova.

- Izrael je nudio zrakoplove za 475 milijuna dolara, Grčka za 171 milijun eura no nisu bili definirani dodatni troškovi niti su avioni bili modernizirani.Ponuda Švedske iznosila je 933 milijuna eura, a ukupna procjena troškova 1,1 milijardi eura. Osnova ponuda SAD-a bila je 1,55 milijarde dolara bez troškova obuke. Zaključili smo da je ponuda Izraela najprihvatljivija.

Galerija: Političari - ulovljeni kada misle da ih nitko ne gleda

Sjednica Vlade
1/26

Vezano za uredbu o kriterijima za bodovanje prijava za stambeno zbrinjavanje, Plenković je podsjetio da je dvije trećine Hrvatske obuhvaćeno Zakonom o stambenom zbrinjavanju na potpomognutom području.

Naveo je da je u provedbi programa obnove i stambenog zbrinjavanja dosad uloženo 22 milijarde kuna te da je Hrvatska sama, bez međunarodnih financijskih institucija, obnovila ili izgradila 156.000 kuća i stanova.

- To vam je kao da smo sagradili deset Šibenika - kazao je premijer, dodavši da je taj proces ujedno i dio Vladine politike demografske revitalizacije. 

 

Video - Večernjakovi reporteri otkrivaju nove dokumente i detalje o slučaju aviona F-16 Barak

  

Komentara 26

BA
bacenheider
16:32 07.02.2019.

sto se tice ugovora sa Svetom Stolicom,kad nam je trebalo onda smo potpisali ugovore,a sad kad nam se cini da nam netreba onda otkazati ugovore.tako se to ne radi u Medunarodnim odnosima.dajte referendum, dali da dajemo crkvi ili ljevicarsko guzicarskim ljenim udrugama koje kasiraju miljarde,a ne rade nista.crkveni objekti su 80% kulturna bastina Hrvatskog naroda i katolicke crkve,i cak svjetska kulturnuabastina,a sto ste vi ljevicari uradili od 45 do 90,a da je uslo u Hrvatsku ili svjetsku kulturnu bastinu!pogledajte kolike dvorce ste zapustili od 45-90g. koji su propali i koji su u rusevnom stanju,a idite u Austriju pa pogledajte njihove dvorce koji su uscuvani i koji stoje posjetiteljima na usluzi.tko ne postiva svoju proslost nema ni buducnosti,a to vam drugovi nece proci.tko mene pita dali hocu placati ljevicarske udruge na drzavnim sisama,nitko i moram placati.

CR
CROLINDA
10:36 07.02.2019.

ako Hrvati katolici moraju izdvajati za plaćanje antihrvatskih I antikatoličkih udruga I projekata onda zašto ne bi antihrvati I antikatolici morali izdvajati za katoličku crkvu - a isto kao što Dačić I Vučić nemaju što ponudit svojim biračima u Srbijiji nego spominjanje Hrvatske tako I naši levičari slijednici fosilne totalitarne propale ideologije I bezbožnog svjetonazora nemaju što ponudit lijevim biračima nego obećanja protiv katoličke crkve I svega sa hrvtaskim predznakom – drugovi ne petljajte se u crkvu – ni ona se ne petlja u vas a trebali ste biti lustrirani iz politike kao sljedbenici KPH koji su se u ono vrijeme javno izjasnili protiv izlaska Hrvatske iz Šugoslavije – te tamnice hrvatskoga naroda - vi ćete umrijeti a nećete emocionalno prihvatiti činjenicu da se Hrvatska zove po Hrvatima I da su Hrvati katolički narod - da nije crkve svete naše katoličke apostolske ne bi bilo ni nas ni države Hrvatske i ne bismo uspjeli sačuvati svoj identitet ni san o vlastitoj državi slobodi I samostalnosti- zato je toliko I mrzite – onaj vaš prijedlog o reviziji ugovora sa svetom stolicom je kao amaterski neargumentirani dječji uradak u kojem ste najviše rekli sami o sebi I okrećete pilu naopako te svoju mržnju pripisujete drugoj strani – po nacionalnosti antihrvati a po vjeri antikatolici

Avatar Ronin
Ronin
16:37 07.02.2019.

Vatikanske ugovore treba raskinuti i uvesti crkveni porez. Tko želi plaćati popovima E-klase, neka plati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije