Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: HDZ će uvjerljivo pobijediti na izborima za Europski parlament

'Neke od stranka populističke orijentacije imaju zadatak preuzeti dio biračkog tijela HDZ-a i to im je jedini cilj'
03. veljače 2019. u 22:47 25 komentara 913 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković ustvrdio je u nedjelju u Imotskom kako će na izborima za Europski parlament u svibnju HDZ uvjerljivo pobijediti i potvrditi da je najjača državotvorna stranka u Hrvatskoj iako "neke populističke stranke imaju zadatak preuzeti dio biračkog tijela HDZ-a".

Plenković u Dubrovniku Dan grada Plenković: Dubrovnik je kroz stoljeća predvodnik u mnogim područjima

"Promislite dobro kad krene kampanja i kad vam u Imotski dođu razni pričati o državotvornosti, nacionalnom interesu i optuživati HDZ za veleizdaju i slične budalaštine, onda im vrlo jasno i čvrsto odgovorite da im priča ne stoji i da mogu privući svojih malih tri, četiri, pet posto ako budu sretni da dođu do (izbornog) praga," rekao je Plenković  obilježavanju 29. godišnjica osnutka HDZ-a u Imotskom.

Po Plenkovićevim riječima, onima koji budu pričali takve priče također treba reći da većina ozbiljnih, odgovornih i informiranih ljudi zna što je napravila HDZ-ova vlada i cijene to te će znati odabrati tko su njihovi pravi predstavnici. "HDZ će još jednom uvjerljivo pobijediti na Europskim izborima jer smo mi jedina prava hrvatska i europska stranka", rekao je.

Također je naglasio kako je HDZ najsnažnija državotvorna, domoljubna, demokršćanska i narodnjačka stranke u Hrvatskoj. Po njegovim riječima u hrvatskoj političkoj praksi stranke koje su na vlasti uglavnom znatno gube podršku javnosti, ali relevantne ankete pokazuju kako se to HDZ-u ovaj put nije dogodilo, dok je SDP-u istodobno sada podrška javnosti gotovo prepolovljena, a "protestne stranke" nemaju nikakva rješenja.

europski parlament TOMISLAV KRASNEC Europski parlament može biti i dom stvarnog utjecaja, a može biti i debatni klub

"Neke od stranka populističke orijentacije imaju zadatak preuzeti dio biračkog tijela HDZ-a i to im je jedini cilj", ustvrdio je Plenković koji smatra kako će biti i stranaka koje će zastupati teze o održavanju referenduma o izlasku iz Europske unije.

"To će zvučati primamljivo pošto će govoriti - 'što će nama drugi odlučivati'. Ali..to su jednostavno laži," rekao je Plenković te pritom spomenuo kako je za izgradnju Pelješkog most Hrvatska od Europske unije dobila 357 milijuna eura, a za obnovu zračne luke 165 milijuna.

Između ostalog, osvrnuo se i na stanje u hrvatskoj brodograđevnoj industriji rekavši kako je u proteklih 30 godina u tu gospodarsku granu država izdvojila 31 milijardu kuna subvencija, ali da ulaskom u EU subvencije više nisu moguće. "Akteri kao što su Brodosplit, Brodotrogir, 3, maj i Uljanik ostali su na tržištu. Neki se bore i traže svoje niše a neki su u tom razdoblju donosili pogrešne poslovne odluke i nisu ispunili ono što su trebali a dobili su državna jamstva," kazao je Plenković.

Plenković: "Intervencijski plan" za Imotsku krajinu kroz program Ministarstva regionalnog razvoja 

Plenković je naglasio da Vlada kroz program Ministarstva regionalnog programa i EU fondova priprema "intervencijski plan" za Imotsku krajinu.

Andrej Plenković Lažne fotografije Plenković u Davosu: Čvrsto stojimo u obrani integriteta ministra Tolušića

"Želimo posebnim pristupom i financijskom potporom doprinijeti gospodarskom razvoju tog kraja i omogućiti kvalitetniji život, bolje prometno povezivanje te podići na višu razinu energetsku i komunalnu infrastrukturu i doprinijeti otvaranju radnih mjesta," poručio je Plenković na skupu u Imotskom.

Spomenuo je i kako je HDZ, između ostalog, bio suočen i s ideološkim pitanjem u vezi konvencije Vijeća Europe o zaštiti žena od nasilja i sprječavanju nasilja u obitelji. "Ta konvencija je stvorena da se bavi društvenim problemima koji nisu samo u Hrvatskoj, ona je napravljen da bi pomogla zemljama i institucijama - zakonski, financijski i operativno, da sprječavaju takvo ponašanje. To je ono što ova Vlada radi", rekao je te dodao da s time u vezi postoji sporazum osam ministarstava što se prenosi i na lokalnu razinu te će kroz vrijeme taj mehanizam ojačati prevenciju, a kažnjavati one koji se ponašaju protiv hrvatskih propisa a naravno i međunarodnih.

Lovro Kuščević: HDZ želi minimalno pet mandata na EU izborima

Politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević u nedjelju je izjavio da su u tijeku završne aktivnosti na pripremi program te stranke za izbore za Europski parlament u svibnju te će uskoro biti poznati i stranački kandidati za te izbore na kojima je cilj osvojiti minimalno pet mandata.

Lovro Kuščević Ministar o fotomontaži Kuščević: Napadi oporbe da je to spin Vlade su smiješni

"Upravo se završava naš program za izbore za Europski parlament i kad on bude na stranačkim tijelima prihvaćen onda ćemo s njim izaći u javnost," rekao je Kuščević novinarima u Imotskom nakon obilježavanja 29. godišnjice osnutka HDZ u tom gradu.

Na pitanje kad će biti poznati HDZ-ovi kandidati za te izbore, Kuščević je kazao kako o tomu odlučuju stranačka tijela.

"U HDZ-u su pravila jasna - stranačka tijela odlučuju o tomu, zasad imamo odluku da ćemo na te izbore ići sami, a vrlo skoro ćemo izaći u javnost i s imenima naših kandidata" rekao je.

Otvoreno Burno u Otvorenom Žestok okršaj Markić i ministra Kuščevića: Zapitajmo se tko govori istinu

Ponovio je kako je cilj HDZ-a na izborim za Europski parlament osvojiti "minimalno pet mandata." Dodao je kako će HDZ nastaviti osvješćivati činjenicu o važnosti članstva Hrvatske u Europskoj uniji. "Nastavit ćemo unutar Europske unije lobirati za hrvatske projekte kako bi se nastavio i razvoj Republike Hrvatske," rekao je Kuščević.

>>Pogledajte video: Plenković u Dubrovniku

Khabib Nurmagomedov
OTAC MU PREMINUO
Ne želi 'uzeti' 30 milijuna eura zbog obećanja koje je dao majci!
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • ing-12345:

    Jako se varaš Plenkoviću. Nikada više moga lasa za HDZ. samo 400. 000 potpisa za referendume koji si zabranio će te koštati na svim sljedećim izborima vlasti, jer se radi o 400.000 glasača koji su u prošlosti glasali za HDZ a sada više neće.

  • ante_maja:

    nemoj biti tako siguran.moj glas,rođenog hdzovca ce ići Bruni Esih i Hasanbegoviću!!

  • kažemja:

    Hdz pobjeđuje - Hrvatska tone sve dublje! Zaključak naj*luplji narod na svijetu.