Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vilim Ribić:

'Ako čelnici Ministarstva naprave kolektivni harakiri odustat ćemo od štrajka'

Vilim Ribić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
20.09.2015.
u 12:51

Štrajk je najavljen za petak, 25. rujna

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja optužio je ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara da izvrće sliku o plaćama u obrazovanju.

- Ministar obrazovanja trudi se pokazati kako je ljudima u obrazovanju i znanosti zapravo dobro i kako su njihove plaće više nego što bi trebale biti. Do nedavno je govorio suprotno, tvrdeći da je obrazovanje zapostavljeno, ali da nema novaca u proračunu - stoji u priopćenju koje potpisuju predsjednik sindikata Vilim Ribić i ekonomist Matija Kroflin.

Navodi se kako prosječna plaća u obrazovanju sa svim dodacima, prema podacima DZS-a, iznosi 5.508 kuna te je ispod razine prosječne plaće u Republici Hrvatskoj (5.685).

- Podaci DZS-a po stručnim spremama pokazuju i kako je prosječna plaća VSS-a u zemlji veća za 29 posto od prosječne plaće u obrazovanju, a u sustavu zdravstva i socijalne skrbi za 56 posto - stoji u priopćenju. Ribić i Kroflin na kraju poručuju da je "najdosljedniji moralni čin čelnika u Ministarstvu, nakon uvida u podatke DZS-a, kolektivni harakiri" te da će, ako to učine barem u političkom smislu, odustati od štrajka najavljenog za petak, 25. rujna.

>> Prosvjetari ne priznaju da, jureći u štrajk, idu naruku HDZ-u

Komentara 35

Avatar Benedikta
Benedikta
20:35 20.09.2015.

Baš me zanima na koji će način Vlada ušutkati ove sad pred izbore...

BK
branko-kockica
13:37 20.09.2015.

Dečki, jeste sigurni da je pravo vrijeme za štrajk? Sad kad ima toliko visokoobrazovanih prosvjetara iz Iraka i Sirije na domak hrvatskog tržišta rada?

SO
Soljženicin
13:41 20.09.2015.

odaziv na štrajk je voda na mlin vilima ribića, kad ne znaju što bi od dosade bune narod preko profesora i škola, licemjer do daske, vilime primi se ti posla, a ne zamućivanja vode i bacanje prašine u oči,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije