Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vijeće Europe

'Žalimo zbog micanja dvojezičnih napisa iz Vukovara'

vijeće europe  Thorbjørn Jagland
Foto: screenshot/Vijeće Europe
21.08.2015.
u 15:25

Traže od institucija svih zemalja članica da do kraja implementiraju uredbe Europske povelje za regionalne i manjinske jezike

Vijeće Europe, međunarodna organizacija 47 država članica (među kojima su i sve države EU) šire europske regije, a čiji su glavni zadaci jačanje demokracije, zaštite ljudskih prava i pravne države na europskom kontinentu, reagirala je na odluku Gradskog vijeća Vukovara zbog donošenja Statuta kojim se dvojezični natpisi neće postavljati na javne ustanove, trgove i ulice.

"Tijelo ministara Vijeća Europe još je 15. travnja preporučilo da "hrvatske institucije nastave promicati toleranciju prema manjinama i njihovu jeziku i pismu u svim mogućim aspektima, uljučujući i upotrebu ćirilice... budući da je kultura koju predstavljaju integralni dio naslijeđa Hrvatske i usađena je u nastavne planove svih razina, kao i u medijima."

U tom kontekstu Vijeće Europe izražava veliko žaljenje zbog micanja dvojezičnih napisa nasilnim putem kao i zbog formalnih odluka kojima se ograničava prisutnost manjinskih jezika u javnosti te traži od institucija svih zemalja članica da do kraja implementiraju uredbe Europske povelje za regionalne i manjinske jezike.

Europskim vijećem predsjeda 13. glavni tajnik Thorbjørn Jagland.

>> Gradsko vijeće Vukovara: Bez ćiriličnih ploča na objektima javne namjene

Komentara 136

KA
kajinx
15:44 21.08.2015.

Da li netko zna koju izjavu je Vijeće Europe donijelo za vrijeme uništavanja Vukovara. Imali su dugo vremena, oko 3 mjeseca, da je donesu?

Avatar TvojUjko
TvojUjko
15:52 21.08.2015.

U Hrvatskoj postoje table i na talijanskom, mađarskom, češkom...jeziku, i nikome ne smetaju, u Hrvatsku uđe godišnje 10 milijuna turista i nitko nam ne smeta, ali ovi što pale Hrvatske zastave po Vukovaru i Beogradu i izvikuju svaki dan Ubi Hrvata da Šiptar nema brata i ti isti koji su pobacali 1,5 milijuna granata na Vukovor nisu zaslužili da uđu u Vukovar, a ne da dobe svoje grbavo pismo.

DU
Deleted user
16:00 21.08.2015.

Gdje je to vijeće Europe bilo kada je na Vukovar padalo na tisuće granata svaki dan? Ne trebam takve demokrate i takve borce za ljudska prava čije je jedina svrha da izjednači žrtvu i agresora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije