Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blokirali prometnice

VIDEO Prosvjed u Beogradu završio incidentom: Autom se zaletio među prosvjednike

Blockade of traffic on the highway near the Sava Center with a request to ban the work of Rio Tinto in Serbia.

Blokada saobracaja na auto-putua kod Sava centra sa zahtevom za zabranu rada Rio Tinta u Srbiji.
Foto: Milan Maricic
1/10
11.12.2021.
u 22:57

Organizatori su najavili da će ustrajati sve dok ne bude zaustavljen projekt "Rio Tinta" i obustavljena sva istraživanja litija na teritoriju cijele zemlje.

Ekološki aktivisti i tisuće građana u subotu su, trećeg vikenda uzastopce, nastavili prosvjede i blokade prometnica u okviru Ekološkog ustanka kojim se zahtjeva obustava istraživanja litija i stopiranje projekta korporacije "Rio Tinto" koji smatraju prijetnjom okolišu i poljoprivrednom zemljištu.

U Beogradu je na sat vremena blokirana autocesta Niš-Beograd-Zagreb, a prosvjednici su obustavili promet i u desecima gradova diljem Srbije.

Organizatori su najavili da će ustrajati sve dok ne bude zaustavljen projekt "Rio Tinta" i obustavljena sva istraživanja litija na teritoriju cijele zemlje.

Prosvjedi su organizirani i u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Užicu, Pančevu, Čačku, Novom Pazaru te u još nekoliko desetaka gradova diljem Srbije, premda je zbog kiše i hladnog vremena ljudi na cestama bilo znatno manje nego prošle subote.

"Blokada je uspjela, nastavljamo dalje do protjerivanja 'Rio Tinta' i zabrane eksplotacije litija i nećemo se smiriti dok 'Rio Tinto' ne protjeramo iz Srbije", poručio je subotu jedan od vođa Ekološkog ustanka, Aleksandar Jovanović Ćuta.

Foto: Milos Miskov

Time je dodatno potvrđen zahtjev s prethodnih prosvjeda na koje su, poslije izlaska na ulice oko 100.000 ljudi, vlasti u Beogradu pristale povući sporni Zakon o eksproprijaciji i predložiti izmjene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, koje prosvjednici vide kao "kozmetičke" izmjene i Vučićev "iznuđeni manevar".

Te zakone organizatori Ekološkog ustanka i desetak nevladinih udruga, organizacija i pokreta označili su kao opasnost od zlouporaba u oduzimanju zemljišta i mogućnostima da se na referendumu, za koji je ukinut izlazni prag od 50 posto + 1, donesu mogućne štetne odluke po nacionalne i državne interese, uključujući i odluku kojom bi bilo odobreno najavljeno rudarenje litija.

I tijekom današnjih prosvjeda bio je primjetan izostanak uniformirane policije, a blokade su pratili sporadični sukobi no, prema dosadašnjim izvješćima, izbjegnuti su ozbiljniji incidenti.

Na kraju današnjeg okupljana kod mosta Gazela u Beogradu tj. na autocesti Niš-Beograd-Zagreb došlo je do incidenta kada je muškarac Cliom uletio u grupu ljudi koja je prosvjedovala transparentima.

Kako se vidi na videu, muškarac u Renault Cliju je naglo krenuo kroz prosvjednike, na što mu nisu ostali dužni. 

 

Ključne riječi

Komentara 1

SA
SamoSrce
00:41 12.12.2021.

Svaka čast svim dobrim ljudima u Srbiji. Tako se čuva svoja zemlja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije