Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vesna Alaburić: Mediji u ime javnosti obavljaju kontrolne zadaće

S obzirom na to da se javne ustanove bave djelatnošću od javnog interesa, granice slobode izražavanja u odnosu na njih znatno su šire u usporedbi s pravima na zaštitu ugleda pojedinaca
26. rujna 2021. u 17:35 3 komentara 609 prikaza
Vesna Alaburic
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

1. Kako vi ocjenjujete sudsku odluku prema kojoj je portalu H-alter privremeno zabranjeno objavljivanje tekstova o Poliklinici za zaštitu djece i mladih, kao i njezinoj ravnateljici?

Smatram da se radi o odluci bez presedana koja predstavlja tešku povredu slobode medija. Nikada se još nije dogodilo da sud nekom mediju zabrani objavljivanje priloga o nekoj temi ili pojedincu, bez obzira na to može li se raditi o istinitim informacijama, pravičnim komentarima, pozitivnim komentarima i prilozima od iznimnog javnog interesa. Može se reći da ova odluka ima cenzorske učinke pa je opravdano tu zabranu nazivati jednostavnom i svima razumljivom riječju – cenzura.

2. Kada je riječ o odnosu javnih ustanova i njihovih čelnika prema medijima, što je nedopustivo?

Javne ustanove, kao i druge pravne osobe, imaju pravo na zaštitu ugleda. Međutim, s obzirom na to da se javne ustanove bave djelatnošću od javnog interesa, granice slobode izražavanja u odnosu na njih znatno su šire u usporedbi s pravima na zaštitu ugleda pojedinaca, privatnih poduzeća i sličnih pravnih subjekata. Ono što je za javne ustanove specifično jest činjenica da se one financiraju javnim novcem i da javnost ima pravo znati kako se i za koje svrhe koristi taj javni novac, pa je uz činjenicu obavljanja djelatnosti od javnog interesa ovo dodatna okolnost koja proširuje granice slobode izražavanja kad je riječ o javnim ustanovama i rukovoditeljima tih ustanova. To je abeceda medijskog prava. Svi oni koji rukovode državnim i drugim javnim institucijama morali bi biti svjesni da podliježu strožoj kontroli javnosti i da upravo mediji, u ime javnosti, obavljaju te kontrolne zadaće.

3. Čini li se i vama da ponekad pojedinci koji upravljaju javnim ustanovama, zbog moći koju osjete, počnu na razne načine privatizirati te ustanove i tako zloupotrebljavati tu moć?

Teško mi je govoriti općenito na način koji bi se mogao interpretirati kao moja tvrdnja o Poliklinici Gordane Buljan Flander. Nemam dovoljno informacija o radu te Poliklinike, ali mogu općenito reći da sve državne i javne institucije i višegodišnji rukovoditelji tih institucija nerijetko dolaze u situacije koje se mogu interpretirati kao poistovjećivanje s institucijom ili kao privatizacija te javne institucije.

>> VIDEO Ako još imate dvojbi oko cijepljenja, HZJZ otvara savjetovalište za sva vaša pitanja

Zagreb: Tomašević najavio smjenu Upravnog vijeća poliklinke tražit će nadzor ministarstva Tomašević o ostavci Buljan Flander: 'Nije me iznenadila, najvažnije da se sve raščisti' Zagreb: Severina na Comic Conu došla na promociju knjige Max Bunkera "U ime mafije" PJEVAČICA SE OGLASILA Severina: Priče hrvatskih Laura treba istražiti. Ovdje se ne radi o nama, radi se o našoj djeci sud zabranio objavu tekstova Lavina reakcija na sudsku odluku o H-alteru: Zabrana pisanja nije dopustiva
POSVETILI MU EMOTIVNU OBJAVU
Zagrebački vatrogasci potreseni nakon smrti dječaka: 'Neke priče nemaju sretan kraj'
VELUX
Pametni dom današnjice
Osuđeni ste na zatvorene prostore? Donosimo načine kako ih učiniti ugodnijima i zdravljima
  • Čuvaj se senjske ruke:

    Ova je stvarno nebitna.

  • šnajderica:

    "Svi oni koji rukovode državnim i drugim javnim institucijama morali bi biti svjesni da podliježu strožoj kontroli javnosti i da upravo mediji, u ime javnosti, obavljaju te kontrolne zadaće." a što ako mediji nisu nosioci objektivnih vjesti i razumnih komentara ... prikaži još!a pa manipulativno obavljaju te kontrolne zadače ? iskrivljenom slikom javnost je u zabludi. gđa odvjetnica Alaburić previše je iskusna da podrži ponuđeno huškanje, zato je članak pastelni propuh bez senzacije , riješenja i naputka

  • plavac plavi:

    Vesna halaburi!!