Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svaka čast

Veliki borac: Nikola je gotovo bez vida i vodi uspješnu tehnološku tvrtku

računalo
Getty Images
19.10.2019.
u 12:50

Ovo je bolest u kojoj ništa osim krajnjeg ishoda nije sigurno. Navikneš se na to da ove godine ne vidiš čitati s televizora s tri metra, a za nekoliko godina ne vidiš slova s istog televizora  - kazao je Nikola

Nikola Ristić, 38-godišnjak iz Orahovice u ranom se djetinjstvu našao se pred teškom dijagnozom zbog koje je gotovo ostao bez vida. No veliki borac, prepun životne energije, Nikola nikada nije odustao od sebe. S nešto više od dvije godine života dijagnosticirana mu je retinopatija pigmentoza. To je progresivna bolest u kojoj je neizbježan gubitak vida. Nedavnim genetskim testiranjem krvi otkriveno mu je koji su geni točno uzrok ovoj bolesti.

- Nažalost, danas ne postoji tretman osim genetske terapije u SAD-u. Dovoljno je reći da jedna injekcija genetske terapije košta 850 dolara. Naravno, nitko vam ne garantira ništa. ispričao je Nikola za Glas Slavonije.

- Ovo je bolest u kojoj ništa osim krajnjeg ishoda nije sigurno. Navikneš se na to da ove godine ne vidiš čitati s televizora s tri metra, a za nekoliko godina ne vidiš slova s istog televizora  - kazao je Nikola, koji nije potpuno slijep, ali mu je vid minimalan te kaže kako se jednostavno moraš pomiriti sa svojim hendikepom.

Nikola je u gradu poznat kao izvrstan znalac modernih tehnologija.

- U mom životu jednu od ključnih uloga ima tehnologija. Danas većina mojih uređaja ne prestaje pričati. Točnije, život bi mi puno mračniji bio bez mog telefona (tableta i računala), koji mi je najmanje telefon, a najviše osobno pomagalo. U situaciji kada čovjek ne vidi ili jako slabo vidi, tehnologija je odličan pomagač. Čitanje internetskih stranica, provjeravanje mailova i odgovaranje na njih, uređivanje dokumenata, surfanje društvenim mrežama... sve je to moguće na današnjim uređajima s čitačem ekrana - kaže Nikola.

- Što se tiče kretanja, mislim da je to meni kao i većini slijepih ili slabovidnih osoba ogroman problem. Kako mi je jedan prijatelj bio rekao: "Ja bih se ubio da sam u zatvoru zvanom sljepoća". Sigurno pretjerana, ali iskrena reakcija, koja dovoljno pokazuje percepciju sljepoće - iskren je Nikola, koji je i dopredsjednik Udruge slijepih Virovitičko-podravske županije.

Nikola danas ima malu tehnološku tvrtku pod nazivom Titlovi.

- Intenzivno učim o internetskim tehnologijama i samostalno razvijam i pokrećem jedan projekt koji je postao iznimno popularan. To je od mene zahtijevalo izniman angažman prema marketinškim agencijama u Hrvatskoj i regiji oko prodaje oglasnog prostora. Trenutno se bavim procesiranjem velike količine podataka u raznim formatima koji nam dolaze iz raznih izvora (mailovi, ftp serveri, web stranice) te ih kategoriziramo i obrađujemo. U ovom dijelu posla jako mi je pomoglo moje znanje programiranja i tehnologija općenito - kaže Niola.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije