Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMRT NAVALJNOG

Večernji list doznaje: Ruski veleposlanik pozvan u hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova

Zagreb: Na Cvjetnom trgu gore svijeće za  Alekseja Navalnog
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
20.02.2024.
u 14:44

Politički pritisak na Rusiju, koji je već bio na visokoj razini zbog rata u Ukrajini, dodatno je porastao u ponedjeljak kad su neke europske zemlje, pozvale ruske diplomate na odgovornost za smrt Navaljnog

Veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Andrej Nesterenko pozvan je u hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kako bi mu izrazili prosvjed zbog smrti Alekseja Navaljnog, za kojeg vjeruju da je ubijen, potvrđeno je Večernjem listu sa Zrinjevca. Politički pritisak na Rusiju, koji je već bio na visokoj razini zbog rata u Ukrajini, dodatno je porastao u ponedjeljak kad su neke europske zemlje, pozvale ruske diplomate na odgovornost za smrt Navaljnog. U ponedjeljak je to učinila Finska, Litva, Španjolska, Švedska., Nizozemska te Ujedinjena Kraljevina, a jučer najavila i Belgija, Švicarska,... 

Posebno oštra je bila Njemačka. - Politički motivirani postupak protiv Navaljnog i brojnih drugih kritičara ruske vlade, te nehumani zatvorski uvjeti, pokazuju koliko brutalno ruski pravosudni sustav postupa protiv disidenata i sredstva kojima Putin guši slobodu izražavanja u Rusiji - rekla je glasnogovornica njemačkog ministarstva vanjskih poslova Kathrin Deschauer te dodala: Najoštrije to osuđujemo i izričito pozivamo na oslobađanje svih onih koji su u Rusiji zatvoreni iz političkih razloga.

Unatoč lošim odnosima i protjerivanjem diplomata, sve EU zemlje još imaju svoja predstavništva i veleposlanike u Rusiji, kao i Rusi u drugim državama EU. Ruska misija u Zagrebu - kao i hrvatska u Rusiji - je vrlo mala nakon što su ih napustili protjerani diplomati. Veleposlanici se u pravilu ne diraju - ma koliko odnosi zemalja krenu nadolje ili budu i na najnižim razinama, veleposlanik ostaje u misiji jer se ne prekidaju sve diplomatske veze. Tako je i sada. Protjerivanje ili otkazivanje gostoprimstva veleposlaniku izuzetno je ozbiljan i neprijateljski čin u međunarodnim odnosima i njemu se pribjegava u rijetkim trenucima. 

Rusija je pak demantirala ubojstvo oporbenog čelnika i disidenta, no EU to ne vjeruje već će uvesti nove sankcije Rusiji nakon smrti Navaljnog, rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell. U oštro izjavi, u kojoj je odgovornost za smrt Navaljnog izravno pripisana Rusiji, Borrell je izrazio solidarnost sa suprugom pokojnog aktivista, Julijom Navaljnom, i njihovom obitelji. - EU neće štedjeti napore da pozove rusko političko vodstvo i vlasti na odgovornost, u bliskoj suradnji s našim partnerima; i nametnuti daljnje troškove za svoje postupke, uključujući i kroz sankcije -  stoji u priopćenju.

VEZANI ČLANCI:

Od početka ruske invazije na Ukrajinu EU je Rusiji uveo više rundi sankcija, iako su se mnoge pokazale neučinkovitima ili ih je lako zaobići. Borrell je pak na tiskovnoj konferenciji rekao da su se ministri složili preimenovati EU-ov sustav sankcija za ljudska prava u "Navaljnijev režim o globalnim sankcijama za ljudska prava", iako ta promjena još mora proći kroz tehničku fazu. Borrellova izjava također je neizravno optužila Rusiju da stoji iza pokušaja atentata na Navaljnog 2020. koristeći zabranjeni nervni agens novičok. Supruga Navaljnog, Julija je, naime, u videu objavljenom na X, nekadašnjem Twitteru, rekla da je njezin suprug ubijen tim agensom i obećala da će nastaviti njegov rad.

VIDEO Pula dobila prvu rotacijsku garažu u Hrvatskoj

Komentara 27

PR
prajdali100
18:06 20.02.2024.

Sad MI kao velika sila držimo bukvicu Rusu ! Svašta.Možda to može UK, Francuska ili Njemačka ali MI ?????

PL
plotto
16:44 20.02.2024.

Naši pozvali ruskog veleposlanioka i sad će mu naš prvi diplomat šinter diplomacije recitirat Jesenjina i Puškina.

Avatar xenon
xenon
17:40 20.02.2024.

Hoće li i ovaj doći u uniformi s odlikovanjima kao onaj koji je spašavao kredit Agrokoru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije