Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hassan Haidar Diab

Večernjakov novinar: Među protjeranim ruskim diplomatima su i dvojica koji su mi prijetili

Zagreb: Hassan Haidar Diab
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
03.05.2022.
u 00:43

Prijetnje su se pojavile nakon mojeg teksta o Ramzanu Kadirovu, a uredništvo Večernjeg lista odlučilo je tada kako zbog sigurnosti moje obitelji i mene neće s tim informacijama izlaziti u javnost - kaže Haidar Diab.

Novinar Večernjeg lista Hassan Haidar Diab, početkom travnja dobio je prijetnje nakon što je objavljen njegov tekst o čečenskom vođi Ramzanu Kadirovu.

- U uredništvu Večernjeg lista dogovoreno je tada kako se neće izaći u javnost s informacijama o ruskoj prijetnji nakon objave teksta o čečenskom vođi Ramzanu Kadirovu zbog moje sigurnosti. Prije mjesec dana dobio sam i policijsku zaštitu, a nakon što je tjednik Nacional došao do tih informacija te ih objavio u svom tjedniku, jedino što mogu je potvrditi te prijetnje - kaže Haidar Diab te dodaje:

- Naime, nakon mog teksta o Ramzanu Kadirovu i njegovom eskadronu smrti, iz ruskog veleposlanstva u Zagrebu zvao me savjetnik za medije Matvey Sidorov prenoseći mi poruku političkog tajnika Sergeja Trofimova kako će moji tekstovi biti prevedeni i dostavljeni na ruke osobno Kadirovu. Na moje pitanje da li je to direktna prijetnja, odgovorio je samo kako prenosi poruku koju ja mogu protumačiti kako hoću.

- Nakon toga zvao sam glavnog urednika Dražena Klarića te smo o tom slučaju odmah obavijestili policiju koja je poduzela sve potrebne sigurnosne mjere za mene i moju obitelj. Nakon toga sam doznao da su među protjeranim ruskim diplomatima i dvojica koja su mi prijetila. Kao i uvijek do sada, poručujem svima kako me nikakve prijetnje smrću i zastrašivanja neće spriječiti da budem objektivan novinar i pišem istinu, sviđala se ona nekom ili ne - zaključuje Haidar Diab.

U istom tonu i istoj aroganciju, javio se Matyev Sidorov, sada već bivši savjetnik za medije veleposlanika Rusije u Hrvatskoj koji je protjeran iz Zagreba, preko Telegrama i reagirao na objavu o njihovim prijetnjama meni i između ostalog napisao:
"Hej, pozdrav Hassane, opet super je članak! Ali nije baš aktualan, zašto nisi to objavio dok smo bili u Zagrebu? " 

Ova njegova poruka i riječi "opet super članak" iste su kao u  njegovom telefonskom razgovoru sa mnom, kada je rekao kako imam super dva članka koja će prevesti i poslati Kadirovu.

Video - Novinar Hassan Haidar Diab o Ukrajini i Rusiji: Stvara se novi svjetski poredak

Komentara 5

Avatar uputnik
uputnik
13:36 03.05.2022.

Vidim ostao je samo nepoćudan komentar.

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
08:41 03.05.2022.

U neka davna vremena znao je napisati dobar članak. Sada kada piše iz fotelje je neprepoznatljiv.

MI
Mixy
08:51 03.05.2022.

Apsolutno je nedopustivo da se novinarima preti iz bilo kog razloga. U ovom slučaju su Rusi direkto ugrozili sigurnost novinara i njegove porodice dok Ameri to rade bez pretnji, oni jednostavno bombarduju nečiju televiziju kao što je to bio slučaj sa RTS-om i ubiju 16 ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije