Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konkurencija iz 39 zemalja

Veliki uspjeh hrvatskog craft piva na pivskom Oscaru u Londonu

04.12.2020.
u 17:21

Posebno su vrijedna dva zlata koja je osvojilo Varioničino pivo pale ale koje je njihovo temeljno pivo, dok će sladokusce svakako zanimati novo pivo Chef’s Beer i Noel Passion Sour.

Unatoč pandemiji, neovisno pivarstvo i njegova kreativnost idu dalje. I to snažno. I na stranicama ovog lista lani smo pisali o otvaranju prekrasnog novog pogona craft pivovare Varionica vrijednog 12 milijuna kuna. A sada je potvrda da su njihova piva doista odlična stigla s najprestižnijeg pivskog natjecanja.

Njihov pale ale ovjenčan je s dva zlata, Noel Passion Sour dobio je broncu, a novo, kolaboracijsko pivo Chef’s Beer također je dobilo najsjajnije odličje na najvažnijem i najprestižnijem pivskom natjecanju, European Beer Challenge 2020, održanom u Londonu. Svakako je važno podvući uspjeh pale alea, temeljnog piva Varionice, koje je i u Hrvatskoj već ranije osvojilo dvije nagrade, a s dva osvojena pivska Oscara u Londonu ovo je pivo dotaklo svjetski vrh.

Konkurencija iz 39 zemalja

Još je uspjeh i veći ako se spomene da se konkurencija brojila u tisućama uzoraka piva koji su stigli iz 39 zemalja.

– Pale ale je naše osnovno pivo i ovo dvostruko zlato ga je zasigurno upisalo na međunarodnu kartu izvrsnih piva. Ove medalje su dokaz koliko ulažemo ljubavi i truda u svaki detalj prilikom proizvodnje piva – rekao je Davor Simičić, direktor pivovare Varionica.

U pivovari Varionica navode kako je ono što londonsko pivsko natjecanje čini prestižnim, a pobjedu iznimnom časti, posebna metoda kušanja ocjenjivačkog suda. Pivo se kuša naslijepo, što znači da suci ne vide bocu, ne znaju odakle pivo dolazi, koja mu je cijena, dakle nemaju nijednu informaciju o uzorku, a nije im dopušteno ni razmjenjivanje dojmova s drugim sucima.

- The European Beer Challenge je iznimno strogo natjecanje, kaže Matija Mrazek, majstor-pivar Varionice.

- Ovo je najviši rang priznanja u branši. European Beer Challenge koristi metodu trostrukog kušanja naslijepo što znači da suci ne raspolažu nikakvim informacijama o uzorcima koje kušaju. Ne smiju vidjeti bocu. Ne znaju iz koje države potječe. Nemaju nikakve naznake o cjenovnom rangu. Dodatno, ne raspravljaju svoje utiske međusobno. Sve to donosi zaključak kako je brončana medalja na European Beer Challenge-u 2020 OGROMNA čast. Cijela naša ekipa zajedno sa svima koji nas podržavaju sad dijeli našu pobjedu! Zahvaljujemo svima koji su nam iskazali potporu i povjerenje, kaže Mrazek.

I druga nagrađena piva Varionice iznimna su. Pivo Noel Passion Sour napravljeno je za jedini zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom.

Riječ je o pivu njemačkog tradicionalnog pivskog stila gose koji je gotovo pa nestao, dok ga craft pivovare nisu oživile. Noel Passion Sour je osvježavajuće pivo obogaćeno pireom od marakuje koji čini 10 posto ukupne količine piva, dakle čak 200 kg. Zahvaljujući tome privlači i one manje sklone drugačijim okusima u pivu.

Doista je riječ o iznimnom pivu za koje ne treba čuditi što je dobilo broncu na ovom važnom natjecanju, već samo kako to da medalja nije bila i sjajnija.

Posebna je atrakcija Chef’s Beer, pivo napravljeno u suradnji sa Zmajskom pivovarom, Barut brewing and blending iz Slovenije, chefom Matom Jankovićem te vinarom Alenom Bibićem. Jedinstveno pivo nastalo je iz nesvakidašnje suradnje pivara, vinara i chefa vrhunske kuhinje, nastalo kombiniranjem najfinijih sastojaka, majstorske vještine i stoljetne tradicije… s modernim zaokretom.

Vrhunski chef i vinar

Kompleksno pivo, punoga sladnog tijela, relativno visokoga udjela alkohola, sa savršeno izbalansiranim voćnim, slatkastim i drvenastim aromama. Interpretacija je to dva stara, tradicionalna pivska stila, flanders brown i old ale. Odlikuje ga pregršt aroma i okusa te ćete pri svakom kušanju osjetiti nešto drugo, a svakako su potpisi vrhunske vinarije i vrhunskog chefa te triju sjajnih pivovara dovoljna preporuka.

Kako još u materijalima za pivo piše, kuhano je sa suhim grožđem maraštine i odležao devet mjeseci u barik bačvama u društvu mješovitih brettanomyces kultura. Sada izlazi samo dio piva, BLEND 1. Majstorska vještina, kombinacija pivarskih i vinarskih tehnika i najkvalitetniji sastojci glavne su odlike ove kolaboracije.

Zato ćete, da biste probali Chef’s beer i Noel Passion Sour, morati posjetiti neki ekskluzivni restoran i najbolja hedonistička odredišta. Pale ale je široko dostupan pa, ako do sada već niste upoznali jedan od prvih domaćih craftova, to možete učiniti u brojnim restoranima, boljim kafićima i 240 prodajnih mjesta trgovačkih lanaca. Svakako su ove vrijedne nagrade i vrlo važan adut za izvoz jer se potvrđuje da hrvatske pivovare itekako imaju što ponuditi.

Ključne riječi

Komentara 2

GE
Gensoman1000
20:07 04.12.2020.

Varionica pale ale je prebrutalna piva. . Svala cast decki potpuno zasluzeno

HE
Herceg
19:47 04.12.2020.

Jedva čekam da ga probam,izgleda prije lljeta ništa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije