Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

„Jedina tajna kod proizvodnje piva jest predan i marljiv rad“

K pivovari je nedavno lansirala novi Grif Oatmeal Stout, crno pivo gornjeg vrenja oplemenjeno dodatkom zobenih pahuljica čiji okus podsjeća na kavu, čokoladu i karamelu
01. prosinca 2020. u 14:40 1856 prikaza
K pivovari je nedavno lansirala novi Grif Oatmeal Stout
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/3

Godina na izmaku je bila izazovna u svakom segmentu, ali K pivovari je unatoč svim novonastalim situacijama kraj 2020. dočekala s nekoliko dobrih projekata iza sebe. Nakon lansiranja novog pakiranja Vukovarskog piva i osvojenog prestižnog priznanja WORLD'S Best Pale Golden Ale za Grif Pale Ale, ove godine je K pivovari lansirala još jedno novo pivo. Novi Grif Oatmeal Stout je crno pivo gornjeg vrenja oplemenjeno dodatkom zobenih pahuljica koje mu daju bogatstvo i punoću okusa. Ono što ga čini istinski posebnim jest da djeluje glatko i kremasto, a dominiraju arome prženih sladova i prženog ječma koje asociraju na kavu, čokoladu i karamelu. Tako ga opisuje majstor pivar Mirko Banić Ištuk i dodaje kako se radi vrlo pitkom i osvježavajućem pivu.

K pivovari je nedavno lansirala novi Grif Oatmeal Stout | Autor : Promo Foto: Promo

Otkud ideja za novi Stout zanima nas?

„Ideja se nametnula sama od sebe budući da smo planirali lansiranje novoga piva za početak jeseni, a meni osobno tamna piva više odgovaraju u hladnijem dijelu godine. Okusi karamele, čokolade i kave su jednostavno odlika Stouta pa je tako i nastala ideja. Za izradu Grif Oatmeal Stouta su mi dobrodošla prethodna iskustava kuhanja Stouta u homebrewingu te sam prije velikog 'batcha' naravno skuhao još nekoliko na Homebrew opremi dok nisam bio zadovoljan rezultatom“, objašnjava nam procese u pivovari.

Za Grif Oatmeal Stout korišten je pale ale slad kao baza, zobene pahuljice, po kojima Oatmeal Stout nosi ime, čine 15 posto usipka, a ostali sladovi su Crystal slad, Chocolatte slad, Crni slad i prženi ječam.

Oatmeal Stouti su specifični zbog svoje kremaste strukture i svilenkaste mekoće okusa za što su zaslužne zobene pahuljice, u kombinaciji s aromama kave, čokolade i karamele od prženog ječma i crnih sladova.

„Nema velikih tajni kod proizvodnje Stouta, niti piva općenito. Zvuči otrcano, ali sve se svodi na predan i marljiv rad. Bitna je pedantnost, urednost, posvećenost i pridržavanje svih općepoznatih postulata u pivarstvu“, objašnjava majstor pivar.

Prijedlozi za nova piva dolaze uglavnom od njega. U Grifu su do sada skuhali devet različitih stilova piva. Osim Oatmeal Stouta, Grif u stalnoj ponudi ima Pale ale, New England pale ale i Pilsner. Kao sezonska piva u ponudi su imali Vanilla Bourbon Oak Porter, Irish red ale, Hefeweizen, Session IPAu i Rauchbier.

K pivovari je nedavno lansirala novi Grif Oatmeal Stout | Autor : Promo Foto: Promo Majstor pivar s višegodišnjim iskustvom Mirko Banić Ištuk

A što kaže o aktualnim trendovima u pivarstvu?

„Trend koji uočavam je da su Hazy IPA i nakon četiri godine još uvijek jako popularne, ali primjetan je i rast popularnosti Pastry Stouta i naročito Soura. Lageri se počinju percipirati kao craft piva iako su se dugo poistovjećivala s asortimanom koje nude isključivo veliki industrijski proizvođači. Sve više pivovara otvara svoje Tap room-ove. Trendovi u svijetu ne razlikuju se puno od hrvatskih kada je riječ o craft pivarstvu“, komentira Mirko Banić Ištuk koji u pivarstvu radi već 10 godina.

„Držati konstantnu kvalitetu proizvoda je jednako izazovno kao i kreirati novi proizvod. Ulazni parametri se stalno mijenjaju, a rezultat treba biti uvijek isti“, zaključuje majstor pivar.

Biokemičarka Katalin Karikó
IZ KOMUNIZMA POBJEGLA U AMERIKU
Buran život znanstvenice koja je svijetu donijela spas od pandemije
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije