Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tri prva slučaja s britanskom mutacijom

Stožer: Još osam slučajeva britanskog soja, zaraženo je dijete povraćalo i imalo visoku temperaturu

Zagreb: Redovna konferencija Nacionalnog stožera civilne zaštite
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/4
10.02.2021.
u 11:59

U Hrvatskoj su danas potvrđena tri prva slučaja s britanskom mutacijom koronavirusa B.1.1.7

U posljednja 24 sata zabilježeno je 577 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. U Hrvatskoj su danas potvrđena tri prva slučaja s britanskom mutacijom koronavirusa B.1.1.7.  a uzorci su sekvencirani u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Danas se sastaje i Znanstveni savjet na kojem će se razgovarati o mogućem popuštanju mjera od 15. veljače.

"U posljednja 24 sata zabilježeno je 577 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2596. Među njima je 1055 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 92 pacijenta. Preminulo je 14 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas su ukupno zabilježene 236.333 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5238 preminulo, ukupno se oporavilo 228.499 osoba, od toga 296 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutačno 12.762 osobe. Do danas je ukupno testirano 1,244.515 osoba, od toga 6829 u posljednja 24 sata", izvijestio je Stožer. Cijepljena je 61.241 osoba.

Epidemiolog Bernard Kaić izvijestio je o epidemiološkoj situaciji. "Svi vidimo da nam padaju brojevi iz tjedan u tjedan. Ovaj današnji broj je manji nego što je bio prije tjedan dana. Naša je incidencija 146 na 100.000. Na današnji dan to nas stavlja među zemlje s boljom incidencijom. Samo su četiri zemlje koje imaju manju incidenciju", kazao je Kaić. 

"Najnižu incidenciju ima Istarska županija, a najvišu još uvijek Splitsko-dalmatinska. To nije nekakva tablica natjecanja i ne može se prema tome zaključivati. Ima i drugih faktora. Do danas je zaprimljeno 672 nuspojava na cjepivo, 655 na Pfizer, 17 na Modernino. Uglavnom su to očekivane nuspojave, 29 alergijskih reakcija koje su prošle bez posljedica", dodao je Kaić.

Britanski soj u Hrvatskoj

"Iz HZJZ-a su me izvijestili da imaju preliminarne rezultate za još oko osam bolesnika", kazala je Alemka Markotić. "Dijete od 3,5 godina imalo je visoku temperaturu, povraćanje i proljev, a pozitivni su i roditelji kod djeteta kod kojeg je potvrđen britanski soj", dodala je. "Sojevi su detektirani, nastavit ćemo sekvenciranje. Ovdje su bili odabrani nasumični uzroci. Nigdje se ne vidi znatno povećanje broja oboljelih koje bi se dovelo u vezu s ovim sojem. Znajući da je soj tu, i nadalje moramo biti jako oprezni i držati se mjera da ne bude situacija kao u Irskoj i drugim zemljama", dodala je.

Još osam slučaja britanskog soja – uzorci uzeti u siječnju

"Od 20-tak uzoraka koje smo poslali na analizu, njih osam preliminarno je pozitivno na varijantu iz Velike Britanije, uzeti su u drugoj polovici siječnja", kazao je Kaić.

Beroš je rekao da je dosadašnji oprez kod mjera napravio dobru bazu. "Ova nova okolnost utjecat će na to da balansiramo između mjera. Ovo je novi element koji moramo uzeti u razmatranje", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš. "Sva cjepiva koja su u upotrebi nemaju dobna ograničenja", dodao je Beroš.

Cijepljenje rektora Borasa i njegove supruge

"Jučer sam dobio informaciju. Zatražio sam očitovanje. Samu sumnju na to osuđujem. Oduzimanje prava najugroženijima je neprihvatljivo. Sačekat ću odgovor s Rebra. Apeliram na sve one, koordinatore, sve subjekte da se cijepljenje provodi prema planu i programu cijepljenja", kazao je Beroš.

"Pisanog protokola što raditi s dozama koje su neiskorištene nema, zdravorazumski je cijepiti nekoga drugog tko je zainteresiran, a ne bacati. Moguće je da se u ambulantama počelo cijepiti, a nije dobio netko iz doma ili zdravstveni djelatnik, neizbježno je da se preklapa kraj prve faze s drugom. Mi ne damo cjepivo koje sada imamo dok se zadnji iz prve faze ne cijepi, to bi bilo štetno", kazao je Kaić.

VIDEO Što sve znamo o britanskom novom soju koronavirusa koji je zabilježen i u Hrvatskoj

Cijepljenje preko reda

"Klinika je specijalizirana ustanova koja je i tercijarno mjesto za liječenje, mjesto za edukaciju i ima elemente prevencije. Klinika je u ovoj situaciji ponudila da svi raspoloživi resursi trebaju biti uključeni u cijepljenje. Bilo je upita i Klinika je izrazila spremnost da cijepi i osobe izvan Klinike. S time se inicijalno započelo, tu su bili ljudi iz kroničnih skupina. No, vrlo brzo je došla situacija u kojoj neće biti isporučena dovoljna količina cjepiva i to je zaustavljeno", kazala je Markotić

"Interes je veliki, budimo realni, svakodnevno dobivamo upute građana iz različitih struktura. Nema razloga da Klinika ne učini onoliko koliko može, mi smo spremni pružiti cijepljenje jednom malom broju ljudi, bilo od ostataka bilo s dozama koje ćemo dobiti za rizične skupine", kazala je Markotić.

Beroš je rekao, ako ima sumnje u cijepljenje preko reda, da će učiniti sve da to spriječi, dodajući još jednom da to oštro osuđuje ako takvo nešto postoji.

"Moram vam reći koje su kategorije prioritetne. Ne vidim problema u tome, osobno znam osobe koje se spremaju na kemoterapiju, a koje su su cijepljene prije nego što se cijepio mladi zdravstveni djelatnik ili korisnik doma vitalan kao Clint Eastwood", kazao je Kaić.

"Ono što je bitno jest da budemo svjesni da je to soj koji se brže širi, da je među nama, i da se moramo držati mjera koje su na snazi da bismo spriječili eksplozivno širenje, kao što se dogodilo u Irskoj, Portugalu, Ujedinjenom Kraljevstvu. Kada vam se s velikim brojem oboljelih optereti sustav, viša je i smrtnost. Ne mislim da treba biti u enormnom strahu, treba biti svjestan da se on brže širi", kazala je Markotić.

Popuštanje mjera

"Ovo vam je najbolja potvrda da se svakodnevno razgovara o svemu. Mi nismo mogli govoriti o novim varijantama dok nisu otkrivene i to je nešto što moramo uzeti u obzir. Otkrivanje je bilo pitanje vremena. Očekivati je da će toga biti još. Ono što je bitno jest da se taj novi moment treba uzeti ozbiljno. To ne znači automatski da je to razlog za bilo koju vrstu panike. Moramo pozorno pratiti situaciju u susjedstvu i u drugim zemljama", kazao je Davor Božinović.

"Ono što je otegotna okolnost jest da se sve to događa u situaciji usporenog cijepljenja. Mi ćemo imati Znanstveni savjet gdje ćemo razgovarati, uzet ćemo i meteorološku prognozu, koju smo dobili, sljedeći tjedan sigurno, a i do kraja mjeseca će temperature biti niske. Dakle sve to ćemo uzeti u obzir. Od 20 siječnja prisutna je ova nova varijanta. U ovih nekoliko tjedana možemo konstatirati da brojevi ne rastu već padaju. Ne padaju u stopama kakve su bile u početku. To je vrlo kompleksno pitanje i opravdava činjenicu da će se o tome raspravljati na Znanstvenom savjetu, ali i razgovarat će se s ministrima do kraja tjedna kako bismo donijeli odluku koja bi u svakom segmentu morala biti racionalna, kao i u zaštiti građana, ali i u gospodarskom smislu. Trudit ćemo se da ta odluka bude primjerena našem stanju", kazao je Božinović.

Daljnji postupak sekvenciranja

"Jedini mogući način, kada nemate većeg broja okupljenih, jest nasumični odabir. Drugi princip je racionalniji, a to je čim primijetimo i na strani zdravstvenih ustanova da je netko došao iz inozemstva ili da epidemiolozi imaju podatak da je na nekom području počeo rasti broj pozitivnih... To je način što ćemo mi raditi. Oko dva tjedna treba da se cijeli proces provede kod sekvenciranja i analize", kazala je Markotić.

"Poslali smo obavijest svim zavodima da sve pozitivne uzorke iz nekih grupiranja, kao i nekakve neobične kliničke slike, pošalju nama", kazao je Kaić.

Više slučajeva kod djece

"Riječ je o 15-ak djece u jednom razredu, imali su blage simptome, učiteljica je bila pozitivna i bilo je nekoliko prijenosa na obitelj. To je izolirani događaj koji ne mijenja svjetsko znanje o ulozi djece u širenju bolesti. Samo na temelju toga događaja ne možemo donositi neke zaključke. U jednom dječjem vrtiću također je bilo zaraze, no ne znam koliko je djece bilo zaraženo", kazao je Kaić. 

Ključne riječi

Komentara 32

JO
jorgen
11:26 10.02.2021.

Zaraznost je veća, ali novi soj ne utječe vanredno na broj težih slučajeva. Ne širite paniku.

DU
Deleted user
11:52 10.02.2021.

Kad usporedim situaciju u RH i drugim zapadnim drzavama,nevidim nikakve razlike. Svuda ista prica,lockdown,policijski sat,selektivne vijesti na TV,pendrek za one koji su neposlusni i demonstriraju,traze svoja prava i konstantan pritisak na mase od strane vlada. Kako se unistava demokracija u ovom slucaju. Unistava se 24 satnim bombardiranjem mozdanih celija prosjecnog covjeka panicnim novostima,ugradjivanjem straha u svakodnevnicu. Tim strahom se dresira ljudsko bice da postane Orwelijanski robot. To je zadnja lopata kojom udaris na grob demokracije kad ju zakopas.

DA
dancuo
12:30 10.02.2021.

I kako mi testiramo na novi soj, također prc testovima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije