Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U ZAGREBU I SL. BRODU

Ministarstvo potvrdilo: U Hrvatskoj otkrivena prva tri slučaja s britanskom mutacijom korone

Rijeka: Na Sušaku počelo cijepljenje protiv koronavirusa zdrastvenih djelatnika KBC Rijeka
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/5
10.02.2021.
u 09:25

O svemu su obaviješteni epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) koji će prikupiti dodatne epidemiološke podatke od oboljelih i njihovih kontakata koji se nalaze u izolaciji.

U Hrvatskoj su danas potvrđena tri prva slučaja s britanskom mutacijom koronavirusa B.1.1.7. Uzorci su sekvencirani u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu, priopćili su iz Ministartsva zdravstva. 

Prema navodima Dr.sc. Ivana-Christiana Kurolta, koji je sa suradnicima napravio sekvenciranje, radi se o mutacijama u proteinu šiljku (spike): delecija HV69/70, delecija Y144, N501Y, A570D, P681H i T716I. Ukupno je u razdoblju od 20.01. u Klinici sekvenciran 61 uzorak i to: 27 iz Zagreba i Zagrebačke županije, 16 iz Brodsko-posavske županije, osam iz Virovitičko-podravske županije, šest iz Sisačko-moslavačke županije i četvero iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

Mutacije su nađene u uzorcima muškarca starog 50 godina i djeteta starog 3,5 godina iz Zagreba, te muškarca starog 34 godine iz Brodsko-posavske županije.

O svemu su obaviješteni epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), koji će prikupiti dodatne epidemiološke podatke od oboljelih i njihovih kontakata koji se nalaze u izolaciji. Sva tri uzorka su poslana i u ECDC u sklopu pošiljke, koja je danas s uzorcima iz raznih dijelova hrvatske upućena iz HZJZ-a. 

VIDEO U šibenskom Domu zdravlja prvi pacijenti cijepljeni cjepivom AstraZeneca

Komentara 41

MA
maximinimax
09:41 10.02.2021.

Otvaraj birtije, krećemo, malo smo zaostali ali stići ćemo mi to brzo

Avatar ŽutiKarton
ŽutiKarton
10:19 10.02.2021.

Kako objasniti izostanak sezonske gripe ?

TO
Tomisl
12:49 10.02.2021.

Svako selo ima svoj soj korone , što će se proizvođači cijepiva namlatit para

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije