Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MALVERZACIJE NA ZADARSKOM PODRUČJU

Uvjetno osuđeni za prijevare za energetske obnove: Još troje priznalo namještanje

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/2
03.02.2021.
u 18:34

Iva Mavar i Juro Dražetić uvjetno su osuđeni na po godinu dana zatvora, dok je Ivo Stanišić osuđen na uvjetnu kaznu od osam mjeseci zatvora

Na početku ih je bilo optuženo 16. Najprije su se nagodila troje, pa još troje. Zasad je to rezime priče koja se tiče muljanja s novcem iz EU fondova kojima se trebala sufinancirati energetska obnova obiteljskih kuća na području Zadarske županije.

U tom predmetu USKOK je u veljači 2019. pred Županijskim sudom u Splitu podignuo optužnicu protiv Danijela Pavića, savjetnika Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije, te još 15 osoba, koje je teretio za namještanje energetske obnove kuća.

Krivi datum

Prema optužnici, Pavić, koji je bio i član povjerenstva za provedbu javnog poziva za sufinanciranje mjera energetske obnove postojećih obiteljskih kuća na zadarskom području, s ostalim optuženicima dogovorio je da im ishodi bespovratna sredstva za energetsku obnovu njihovih kuća. Sve navedeno događalo se, navodi USKOK, od lipnja 2016. do lipnja 2018. Kako je, prema optužnici, u javnom pozivu bilo naznačeno da pravo prvenstva imaju ranije zaprimljeni zahtjevi, Pavić je izradio kuverte s imenima i adresama okrivljenika i u njih uložio prazne listove papira.

Tereti ga se i da je od službenice za zaprimanje pošte Zadarske županije zatražio da na kuverte otisne prijamni žig od prethodnog dana kako bi podnositelji dobili pravo prvenstva iako je znao da su podnositelji trebali podnijeti zahtjeve osobno ili poštom. Kada je službenica to odbila, podnositelje je uputio da osobno predaju zahtjeve, što je dio optuženika i učinio.

Međutim, bespovratna sredstva za energetsku obnovu nisu im dodijeljena jer je povjerenstvo za provedbu javnog poziva, dok je Pavić bio odsutan s posla, otvorilo njihove kuverte i utvrdilo da se u njima ne nalazi potrebna dokumentacija. Pavića se tereti i da je od 21. srpnja do 31. prosinca 2017. predložio da se sufinancira energetska obnova 11-ici optuženika, za koje je naveo da ispunjavaju uvjete. USKOK u optužnici tvrdi i da je nakon toga Božidar Longin, zadarski župan, ne sumnjajući u ispravnost Pavićeva prijedloga, donio odluku o sufinanciranju mjera energetske obnove obiteljskih kuća prema kojoj se okrivljenicima isplaćuju iznosi sufinanciranja iako njihove kuće nisu bile obnovljene ili nisu u prijavama dostavili svu potrebnu dokumentaciju.

Pavić je tako, tvrdi USKOK, Zadarsku županiju oštetio za 277.220 kuna. Neki optuženici su mu za usluge koje im je učinio oko sufinanciranja energetske obnove dali i novčane naknade od nekoliko tisuća kuna. Među optuženicima koji su mu dali novčanu naknadu za njegove usluge bili su Ivo Stanišić i Juro Dražetić.

Njih su dvojica optužena za poticanje na zloporabu položaja, a na posljednjoj sjednici optužnog vijeća u prosincu lani priznali su krivnju te su temeljem sporazuma s USKOK-om osuđeni na uvjetne kazne. Krivnju je priznala Iva Mavar. Svi su osuđeni na uvjetne kazne.

Oduzima im se imovina

Iva Mavar i Juro Dražetić uvjetno su osuđeni na po godinu dana zatvora, svatko uz rok kušnje od tri godine, dok je Ivo Stanišić osuđen na uvjetnu kaznu od osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine. Stanišić i Dražetić dobili su i sporedne novčane kazne, pa Stanišić mora platiti 12.254 kune, a Dražetić 13.368 kuna.

Osim toga, oduzima im se protupravno stečena imovinska korist, ukupno 26.500 kuna, a zajedno s Ivom Mavar moraju ukupno platiti i 6000 kuna sudskih troškova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije