Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ustavnom sudu 12 tužbi: Pitanja o ukidanju sloboda sve se glasnije postavljaju

Građani i tvrtke propituju zakonitost odluka Stožera, Vlade i Sabora.
19. svibnja 2020. u 12:53 45 komentara 22700 prikaza
Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

Jesu li odluke koje su posljednjih mjeseci donosili Nacionalni stožer civilne zaštite, Vlada i Sabor, a kojima se podosta zadiralo u prava i slobode građana, zakonite i ustavne, pitanja su koja se sve glasnije postavljaju, no još uvijek nema odgovora. I dok su nas Vlada i epidemiolozi uvjeravali da ljudski život nema cijenu te da zaštita tog života ima primat i nad ekonomijom i nad slobodom kretanja i nad radom, postoje oni koji se s takvim stavnom ne slažu.

KORONAVIRUS Sudac Abramović: 'Ustavni sud šuti, a Stožeri civilne zaštite krše ljudska prava'

Pravo nesmetanog kretanja

Oni smatraju da država ima zakone i Ustav koji se trebaju primjenjivati jednako na sve, te da je ograničenje niza prava i sloboda, o čemu je tijekom pandemije COVID-19 u Hrvatskoj odlučivao Nacionalni stožer Civilne zaštite, nezakonito i neustavno. Zbog toga su pravne i fizičke osobe podnijele prijedloge za ocjenu ustavnosti, a za sada ih je, kako kažu na Ustavnom sudu, pristiglo 12. Podnositelji od Ustavnog suda traže da ocijeni jesu li odluke koje je donosio Nacionalni stožer civilne zaštite RH u skladu s Ustavom i zakonom. Kada će Ustavni sud o tome odlučivati, teško je reći, jer se o svim tim zahtjevima treba očitovati i Vlada koja će nakon raspuštanja Sabora biti samo tehnička.

A da potencijalno kršenje prava i sloboda građana, kao i možebitne odluke Ustavnog suda koje ne bi išle u prilog državi vladajuće ne brinu previše, moglo se zaključiti prije dvadesetak dana iz izjave Gordana Jandrokovića. Predsjednik Sabora je tada, na upit što će biti ako građani podnesu ustavne tužbe zbog ograničenja njihovih sloboda, kazao da ustavnih tužbi neće biti, a ako ih i bude, one će biti odbačene. To skandalozno prejudiciranje odluka Ustavnog suda koje su inače obvezujuće te se kao takve bespogovorno moraju provoditi, kakve god bile, Jandrokoviću se već obilo o glavu, jer su prvi prijedlozi za ocjenu ustavnosti na Ustavni sud već stigli, a vrlo vjerojatno će ih biti i još.

PRAĆENJE LOKACIJE GRAĐANA Plenković: Naši stručnjaci rade na aplikaciji, Božinović pojasnio kakvoj

Od 12 za sada pristiglih tužbi, sedam ih je podneseno zbog Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH koja je donesena 23. ožujka 2020. Podnositelji smatraju da ta odluka nije u skladu s Ustavom jer je nije donio Hrvatski sabor, a napominju i da se njome krši ustavno pravo nesmetanog kretanja po RH, što se prema Ustavu može ograničiti samo zakonom, a ne odlukom Stožera. Dvije ustavne tužbe podnesene su zbog Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja koja je donesena 19. ožujka 2020.

Podnositelji tih tužbi, koji su zbog te odluke morali zatvoriti svoje trgovine ili obrte, kažu da su prekršene poduzetničke slobode i jednaka prava poduzetnika, pravo da se ono što je stečeno ulaganjem kapitala ne može umanjiti zakonom, pravo na slobodu rada te pravo na zaradu kojom se osigurava dostojan život. Ustavne tužbe podnesene su i zbog Odluke o načinu održavanja pogreba i posljednjih ispraćaja koja je donesena 20. ožujka 2020., Odluke o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima od 21. ožujka 2020. te Odlukeo privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza RH.

PBZ DONACIJA PBZ pomaže žrtvama potresa i oboljelima od koronavirusa: Donirali su gotovo pet milijuna kuna

U tim odlukama podnositeljima je sporno što su im ograničene razne slobode i to protivno Ustavu, prema kojem se nečija sloboda može ograničiti samo zakonom, o čemu odlučuje jedino sud. Na Ustavnom sudu kažu i da je jedna ustavna tužba podnesena i protiv odluke Vlade pod nazivom “Pomoć medijskoj industriji i medijskim profesionalcima u okolnostima epidemije COVID-19”. Ta je odluka dio paketa mjera koji je Vlada donijela u ožujku za zaštitu gospodarstva i očuvanje radnih mjesta. Bilo je predviđeno da se njome koriste svi kojima su prihodi zbog pandemije pali 20- 50 %, što se odnosi i na medije.

No podnositelj tužbe smatra da takva Vladina odluka nije u skladu s člankom Ustava koji svima pred zakonom jamči jednakost. Podnositelji smatraju i da je tom odlukom prekršena ustavna odredba prema kojoj država svim poduzetnicima mora osigurati jednak pravni položaj na tržištu.

Prijepori i u susjedstvu

Da neke odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite nisu zakonite, od početka su upozoravali brojni pravni stručnjaci, a i Vlada je tek naknadno, tj. retroaktivno regulirala status članova Stožera. Takvih ustavnih tužbi zbog ograničavanja prava pojedinaca uslijed pandemije COVID-19 ima svugdje, pa i u našem susjedstvu.

PBZ PREDNOSTI DIGITALNOG POSLOVANJA Biti poduzetnik u vrijeme korone: Kako stabilizirati poslovanje i „stati na noge“?

U BiH je koncem travnja Ustavni sud BiH odlučio da Naredbe Federalnog štaba Civilne zaštite od 20.i 27. ožujka 2020. kojima je na području Federacije BiH bio zabranjeno kretanje osobama mlađim od 18 i starijima od 65 nije ustavno. Tim je naredbama, zaključio je Ustavni sud BiH, bilo prekršeno pravo na slobodu kretanja, pa je Vladi Federacije BiH bilo naloženo da spomenutu odredbu uskladi s Ustavom Federacije BiH i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava u roku od pet dana te o tome u sljedeća tri dana izvijesti Ustavni sud, što je Vlada Federacije BiH i učinila. 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Večernjakova ruža
Mojmira Pastorčić: Šprajc mi je poslao poruku: 'Ti si sljedeće godine'. Mislila sam da je lud
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • Deleted user:

    Tko zeli riskirat svoj zivot, neka slobodno izlazi vanka u guzve.. mozda i bolje da se rijesimo takvih.

  • marlony:

    Što se nisu išli slobodno šetat po Italiji ?

  • Forrest Gump 2020:

    Strašno, al strašno ... kakav smo mi narod. A u isto vrijeme spremni kukati da nas "netko sabotira". Ma sami se sabotiramo jer smo jednostavno glupi. Prekršene građanske slobode jer zamisli netko par tjedana nije mogao iz županije u županije ... prikaži još! bez bitnog razloga, nije mogao u shoping, na pecanje, tenis ... u cilju zaštite svih nas? Barem danas postoje nebrojeni izvori informacija, primjeri iz cijele Europe i svijeta ... ali eto mi smo ove metode i načine karantene i prevencije izmislili i kršili ljudska prava. Dajte molim vas ...