Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Ostajem doma Mijenjamo navike

Biti poduzetnik u vrijeme korone: Kako stabilizirati poslovanje i „stati na noge“?

Koristeći PBZ digitalne kanale, poduzetnici mogu na vrijeme reagirati na novonastalu situaciju iz sigurnosti svog doma ili poslovnog prostora, uz jednake mogućnosti kao da se nalaze u banci.
05. svibnja 2020. u 16:16 10849 prikaza
PBZ
Foto: Shutterstock

Kriza nastala zbog korona virusa već sada ima veliki utjecaj na hrvatsko gospodarstvo, a praktički ne postoji poduzetnik koji nije osjetio negativni utjecaj na poslovanje. Poduzetnici su ključni nositelj gospodarstva u Hrvatskoj, stoga je izrazito bitno da čim prije „stanu na noge“ i prebrode krizu.

Što za poduzetnika uopće znači kriza, bez obzira kojim čimbenicima je uzrokovana? Prvo i osnovno je smanjenje prodaje, manji opseg prodaje sa sobom povlači i manje prihode, a ako je nastupilo naglo kao i ova kriza u kojoj se trenutačno nalazimo, vrlo je vjerojatno da su troškovi isti kao i ranije, tj. nisu se stigli korigirat i uskladiti s prihodima. Također, poduzetnici se bore i s postizanjem zadanih prodajnih cijena, pogotovo ako se radi o proizvodima koji nisu neophodni. Nemogućnost postizanja projiciranih prodajnih cijena znači i manje prihode. Ako se sve ovo ostvarilo, u pitanje dolaze isplate plaća i tekućih kratkoročnih obveza. Jedno povlači za sobom odlazak dijela radnika, a drugo rušenje odnosa i dogovorenih uvjeta. U konačnici, o kojem god slučaju se radilo, poduzetnik se može naći u ozbiljnim financijskim i pravnim problemima ukoliko ne reagira na vrijeme.

Naravno, odgovora na ovakve situacije ima bezbroj i svi su točni i netočni. Drugim riječima, za krizu ne postoji univerzalno rješenje, već se plan mora donijeti brzo te adaptirati putem kako bi se što brže pronašao najbolji model za izlazak iz krizne situacije. Najvažniji korak u tome je stabilizacija poslovanja i kontrola troškova i upravo tu se krije ključ izlaska iz svake krize. Naravno, za svakog poduzetnika je to kombinacija teških odluka, a zato je bitno da u tim odlukama ne budu sputavani.

Privredna banka Zagreb vodeća je banka u mnogim segmentima poslovanja, a posebno u poslovanju sa sektorom malog poduzetništva. Poduzetnicima uvijek nastoje ponuditi svježa i inovativna rješenja koja prate njihove želje i potrebe.

Poštujući preporuke Stožera civilne zaštite prilagodio se proces rada, čime je poduzetnicima omogućeno da umjesto dolaska u banku na Sinergo desk, koriste online usluge. Na taj način, sigurno i jednostavno, koristeći PBZ digitalne kanale mogu na vrijeme reagirati iz sigurnosti svog doma ili poslovnog prostora uz jednake mogućnosti kao da se nalaze u banci.

Uz to, svim poduzetnicima je na raspolaganju OnlineSinergo desk - Servisni centar kojeg mogu kontaktirati putem telefona ili emaila i saznati sve informacije o načinu poslovanja, kao i zatražiti redistribuciju kodova za mobilno bankarstvo, zatražiti dostavu reizdane debitne kartice na kućnu adresu, izdavanje raznih potvrda i izvoda.

Zaštita ljudi je svima na prvom mjestu, stoga PBZ svojim klijentima nudi Digitalno bankarstvo za poslovne subjekte koje pruža mogućnost korištenja bankarskih usluga na siguran i jednostavan način u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu. Sadrži internetsko i mobilno bankarstvo, a jedinstven i moderan dizajn, uz korak s digitalizacijom, je prilagođen potrebama klijenata.

Financijske poslove je moguće obavljati povoljnije i brže i uz pomoć usluge internetskog bankarstva PBZCOM@NET, koji ima FINA certifikat te omogućava digitalni potpis.

Za sve one poduzetne ljude koje je ova kriza omela u pokretanju vlastitog posla i ostvarivanju sna, PBZ je omogućio pokretanje poslovanja iz vlastitog doma. Upravo je PBZ prva banka koja se uključila u sustav Start  koji korisnicima omogućuje digitalno osnivanje poslovnog subjekta putem jednoga elektroničkog postupka i u roku od samo nekoliko radnih dana. Nositelj je uspostave sustava START Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, a sustav je operativno uspostavila Financijska agencija.

Odaberite Privrednu banku Zagreb kao vašeg partnera i elektronički inicirajte otvaranje poslovnog računa, te uz sve ostale poduzetnike koncentrirajte misli i sredstva na bitne stvari u poslovanju, a brigu ostavite drugima.

Više informacija dostupno je na službenoj stranici banke www.pbz.hr

Sadržaj omogućio PBZ

iz školskih dana
Možete li prepoznati koji se poznati Hrvat nalazi na fotografiji iz 1978.?
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati