Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Peđa Grbin:

Ustavnim promjenama mijenjat ćemo i propise o referendumu

peđa grbin
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
30.10.2013.
u 11:39

Grbin, međutim, kaže da je upozorenje Ustavnog suda otvorilo i dosta pitanja te ističe pitanje normativnog okvira za provođenje referenduma, kako ustavnog tako i zakonskog.

– Primili smo dopis Ustavnog suda. Odgovorna smo vlast i nije nam ni na kraj pameti ići protiv odluke Ustavnog suda ili je na bilo koji način kršiti – izjavio je Peđa Grbin (SDP), predsjednik saborskog Odbora za Ustav, komentirajući upozorenje ustavnih sudaca da Sabor, nakon provedenog referenduma o ustavnom definiranju braka kao životne zajednice žene i muškarca, nema više što odlučivati o toj temi, već definicija ulazi izravno u Ustav.

Ne odustaju

Grbin, međutim, kaže da je upozorenje Ustavnog suda otvorilo i dosta pitanja te ističe pitanje normativnog okvira za provođenje referenduma, kako ustavnog tako i zakonskog. Grbin kaže da će vlast propise o referendumu pokušati promijeniti kroz ustavne promjene koje slijede.

Navodi da je iz ove odluke Ustavnog suda jasno kako su se ustavni suci opredijelili u odnosu na tumačenje odluke o referendumu bez obzira na to kako će biti provedena. Dodaje i to da vlast neće odustati od zaštite manjinskih prava koja su izravno pogođena inicijativom udruge “U ime obitelji” da se Ustavom brak kao institucija rezervira samo za osobe suprotnog spola. – Nama su ljudska prava na prvom mjestu i nećemo dopustiti da se ona krše, a znamo o čemu se traži referendum i što su posljedice – kaže Grbin.

Na pitanje kako će biti formulirane ustavne promjene u odnosu na referendum koje bi išle u paketu s nezastarjevanjem teških ubojstava, Grbin je rekao da je Odbor za Ustav još prošli tjedan odlučio da će se provesti konzultacije o ustavnim promjenama u odnosu na sve prijedloge te napomenuo da vjeruje kako će se o tome postići kosenzus.

Podsjetimo, u odnosu na referendum prijedlog su imali Laburisti koji bi broj potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma dodatno smanjili na 200.000, ali bi i propisali koja su pitanja podobna za referendum.

Na daljnji upit kakva će biti sudbina referendumske odluke o definiciii braka, ako se u međuvremenu promijene propisi koji ga reguliraju, Grbin nije dao odgovor napominjući da ne može znati na koji način će se promijeniti Ustav te da, kao i svaki propis, i Ustav mora imati prijelazne i završne odredbe koje rješavaju ta pitanja.

Otišli najdalje

– Kad bude sačinjen prijedlog nacrta za promjenu Ustava, onda će se i o tome moći više govoriti – zaključio je Grbin.

Iz neslužbenih razgovora s osobama iz vrha vlasti proizlazi da odluka Ustavnog suda, što je i očekivano, nije dobro primljena. Naši se sugovornici suzdržavaju javno reći, no smatraju kako je Ustavni sud otišao najdalje do sada u tumačenju vlastitih ovlasti i de facto razvlastio Sabor.

>>Kregar: Upozorenje Ustavnog suda treba smatrati vrlo ozbiljnim

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije