Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
evidencija

Ustanovama koje rade s djecom uvid u registar pedofila

'12.01.2012., Zagreb - U Banskim dvorima odrzana redovita sjednica Vlade RH. Orsat Miljenic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
Autor
Ivanka Toma
08.03.2012.
u 10:00


Pristup registru bit će strogo ograničen i kontroliran, a jedina je svrha zaštita djece.

Hrvatska će vrlo brzo ući u krug zemalja koje imaju registar pedofila. Takav registar vodit će se u Ministarstvu pravosuđa, pristup će mu biti strogo ograničen i kontroliran, a jedina će mu svrha biti zaštita djece.

Nema stigmatizacije

Cilj je zaštita djece, ali bez stigmatizacije počinitelja. Moraju se razraditi mehanizmi da ljudi koji dolaze u doticaj s djecom prođu određene stupnjeve provjere – kaže ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Ministar napominje da će, uvjetno rečeno, registar pedofila biti reguliran u Zakonu o pravnim posljedicama osude, kaznene evidencije i rehabilitacije. Formirana je radna skupina za izradu toga zakona na čelu sa sucem Vrhovnog suda Marinom Mrčelom.

– Prijedlog zakona još nije definiran, no cilj je da se regulira područje koje je uklonjeno iz Kaznenog zakona, a odnosi se na ustroj i uvid u kaznenu evidenciju, na rehabilitaciju i brisanje iz kaznene evidencije – rekao je sudac Mrčela. Dodaje da će se dio evidencije odnositi na popis osoba osuđenih za ona kaznena djela koja po konvencijskom pravu moramo imati. Riječ je o obvezi definiranoj u Konvenciji Vijeća Europe o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja iz 2007. koju je RH lani ratificirala. Konvencija nalaže da se vodi evidencija o počiniteljima kaznenih djela na štetu djece, no dostupnost tih podataka bit će strogo ograničena. Uz državna tijela kojima inače trebaju biti dostupni cjelokupni podaci iz kaznene evidencije, kao što su sudovi i državna odvjetništva, podatke o osuđenim pedofilima moći će zatražiti još samo ustanove koje rade s djecom.

Za školu – čist dosje

– Ako netko želi raditi u školi, mora imati čist dosje – kaže sudac Mrčela.

Ministar Miljenić usto ističe kako je bitno da se ova materija regulira zakonom, a ne raznim pravilnicima, kako je to bilo prije. Pomoćnica ministra pravosuđa Sanja Nola dodaje da će se Zakonom o pravnim posljedicama osude, kaznene evidencije i rehabilitacije definirati i pitanje međunarodne razmjene podataka o osuđenim osobama. Riječ je o razmjeni podataka na razini zemalja Europske unije, što također spada u obveze što ih je Hrvatska preuzela.

Ključne riječi

Komentara 6

MC
Mort Cinder
10:12 08.03.2012.

Opet retardirani zakon koji je sam sebi svrha ...... kreteni, ako stvarno želite zaštiti djecu, javno objavite imena registriranih pedofila ...... ovak, kao da niste ništa napravili ...... samo mi nije jasno za kojih qu.... štitite pedofile????

DI
duncan_idaho
10:19 08.03.2012.

jel prijava besplatna u ovaj registar pedofila?

OB
-obrisani-
10:37 08.03.2012.

čekaj....kaj ni toga se hdz nije sjetio? pa čemu su služile uopće te budale?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije