Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJA

Uprava Brodosplita: Ministarstvo rada ima vrlo zločeste i nečasne namjere

Brodosplit
Ivo Čagalj/PIXSELL
30.12.2013.
u 15:55

"Kada je riječ o tome da se socijalni dijalog ne može voditi “preko nišana“, podsjetili bi Ministarstvo rada da uprava Brodosplita ni u jednom trenutku nije i neće izbjegavati socijalni dijalog sa sindikatima i radnicima"

“Ministarstvo rada ima vrlo zločeste i nečasne namjere u svojim javnim istupima kada je riječ o trenutnoj situaciji u Brodosplitu”, tvrdi uprava Brodosplita u svom priopćenju za javnost nakon, kako kažu, neprimjerenih riječi koje je na njihov račun iznijelo Ministarstvo rada u današnjem tekstu Večernjeg lista. Naime, naš sugovornik iz Ministarstva rada rekao je kako je sindikalce i upravu splitskog škvera pozvao na sastanak kako bi se pomirili “jer se socijalni dijalog ne može voditi preko nišana”, kako je najava otkaza za 13 radnika neprihvatljiva, te kako se Ministarstvo rada angažiralo u ovom slučaju zato što Brodosplit “nije obična privatna kompanija”.

– Kada je riječ o tome da se socijalni dijalog ne može voditi “preko nišana“, podsjetili bi Ministarstvo rada da uprava Brodosplita ni u jednom trenutku nije i neće izbjegavati socijalni dijalog sa sindikatima i radnicima. Taj socijalni dijalog je grubo prekinut baš od strane sindikalnih čelnika i dijela radnika koji su organziranjem nelegalnog štrajka, nasilnim upadom u zgradu i tjeranjem zaposlenika iz kancelarija počeli voditi politiku socijalnog dijaloga “preko nišana“. Podsjetimo, to je bio logični nastavak ratne retorike sindikata koji su prije privatizacije javno govorili kako će prije osnovati “Nezavisnu državnu Brodosplit“ nego dozvoliti da splitski škver kupi samoborski DIV. Stalno zanemarivanje ove činjenice govori kako Ministarstvo rada ima vrlo zločeste i nečasne namjere u svojim javnim istupima kada je riječ o trenutnoj situaciji u Brodosplitu. A pri tom, potrebno je i to reći, takvi istup Ministarstva rada djeluje prilično neuvjerljivo u situaciji u kojem su čelnici nacionalnih sidnikalnih središnjica odbili sudjelovati u daljnjem radu Gospodarsko-socijalnog vijeća i najavili velike prosvjede baš zbog toga što Vlada, prema njima, nije sprema za kvalitetni socijalni dijalog. I još k tome, u situaciji u kojoj je Vlada liječnicima nametnula nezakonitu radnu obvezu koju je pobio Ustavni sud. Zbog toga smatramo kako je javno istupanje Ministarstva rada samo skretanje pažnje sa tih i drugih događaja u državi i na taj način jeftini pokušaj sakupljanja političkih bodova... - poručuje se.

- Tvrdnju Ministarstva rada kako zbog potpisanih obveza iz ugovora o privatizaciji škvera isti nije “obična privatna tvrtka“ prilično je teško protumačiti. Ako to znači da Ministarstvo rada mora ažurnije pratiti socijalnu situaciju u Brodosplitu, tada ona ima smisla. Ali ako to znači da bi u Brodosplitu trebali biti na snazi neki drugi zakoni osim onih hrvatskih, tada je ta tvrdnja izrazito apsurdna. Na kraju moramo kazati kako je iznimno opasna tvrdnja Ministarstva rada da je “neprihvatljiva poruka koju Tomislav Debeljak šalje najavljenim otkazima, a koja glasi: Budete li štrajkali dobit ćete otkaz“. Ovo je opasna izjava, jer Ministarstvo rada još jednom zanemaruje činjenicu da se u slučaju radničkih i sindikalnih aktivnosti 16. listopada u Brodosplit nije radilo o legalnom štrajku, već o nelegalnom štrajku i nasilnom prosvjedu. Ministarstvo rada na ovaj način legitimira nelegalni štrajk i nasilno ponašanje, što je sramotno i krajnje opasno djelovanje državne vlasti – poručuju iz uprave Brodosplita.

Komentara 3

MA
maximinimax
16:39 30.12.2013.

Čini mi se da tamo neznaju pravo značenje glagola "raditi"

Avatar eli974
eli974
18:48 30.12.2013.

izgleda da je Debeljak zgrizao malo prevelik komad pa se lagano davi jer ga ne moze prozvakati!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije