Naslovnica Vijesti Hrvatska

Unatoč radovima u ZL Dubrovnik, Croatia Airlines obavio 86% planiranih letova

Uvedena su dva dodatna leta, a 14 letova preusmjereno je na zrakoplove koji u potpunosti udovoljavaju trenutnim restriktivnim uvjetima zbog radova na uzletno-sletnoj stazi Zračne luke Dubrovnik
16. studenoga 2018. u 16:56 1 komentara 155 prikaza
Croatia Airlines
Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL

Zbog radova u Zračnoj luci Dubrovnik zbog kojih su reducirani letovi, oglasili su se iz Croatia Airlines gdje su se pohvalili rezultatima od kada su počeli radovi. 

Zračna luka Dubrovnik Na mjesec dana Croatia Airlines i Zračna luka Dubrovnik: Zbog radova na stazi reduciran red letenja

U prvih sedam dana izvođenja ključnih radova u Zračnoj luci  Dubrovnik, odnosno u razdoblju od 8. do 14. studenoga, Croatia Airlines je, unatoč ograničenjima postavljenim radovima na trenutno najvećem gradilištu u Republici Hrvatskoj, a pridržavajući se svih potrebnih načela sigurnosti putnika, obavio 86 posto planiranih letova u sklopu reduciranog opsega letenja u Dubrovnik i iz Dubrovnika, što konkretno znači 42 od ukupno 49 planirana leta te prevezao 4400 putnika, kažu. 

Više od 80 posto putnika pritom je izravno zrakoplovom doputovalo do krajnjeg odredišta, dok je alternativni prijevoz autobusima osiguran za manje od 20 posto putnika i to nakon što je pet letova (10,2 posto ukupnog broja letova) otkazano, a četiri leta (8,2 posto ukupnog broja letova) preusmjerena u Split, isključivo zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u Zračnoj luci Dubrovnik. 

Croatia Airlines NA LETU U ZADAR Dash usmjeren u Zagreb zbog teškoća s podvozjem

Sigurnost letenja i letačka ograničenja isključivi su razlog preusmjeravanja ili otkazivanja manjeg broja planiranih letova, jer je sigurnost svakog putnika uvijek bila i ostat će prioritet u poslovanju Croatia Airlinesa. Slijedom navedenog u kompaniji se svakodnevno obavljaju i posebne pripreme s letačkim posadama, kako bi se letovi u Zračnu luku Dubrovnik i u ovom razdoblju restriktivnih uvjeta obavili potpuno sigurno - istaknuli su iz Croatia Airlinesa.

U navedenom je razdoblju Croatia Airlines, također, uveo i dva dodatna leta s ciljem da se što većem broju putnika omogući dolazak do odredišta u najkraćem mogućem vremenu i usluga zračnog prijevoza kakvu očekuju, sukladno čemu je i 14 letova (s ukupno 1003 putnika) preusmjereno sa zrakoplova Airbus na zrakoplov Dash 8-Q400, koji ima manja letačka ograničenja u navedenim restriktivnim uvjetima te može zadovoljiti sve potrebne uvjete koje pred Croatia Airlines postavljaju radovi na uzletno-sletnoj stazi ZL Dubrovnik.    

Croatia Airlines Dash Let za Dubrovnik Croatijin avion vraćen u Zagreb zbog indikacije kvara na navigaciji

Podsjetimo, Croatia Airlines, hrvatski nacionalni avioprijevoznik, u razdoblju od 8. studenoga do 9. prosinca ove godine obavlja reducirani red letenja u Dubrovnik i iz Dubrovnika, koji je usklađen i dogovoren sa Zračnom lukom Dubrovnik i kao takav prilagođen svim letačkim ograničenjima uzrokovanim radovima na obnovi uzletno-sletne staze Zračne luke Dubrovnik.

Svjestan važnosti svakodnevne izravne povezanosti stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije sa Zagrebom, kao i svoje odgovornosti nacionalnog avioprijevoznika, Croatia Airlines je odlučio prilagoditi letačke operacije vrlo restriktivnim uvjetima letenja u Zračnoj luci Dubrovnik, umjesto otkazivanja svih letova u navedenom razdoblju, što je također bila jedna od mogućnosti. 

Croatia Airlines ocjene sigurnosti aviokompanija Croatia Airlinesu 7 zvjezdica

Reducirani red letenja u navedenom je razdoblju dodatno podložan promjenama zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, što se ponajprije odnosi na buru. Riječ je o specifičnom vjetru, čiju jačinu nije moguće točno predvidjeti i koji zrakoplovima Airbus uvelike povećava zaustavni put na trenutno dostupnu dužinu uzletno-sletne staze te tako izravno ugrožava sigurnost letenja. 
Jednako je važna i činjenica da kompanija, u skladu s europskom i hrvatskom zakonskom regulativom, vodi skrb o svakom od putnika s letova zahvaćenih poremećajima te im, na vlastiti trošak, osigurava ostvarenje njihovih korisničkih prava. 

Kompanija će stoga i nadalje, kad god za to bude postojala potreba i bude moguće, unaprijed obavještavati putnike o neplaniranim poremećajima, dok pritom zahvaljuje svim putnicima i javnosti na razumijevanju i uvažavanju činjenice da određene poremećaje, nažalost, nije moguće točno predvidjeti i o tome unaprijed obavijestiti korisnike usluga.  Croatia Airlines ulaže najviše moguće napore da svoju uslugu održi na razini koju putnici s pravom očekuju i to unatoč svim letačkim ograničenjima u Dubrovniku, kapacitetima flote i cjelokupnoj mreži domaćih i međunarodnih letova, o kojima ovise svakodnevne letačke operacije i aktivnosti kako Croatia Airlinesa tako i Zračne luke Dubrovnik. 

>> Pogledajte što je rekao ministar Butković kada je najavljen štrajk u CA

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka