Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inauguracija

Umjetnički izbor koji dokazuje svježinu i emotivnost predsjednice

15.02.2015., Zagreb - Inauguracija predsjednice Kolinde Grabar Kitarovic na Trgu sv. Marka. Radojka Sverko.
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
15.02.2015.
u 19:34

Na trenutke je djelovalo kao da smo na Igrama ili Alki

Kada je objavljeno da će na početku predsjedničke inauguracije Kolinde Grabar-Kitarović hrvatska pjevačica s najzvonkijim glasom Renata Sabljak a capella izvesti međimursku narodnu pjesmu „Dej mi Bože", bilo je jasno da redatelj Krešimir Dolenčić priprema iznimno emotivnu svečanost. A ako je točno da je izabrana predsjednica sama birala glazbene priloge za inauguraciju, onda taj izbor svjedoči o njezinu dobrom i (zašto ne) domoljubnom glazbenom ukusu.

Jer, osim pjesme „Dej mi Bože", koju je prije dvadesetak godina iz mraka zaborava izvukla Dunja Knebl, uzvanici, ali i svi građani koji su pratili inauguraciju mogli su slušati i Gotovčevu „Himnu slobodi" uz moćan glas Dragana Despota, himničnu „Odu zemlji" iz Gotovčeve opere „Mila Gojsalića" u izvedbi Martine Gojčete-Silić, ali i snažnu pjesmu „Ljubim te do bola" skladatelja Dalibora Paulika i tekstopisca, akademika Jakše Fiamenga koju je vehementno izvela Radojka Šverko.

Ansambl Lado zabljesnuo je u izvedbi moslavačke narodne pjesme „L'jepo pjeva" u obradi Emila Cossetta, Joško Ševo izveo je sjajno pogođenu pjesmu Tina Ujevića „Oproštaj", u kojoj se ne bez razloga spominju puntari, i to uz zvukove sopila koje su svirali Stjepan Večković i Josip Križanić. Čakavski, kajkavski i štokavski bili su združeni na sceni ispred južnog, gotičkog portala crkve sv. Marka u Zagrebu, i to nikako nije bio samo umjetnički izbor nove predsjednice koja, u odnosu na trojicu svojih prethodnika, imponira svježinom i emotivnošću.

 

Do sada su predsjedničke inauguracije bile umjetnički vrlo sive, u tamnim bojama, gotovo isključivo protokolarne. Ovog puta inauguracija je dobila sjaj hrvatske bogate tradicije zahvaljujući i živopisnim povijesnim postrojbama pa je sve na mahove djelovalo kao otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara ili Sinjska alka. Hrvatska je tako ponovno pokazala da zna organizirati fešte. Ali tek treba dokazati da zna funkcionirati i u svakodnevici. 

 

>> Kako je protekla svečana inauguracija Kolinde Grabar-Kitarović 

>> Suza u Kolindinom oku, povratak Tuđmanu te zviždanje Josipoviću i Mesiću 

>> Pročitajte inauguracijski govor nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović!

Komentara 90

LE
LeonardS
19:38 15.02.2015.

Meni najlijepši dio proslave, zahvala Kolindi što je odabrala damu naše glazbe te odabir pjesme ,

SU
suncesmokvemaslina
19:51 15.02.2015.

prekrasno!

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
19:53 15.02.2015.

Sve je bilo lijepo, hrvatski, europski!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije