Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ozren Matijašević

'Umjesto praznih rasprava o rebalansu, rasteretite poslodavce za prehranu radnika'

Ozren Matijašević
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
31.10.2014.
u 13:30

Siniša Kuhar iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika izjavio je da su protiv prijedloga zakona o referendumu kojim bi se potpisi građana prikupljali u uredima državne uprave

Na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) zakazanoj za ponedjeljak raspravljat će se o prijedlogu rebalansa proračuna što je izazvalo reakciju Hrvatske udruge radničkih sindikata.

- Koji je smisao raspravljanja o rebalansu proračuna kada je on već usvojen! Samim time Vlada je unaprijed umrtvila ikakvu suvislu raspravu o toj temi, dovevši socijalne partnere pred gotov čin. Hrvatska udruga radničkih sindikata još jednom ističe zahtjev da se u izmjenama poreznog režima omogući rasterećenje uplata poslodavca za prehranu radnika, što bi pored zdravijeg toplog obroka radnicima, i poslodavcima i državi, pa i državnom proračunu, donijelo nemale koristi – rekao je predsjednik Ozren Matijašević.

Dodao je da Vlada mjesecima puni novine najavama o poreznom rasterećenju koje će svima donijeti nešto novca, a nova vijest je da će rasterećenje ići tek od prvog dana 2015. godine, jer proračuni lokalnih jedinica navodno priječe ranije promjene.

- Treba jasno reći da se od Vladine prve pompozne najave ama baš ništa nije promijenilo, a prošlo je dovoljno vremena da se napravi i nešto značajnije od izmjene porezne stope i/ili razreda - rekao je Matijašević i dodao da je i da je jedan od ministara u Vladi, Siniša Hajdaš Dončić, nakon prikupljenih preko pola milijuna valjanih potpisa građana za referendum protiv monetizacije autocesta, i nakon što su više rangirani predstavnici vlasti prihvatili volju građana, nastavio ignorirati volju naroda i gurati svoje manjkave ideje. 

- Navedeni primjeri pokazuju ozbiljne probleme i nedostatke izvršne vlasti koja svojim odnosom prema institucijama i sustavu udaljava Hrvatsku od stupnja uređenosti kojem stremimo, a građane od plaće, budućnosti i prosperiteta.

Vladi je upućena još jedna kritika iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske na nacrt prijedloga Zakona o referendumu prema kojem bi se potpisi građana za referendum prikupljali u uredima državne uprave.

-  Činjenica da ovakvo rješenje predstavlja i dodatni posao koji bi pridonio očuvanju radnih mjesta u državnoj upravi nije dovoljan mamac za simboličnu konfrontaciju državnih službenika i građana koji će se nevoljko zaputiti u ured onih protiv kojih se i buni.

Postavlja se i pitanje izjašnjavanja državnih službenika i namještenika o potrebi raspisivanja referenduma protiv određene Vladine politike pred očima poslodavca, čime se na indirektan način ugrožava i njihovo pravo na slobodno konzumiranje vlastitih građanskih prava. Sindikat zato predlaže da se potpisi za neke nove referendume ne prikupljaju u državnim tijelima, već, kao i dosad, na mjestima na kojima se građani ne osjećaju nelagodno i nadzirano – rekao je glavni tajnik sindikata Siniša Kuhar.

>> 'Vlada vara 612.017 građana, ne primi li nas Milanović, odgovor će dati sindikati!'

>> Vrtićke tete: Bandić je strašni div koji nam reže plaće

Komentara 1

SA
santos008
13:36 31.10.2014.

I za tebe gospodine Ozrene vrijedi ono cega se boji Ivo Josipovic ,pokupi ''ovce'' i pravac Savska 66.Sve ''ovce'' u glavni tor ,ako mislite sebi i svojim ljudima i narodu dobro,Ovo vazi i za Severa i Ribica i Pasalica ,svee sve ''ovce '' u glavni tor u Savsku 66

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije