Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Umjesto o pravim problemima govori se o navlačenju kondoma'

Nastavnici poručuju da su zbog rasprave o zdravstvenom odgoju u drugi plan bačeni svi ostali i daleko bitniji problemi hrvatskog školstva.
04. siječnja 2013. u 12:24 41 komentara 7 prikaza
učionica
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Udruga Nastavnici organizirano poslali su priopćenje u kojem mole biskupe i ministre da prekinu "trakavicu" o zdravstvenom odgoju.

"Dok hrvatske škole i cjelokupni obrazovni sustav propadaju zbog nedostatka brige i sredstava, politikantska bitka o 'zdravstvenom odgoju' koja bijesni između 'sekularno-građanskih' i 'vjersko-tradicionalnih' slojeva društva ulazi u svoj peti mjesec. Istovremeno, u drugi plan su bačeni svi ostali i daleko bitniji problemi hrvatskog školstva: nedostatak sredstava za hrvatske škole, od kojih neke nemaju dovoljno novca za režije, u mnogima od kojih se pod odmorom moraju prenositi stolice iz razreda u razred, jer inače neće svi učenici imati gdje sjediti, u kojima učitelji moraju donositi papir za printanje od kuće. No, o tome se ne govori", pišu iz Udruge u priopćenju naslovljenom "Molimo vas, biskupi i ministri, prekinite trakavicu o zdravstvenom odgoju".

Krive su obje strane

Podsjećaju da se ne govorio niti o najslabijim rezultatima hrvatskih učenika na međunarodnim testovima iz matematike, kao niti o nastavnim programima i najavljivanom novom kurikulumu. "Ne govori se o činjenici da hrvatski gimnazijalci ne znaju koliko kilogram ima grama i da ne znaju što znači 'črljeni'. Umjesto toga, govori se o navlačenju kondoma na krastavce i o tome na koji WC pod odmorom idu dječaci i djevojčice", pišu iz udruge "Nastavnici organizirano".

Smatraju da je su za takvu situaciju krive obje strane, jer katoličke udruge i Crkva zastupaju stavove koji pripadaju "15., a ne 21. stoljeću". "Isto tako, direktne laži i manipulacije kojima se mnogi s ove strane služe govore o tome da tim ljudima nije na umu ničija dobrobit, pa tako ni dobrobit djece i učenika", pišu iz Udruge.

Ovakav zdravstveni odgoj ne može dati rezultate

No, nastavnici ne štede niti drugu stranu te tvrde da ovakav zdravstveni odgoj, "koji je uveden nestručno i neprofesionalno", ne može dati rezultate koji se najavljuju i žele postići. "Kurikulum je sastavljen potpuno paušalno, bez razmatranja stanja cjelokupnog obrazovnog sustava i može li se u trenutnoj situaciji planirano uopće ostvariti. Istovremeno, cijela halabuka nastala oko ove "afere" dobro služi kao dimna zavjesa kako bi se pravi problemi školstva – koje se ne rješava – pomeli pod tepih", pišu iz Udruge.

Pozivaju sve "kojima je stalo do djece i njihove dugoročne dobrobiti" da ne sudjeluju u "trakavici" koja samo "skreće pažnju s katastrofalnog stanja u kojem se nalazi hrvatsko školstvo".

Trenutačna situacija pogoduje da nitko ništa ne nauči

"Problemi o kojima se govori ovako se neće riješiti, ni ovakvom raspravom, ni ovakvim zdravstvenim odgojem. Obrazovanje o spolnosti je zastupljeno u biologiji, tolerancija se ne može naučiti na tri i pol školska sata, nego djelovanjem cijelog sustava, za koji je poželjno da pritom funkcionira – što sada nije slučaj – a da bi djeca iz svega toga mogla zaključiti nešto pozitivno, valjda je poželjno da najprije nauče čitati, pisati, računati, razmišljati, raditi i biti odgovorni i tada će vjerojatno neki od spomenutih problema riješiti sami od sebe. Međutim, svladavanje tih osnovnih vještina i stavova je u današnjem sustavu stavljeno u drugi plan i ne realizira se dovoljno uspješno", pišu iz udruge Nastavnici organizirano.

Zaključuju da trenutačna situacija u kojoj se vode bjesomučne rasprave o nadgradnji, dok temelji propadaju, samo pogoduje tome da nitko ne nauči ništa i da "sav trud bude bačen u vjetar".

>>Jovanović: Biskupi zločesto lažu, ja s njima ne mogu razgovarati

>>Mons. Bogović: Priprema se teren za gay brakove

>>Katolička udruga medicinskih sestara o zdravstvenom odgoju

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
  • Iohannes:

    Ovo je tipični politikantski nastup. Kao prvo i oni vrijeđaju Crkvu spominjući srednji vijek (a vjernik je npr. nedavno dobio Nobela za genetiku)... Kao drugo, probleme koje navode treba rješavati ministar Jovanović jer pripadaju njegovu resoru a ne crkvenom.

  • kristov:

    JUvanoviću i ti si dopustio ovakvo organizovanje nastavnika!??? Ne mogu da poverujem da je Bauk registrovao ovu udrugu, a Linić da financira na uštrb Dubaija?!! Ova Vlada svaki dan nas bombarduje novim glupostima, da će da prepukne moje srce! Smanji ... prikaži još! malo bando lopovska! Nastavnici organizovani u grupu Nastavnici organizovano na odmoru rade! Još jedno čudo kod nas Hrvata! Odmah im oduzeti 20% plata i podijeliti ministrima pod stresom. Bando odlazi! Bando lopovska!

  • Alkana:

    Opet podmetanja. Drugi problemi u školstvu nemaju veze s ovim problemom i nek ih ministar rješava zajedno sa nastavnicima. Ali pravi problemi će nastati tek ako se ovaj spolni odgoj uvede u škole. Osjetit će to i nastavnici na svojoj ... prikaži još! koži. Preporučenu literaturu morat će se čitati i provoditi u školi a za svaki neposlu - slijedit će sankcije sve do otkaza. Morat će se djecu pripremiti za seksualne objekte i partnere kojekakvih perverznjaka