Naslovnica Vijesti Svijet

Uklanjanje spomen-obilježja Janeza Drnovšeka traži njegov sin

Gradske vlasti Zagorja ob Savi moraju iz gradskog parka ukloniti brončanu spomen-bistu svojega počasnog građanina i bivšega slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka.
26. studenoga 2009. u 14:33 1 komentara 4 prikaza
janez drnovšek
Foto: Arhiva VL

LJUBLJANA - Gradske vlasti Zagorja ob Savi moraju iz gradskog parka ukloniti brončanu spomen-bistu svojega počasnog građanina i bivšega slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka.

To zahtijeva Drnovšekov sin Jaša tražeći i da se promijeni odluka o davanju Drnovšekova imena gradskom parku.

Jaša Drnovšek tvrdi da je postavljanje takvih obilježja njegovu ocu u suprotnosti s »životnim nazorom i osobnim uvjerenjem o nepotrebnom opterećivanju materijalnim dobrima« dugogodišnjega slovenskog premijera i drugog predsjednika države koji je preminuo prije nepune dvije godine.

Jaša Drnovšek traži da se njegov zahtjev provede u idućih 15 dana i u pismu gradonačelnika Zagorja ob Savi Matjaža Švagana podsjeća da se prilikom postavljanja brončane biste i imenovanja gradskog parka nije poštovala želja Drnovšekove rodbine koja je sa sadašnjim slovenskim predsjednikom Danilom Türkom upozoravala na »nepromišljenost uporabe imena i lika pokojnog predsjednika«.

Takvu su želju poštovale sve slovenske gradske vlasti pa su odustale od prijedloga davanja imena Janeza Drnovšeka svojim ulicama i trgovima. Gradonačelnik Zagorja ob Savi Švagan odgovara da spomen-bistu Janezu Drnovšeku nema namjeru ukloniti niti će Drnovšekov park u tom gradu preimenovati pa se očekuje da će Jaša Drnovšek zatražiti pravnu zaštitu.

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
  • Avatar Azriel
    Azriel:

    kak nas je onaj slovenac maltretirao sa vicom o hrvatskoj nogometnoj repki, evo jedan friški vic... Predsjednik Rusije Medvedev čestita telegramom Pahoru na pobjedi. Pa telegram ide ovako... Čestitam Vam na junačkoj pobjedi STOP Bili ste bolji STOP Plin STOP Nafta STOP