Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pred sudom

Uhićena je još jedna osoba u slučaju Hrvata i posvojenja djece iz DR Konga

Ndola: Dolazak odvjetnika i tužitelja, hrvati uhićeni u Zambiji poslijepodne izlaze na slobodu?
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
05.04.2023.
u 12:00

Riječ je o osobi koja je državljanin DR Konga, ime mu je Steven Mulija. Pojavio se danas pred nižim sudom u Ndoli i izjasnio se da nije kriv za djela koja mu se stavljaju na teret

Još jedna osoba uhićena je u slučaju Hrvata i posvojenja djece iz DR Konga, ekskluzivno doznaju 24sata. Najnovije informacije otkriva novinarka iz Zambije koja prati pravosuđe.

– Riječ je o osobi koja je državljanin DR Konga, ime mu je Steven Mulija. Pojavio se danas pred nižim sudom u Ndoli i izjasnio se da nije kriv za djela koja mu se stavljaju na teret. Tereti ga se za krijumčarenje četvero djece koju su posvojili hrvatski državljani – otkriva za 24sata zambijska novinarka. Navodi kako je riječ o Kongoancu zaposlenom u sektoru turizma i ugostiteljstva. Zambija ga tereti za krijumčarenje djece iz DR Konga. 

Podsjetimo, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske oglasilo se nedavno o slučaju osmero Hrvata uhićenih u Zambiji. Kako navode, Hrvati nisu ušli u Republiku Zambiju iz DR Konga zajedno s djecom. Također, ističe se kako nema službenih informacija da dokumenti o posvajanju iz DR Konga nisu vjerodostojni.

Ministarstvo je reagiralo u povodu navoda Dicksona Matemba, državnog tajnika ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti Republike Zambije. U njegovim izjavama, iznesenima na sjednici UN-ova Odbora za prisilne nestanke u Ženevi, postoje netočni navodi.

Osmero Hrvata, podsjetimo, uhićeno je početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb.

Video: Zambijske vlasti: Osam Hrvata prešlo je iz Zambije u Kongo s djecom

Ključne riječi

Komentara 22

LJ
ljeto90
12:15 05.04.2023.

Kada ce uhićenja u hrvatskoj za izdavanje krivotvorenih dokumenata ili je to po hrvatskim standardima uredu??? Izgleda da je jer će se u hr istina kažnjavati??

PR
Predaror
12:29 05.04.2023.

Kad ce nas Ministarstvo unutrašnjih poslova provijeriti dal su dokumenti za djecu iz Konga pravovaljani. Ovako ispada da se preko Republike Hrvatske švercaju djeca , traficking , katastrofa. Pametnome dosta.

Avatar Heisenberg
Heisenberg
12:29 05.04.2023.

Pitao bih hrvatsko krivosuđe što je sa čovjekom koji je javno u emisiji Otvoreno pričao putem video linka kako teku "posvojenja" , i kako mafijaš u Kongu rješava stvar. Ime mu je Saša Ričković, zar su novinari zaboravili taj nadrealni iskaz na htv-u. Krivi su !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije